SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Jedzenie emocjonalne i inne podjadania

Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

Opis produktu:

Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne - usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.

To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia - harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Promocje: Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
Kategoria: książki o emocjach,  poradniki,  zdrowie
Wydawnictwo: Sensus
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wymiary: 140x205
Liczba stron: 168
ISBN: 9788328378148
Wprowadzono: 26.08.2021

RECENZJE - książki - Jedzenie emocjonalne i inne podjadania, Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem - Marta Pawłowska, Joanna Derda

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4/5 ( 3 oceny )
  • 5
    1
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

ŁukaszB

ilość recenzji:3

19-12-2021 16:56

Trochę się obawiałem zaczynając tę książkę: połączenie dietetyki i coachingu w książce dedykowanej głównie dla kobiet ? Pachnie to banałami, niekończącymi się podróżami w głąb siebie i rozmowami z wewnętrznym dzieckiem. Na szczęście obyło się bez ofiar, choć momentami było blisko.

Polecam kapitalny rozdział o cukrze ? dlaczego jest niebezpieczny, jaki ma związek z kokainą i papierosami oraz dlaczego Melchior Wańkowicz się mylił. Równie wiele ciekawych informacji znajdą tu rodzice i po raz kolejny przypomną sobie o swojej kolosalnej roli w budowaniu zdrowego życia swoich dzieci. Wreszcie każdy z nas będzie miał okazję, żeby uświadomić sobie, że jedzenie jest nierozerwalną częścią naszego życia i nie może być traktowane niezależnie. Jakość i sposób w jaki jemy, wpływa na kształt i zadowolenie z życia. I odwrotnie. Poukładanie swoich codziennych spraw pomoże w mądrych decyzjach podczas posiłków.

Książka nie odkrywa niczego, czego, w większości, byśmy nie wiedzieli. Z drugiej strony, warto co jakiś czas odświeżać sobie od dawna znane prawdy, żeby o nich za często nie zapominać. Zwłaszcza, że da się to zrobić w jedno popołudnie.

Generalnie książka na plus. Brawa za przykłady z życia. Szkoda, że skupiona przykładach kobiecych. Może mężczyźnie nie szukają dietetycznej pomocy, albo jeszcze nie wiedzą, że jej potrzebują.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?

Justyna Gul

ilość recenzji:313

27-07-2021 22:44

Kolejne miesiące przynoszą kolejne diety? Desperacko śledzisz doniesienia o odchudzaniu się gwiazd, próbując wciąż nowego sposobu, by schudnąć? W ciągu dnia powstrzymujesz się od spożywania większej ilości jedzenia, za to wieczorem rzucasz się na nie zachłannie, w rezultacie czujesz się coraz bardziej podle i wyrzucasz sobie chwile słabości? W pracy zawsze trzymasz w biurku słodkie batoniki, a w domu opakowanie pralinek na wypadek nagłego napadu podjadania? Jedzenie jest twoim najlepszym przyjacielem, a może pocieszycielem? Jeśli uważasz, że te pytania definiują twoje zachowanie, to całkiem możliwe, że masz do czynienia z jedzeniem emocjonalnym, a pożywienie nie pełni wyłącznie swojej roli, ale ma za zadanie wypełnić pewne braki. Niestety to prosta droga do otyłości i problemów zdrowotnych. Czy można w jakiś sposób interweniować? Czy zamiast danej diety, polegającej najczęściej na eliminowaniu danego składnika lub grup produktów, można po prostu cieszyć się jedzeniem? Jak sprawić, by pokarmy nie rekompensowały nam niedostatków w naszym życiu?
Na ty pytania odpowiedź możemy znaleźć w książce autorstwa Joanny Derdy oraz Marty Pawłowskiej, pt. ?Jedzenie emocjonalne i inne podjadania?. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Sensu książka pozwala nam zrozumieć, skąd biorą się nasze problemy zdrowotne, dlaczego mamy określony stosunek do jedzenia i dlaczego zmiana jest konieczna. Bo co do tego, że działać należy i to jak najszybciej, nie ma wątpliwości. Pewne nawyki związane z jedzeniem mogą pociągać za sobą poważne konsekwencje i nie to nie tylko dotyczące zdrowia fizycznego, ale i psychicznego. Po książkę sięgnąć mogą zarówno osoby, które mają problemy z nadwagą, które mają już za sobą niezliczone ilości diet, te, które dostrzegają powiązania pomiędzy spożywanym pokarmem (jego ilością i jakością), a określonymi zdarzeniami, emocjami, a także te, które mają takie osoby w pobliżu siebie.
To nie jest książka o dietach czy poradnik jak schudnąć ? to trzeba od razu zaznaczyć. To natomiast książka o tym ? jak brzmi informacja na okładce ? jak poprawić swoje relacje z jedzeniem. Jak polubić siebie, zacząć rozwiązywać swoje problemy, wsłuchać się w swój organizm i zacząć cieszyć się jedzeniem. Książka składa się z jedenastu rozdziałów, poruszających kwestie związane z jedzeniem, z emocjami, a także zmianą sposobu odżywiania
Rozdział pierwszy porusza temat diet i zgubnego ich wpływu na organizm szczególnie, że zaczynając swoją przygodę z odchudzaniem, rzadko określamy swoje oczekiwania. Autorki zaznaczają również, że bycie na diecie często używane jest jako samousprawiedliwianie się, jest tarczą ochronną przed prawdziwym życiem i podejmowaniem wyzwań. Przeczytamy również o otyłości i akceptacji swojego ciała, jednak bez akceptacji trybu życia prowadzącego do otyłości. W rozdziale drugim dowiemy się, czym jest jedzenie emocjonalne i poznamy cztery mechanizmy, które nim rządzą. W kolejnych rozdziałach dowiemy się, ?jak jeść, żeby nie zwariować?.
Przeczytamy o funkcjonujących zaleceniach i trendach żywieniowych, niestety często sprzecznych ze sobą, o postach i półpostach i pułapce ulegania szkodliwym modom żywieniowym. Poznamy również definicję głodu i dowiemy się, że nie tylko jest on w porządku, ale jest wręcz niezbędny. Autorki poruszają również kwestię apetytu, czyli zdrowej ochoty na jedzenie, ale przekonamy się, że jeśli nie idzie w parze z tym apetytem umiar i rozsądek, to przejadamy się. Jeden z rozdziałów traktuje o cukrze i jego rosnącej roli w naszej diecie, a także o cukrzycy. Ostatni rozdział dotyczący roli mózgu w naszym żywieniu to rozmowa autorek, a właściwie wywiad Joanny Derdy ? dziennikarki z Martą Pawłowską ? specjalistką zdrowego żywienia i coachem.
Książka wypełniona jest historiami osób, dla których jedzenie zaczęło pełnić wiele ról, niestety poza tą właściwą. Te historie w połączeniu z wiedzą merytoryczną Marty Pawłowskiej oraz łatwością przekazu Joanny Derdy sprawia, że książka może stać się bodźcem do zmian w naszym życiu, do rozpoczęcia pracy nad sobą lub też do szukania pomocy u specjalistów.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?