SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Uczta szubrawców

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Księży Młyn
Data wydania 2022
Oprawa miękka
Liczba stron 280
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Sól przemysłowa w wędlinach, masło, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby
Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk.
Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu miks i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów.
Oszustwa żywieniowe to także lansowanie konkretnych diet i komponentów przy jednoczesnym demonizowaniu innych. Co kilka lat wytyczne się zmieniają, ale w międzyczasie konsumenci płacą krocie za modne nowinki, czasem tracąc przy tym zdrowie. Na nasze zachowania i wybory wpływają także marketingowcy na usługach firm fastfoodowych i hipermarketów, przez co często jemy więcej śmieciowego jedzenia. W książce przeczytacie, jak na przestrzeni wieków zmieniały się zachowania karczmarzy i restauratorów oraz czym jest gastrofizyka. Ale także o tym, w jaki sposób ? często mając jedynie pomysł i niewielki kapitał ? stworzyli swoje imperia dzisiejsi potentaci w branży i jak radzili sobie z konkurencją. A jak będzie wyglądało żywienie w przyszłości? Być może coraz większa świadomość konsumentów w połączeniu z rozwojem technologii sprawi, że producenci i sprzedawcy produktów spożywczych będą musieli działać w sposób transparentny i etyczny. Oby!
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: historia,  kulinaria,  Popularnonaukowe
Wydawnictwo: Księży Młyn
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2022
Wymiary: 165x235
Liczba stron: 280
ISBN: 9788377296998
Wprowadzono: 12.11.2022

Andrzej Fiedoruk - przeczytaj też

Alkoholowe dzieje świata (twarda) Książka 35,33 zł
Dodaj do koszyka
Historia kuchni polowej. Książka 36,49 zł
Dodaj do koszyka
Sekrety jedzenia Książka 38,88 zł
Dodaj do koszyka

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Galicja (twarda) Książka 110,72 zł
Dodaj do koszyka
Akt twórczy Nowy sposób bycia (twarda) Książka 51,80 zł
Dodaj do koszyka
Oddasz Fartucha 3 (twarda) Książka 42,00 zł
Dodaj do koszyka
Mitologia Książka 35,49 zł
Dodaj do koszyka

RECENZJE - książki - Uczta szubrawców - Andrzej Fiedoruk

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 1 ocena )
  • 5
    1
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Biegający Bibliotekarz

ilość recenzji:151

11-07-2023 20:44

Po przeczytaniu książki Andrzeja Fiedoruka Uczta Szubrawców. Historia żywieniowych przekrętów, można od razu zadać sobie pytanie: Jeść czy nie jeść? Jeść trzeba, bo nie mamy wyjścia. Musimy dostarczać swojemu organizmowi pożywienia. Na pewno zdajemy sobie sprawę, że jedzenie w obecnym czasie sporo się różni od tego, co jeszcze nam serwowano z XX wieku. Jednak wszelkie przekręty związane z tym zagadnieniem ciągną się już od wielu tysiącleci. Kombinowano zawsze i wszędzie, Kantowano nas na wszystkim, dodawano gorszych zamienników, zmieniano etykiety, karmiono zupełnie czymś innym, niż mówiono.

Pan Andrzej Fiedoruk, autor tej niezwykle interesującej książki, urodził się w stolicy Podlasia, Białymstoku. W swoim dorobku literackim ma ponad 50 książek o różnej tematyce. Z pewnością słynie z książek o tematyce kulinarnej, związanych z różnymi regionami, szczególnie wspomnianego Podlasia. Jest członkiem Polskiej Akademii Smaku oraz założycielem Stowarzyszenia Smaki Podlasia. Niedawno miałem przyjemność przeczytać inną książkę autora Sekrety jedzenia, która była niezwykle ciekawa, serdecznie polecam.

Okładka to mistrzostwo świata. W pierwszym momencie fani fastfoodowego jedzenia mogą oblizać się na widok dorodnego hamburgera, jednak po przyjrzeniu się zdjęciu, dostrzeżemy, jak mężczyźni ulepszają potężną kanapkę ulepszaczami zaczynającymi się na literkę E. Na szczycie kanapki wciska coś ze strzykawki. Mocne, jakże prawdziwe. Wystarczy poczytać składy, co zawierają produkty, które spożywamy.

Gdy już ochłoniemy po obejrzeniu okładki (proponuję zajrzeć też szybciutko na ostatnią, czwartą jej stronę) to czas, by zagłębić się w lekturę. Siadamy wygodnie w fotelu, mocno się trzymamy poręczy, bo zapowiada się ostra jazda bez trzymanki!!!

Autor podzielił książkę na pięć rozdziałów. Na początku poznaliśmy zasadę czytania etykiet, jakie są i były miary produktów i rzecz o... uczciwości. Następnie poznać można podstawowe produkty żywieniowe na przestrzeni wieków. Mowa tu będzie o chlebie, mięsie, rybach, nabiale, jajkach, przyprawach, alkoholach i słodkościach. Jak powstały, jak wpływały na poszczególne kultury, religie, społeczeństwo, które musiało jeść. Od razu zadam też pytanie, czy kiedyś ktoś oszukał Was na jedzeniu bądź produktach, z których mogliście przygotować potrawę? Jestem pewien, że tak. Mnie przydarzyła się sytuacja, gdy kupowałem na bazarowym stoisku podgrzybki. Kupiłem dwa kilo, a jak zważyłem w domu, okazało się, że jest tylko półtora... To tylko przykład przekrętu, jakich wiele. Właśnie w tej części dowiecie się, jak oszukiwano na podstawowych towarach. I to nie tylko współcześnie, ale za czasów starożytnych. W trzecim rozdziale autor pokazał, jak można wykarmić armię w czasie wojny, proponując im zamienniki. W czwartym zaś poznamy kombinatorów, oszustów, ale też mnie bardzo zaciekawiły postacie, które tworzyły takie marki jak Pizza Hut, czy producent wrigleys spearmint gum. I wreszcie piąta część dotycząca jedzenia w przyszłości. Ja już się boję, co to będzie.

Książki, które wydaje łódzkie wydawnictwo Księży Młyn Dom Wydawniczy to lektury dla ludzi ciekawych. To zdanie można znaleźć na okładkach chyba wszystkich książek, które czytałem z tego wydawnictwa. Seria sekretów miast jest moją ulubioną, ale są też inne pozycje, które bardzo mi się podobały. Niniejsza obnażyła zupełnie świat związany z żywnością. Pokazała, że najważniejsze są dla ludzi ich biznesy, pieniądze i władza kosztem ludzkiego zdrowia. Uważajcie, co kupujecie. Najpierw przeczytajcie zdecydowanie Ucztę szubrawców.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?