Opis produktu:
Słód do wypieków oryginalny litewski to rodzaj słodu żytniego, pozyskiwanego ze skiełkowanego i zmielonego ziarna żyta, w wyniku procesu słodowania. Nazywany jest często litewskim, gdyż obok kminku, miodu i czosnku, stanowi podstawowy składnik tamtejszego tradycyjnego chleba.
Jak uzyskać słód żytni?
Oferowany sfermentowany słód żytni jest niemal niemożliwy do samodzielnego pozyskania w zaciszu domowym. Jest bowiem przygotowywany poprzez kiełkowanie, a następnie długie podgrzewanie precyzyjnie wyselekcjonowanych ziaren żyta w piecach, w odpowiedniej temperaturze i specjalnie przystosowanych warunkach.
Słód żytni - zastosowanie
Słód żytni znajduje szerokie zastosowanie zwłaszcza w piekarnictwie, gdzie służy do wyrobu chlebów żytnich, pszenno-żytnich oraz do wypieku ciast.
Jako taki stanowi także składnik gotowych mieszanek chlebowych, oferowanych głównie przez sklepy ze zdrową żywnością. Jest składnikiem mieszanki do chleba litewskiego, zapewniając powstałemu przy jej użyciu bochenkowi oryginalny smak.
Słód - właściwości
Słód żytni nadaje wypiekom charakterystyczny smak i zapach. Wykorzystywany w produkcji chleba sprawia, że skórka staje się chrupiąca i aromatyczna, a miękisz delikatny i miękki. Dodatkowo, dzięki zastosowaniu tego typu słodu wypiek zyskuje szlachetny brązowy kolor, taki sam, jak przy użyciu pełnego ziarna żyta.
Słód należy stosować zgodnie z przepisem na wypiek, jaki chcemy wykonać. Powszechnie jednak tego typu słód wykorzystuje się w proporcji min. 2% w stosunku do ilości mąki.
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Skład:
Naturalny słód żytni, mielony.
Wartości odżywcze::
W 100 g:
- Wartość energetyczna (kJ/kcal) 1421/336
- Tłuszcze: 1,7 g
- w tym nasycone 0,36 g
- Węglowodany: 71 g
- w tym cukry: 2,5 g
- Białko: 5,9 g
- Sól: 0,01 g
Informacja o alergenach:
Gluten. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, gorczycę, orzeszki ziemne, inne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024