SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Chemia w pożywieniu

Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Vital
Oprawa miękka
Liczba stron 352

Opis produktu:

Smak karmelu czy truskawek, to wybuchowa chemia w jedzeniu i twojej diecie

Czy zajadając jogurt truskawkowy przeszło ci przez myśl, że ten cudowny czerwony kolor, to nie kolor truskawek, a sztuczny dodatek-czerwień koszenilowa A (E124), azowy barwnik? A smak coli czy nawet whisky, to karmel E150d, barwnik spożywczy zwiększający ryzyko zachorowania na nowotwory? Ta książka uświadomi ci, że większość producentów żywności, i to znanych ci marek jak Nestle, Coca-cola, Maggi, czy Wrigleys, dodaje do produktów toksyczne substancje chemiczne. Chemia w jedzeniu czyli sztuczne dodatki, barwniki spożywcze i polepszacze smaku nie są dla ciebie zdrowe. Ich nadmiar w diecie powoduje choroby autoimmunologiczne, stany zapalne, alergie, namnażanie się komórek nowotworowych. Podrażniają też układ krążenia i trawienny, powodując wzdęcia, zaparcia, czy syndrom cieknącego jelita.

Zdrowe odżywianie, to świadome czytanie etykiety
Starasz się zdrowo odżywiać i świadomie kupować produkty spożywcze. Czytasz etykiety. Studiujesz skład. Czy jednak wiesz, czym są polepszacze smaku, barwniki spożywcze, emulgatory i wszystkie dodatki z E-? Czy wiesz, jak wpływają na smak, strukturę i trwałość jedzenia, a przede wszystkim na twój organizm? Z tej książki dowiesz się, czy aspartam, kurkuminy i maltodekstryna szkodzi. Jaki wpływ mają czerwień koszelinowa - E124, żółcień pomarańczowa E110 czy benzoesan sodu na twój organizm. Książka ujawnia wstydliwe sekrety wielkich producentów żywności takich jak Nestle czy Coca - cola. Poznasz znaczenie wszystkich dodatków z E- i czym jest chemia w jedzeniu. Odkryjesz, że za alergiami, stanami zapalnymi, problemami z układem krążenia i trawiennym stoi właśnie chemia w pożywieniu. Nauczysz się też prawidłowo czytać etykiety. Staniesz się konsumentem świadomym swoich wyborów, który uniknie pułapek przemysłu spożywczego.

Jak chemia w jedzeniu: sztuczne dodatki, barwniki spożywcze i polepszacze smaku wpływają na twoje zdrowie?
Autor analizuje działanie najpopularniejszych sztucznych dodatków do produktów spożywczych. Przybliża działanie aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemii w pożywieniu z chorobami układu krążenia i nowotworami. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i aspartam. A także, dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia układu trawiennego i wywoływać stany zapalne w organizmie. Autor ujawnia także wstrząsającą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło.

Omijaj chemię w pożywieniu i kupuj świadomie
Z książki dowiesz się, czy maltodekstryna szkodzi. Czy glutaminian sodu, E621, odpowiedzialny jest za choroby neurodegeneracyjne mózgu, chroniczny ból i alergie? Dowiesz się, czym się różni, ksylitol od erytrolu i stewii. Książka zawiera dokładną listę wszystkich sztucznych dodatków, barwników spożywczych i polepszaczy smaku. Dodatkowo wymienia produkty, w których się znajdują wraz z ich skutkami ubocznymi. W końcu odzyskasz zdrowie i kontrolę nad tym, co wprowadzasz do swojej diety, unikniesz chemii w pożywieniu, ponieważ poznasz wstydliwe sekrety producentów żywności.

Od teraz będziesz wiedział, jak uniknąć chemii w jedzeniu!
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: poradniki,  zdrowie,  dietetyka
Wydawnictwo: Vital
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wymiary: 145x205
Liczba stron: 352
ISBN: 9788381689038
Wprowadzono: 02.07.2021

Hans-Ulrich dr Grimm - przeczytaj też

RECENZJE - książki - Chemia w pożywieniu, Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą - Hans-Ulrich dr Grimm

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.4/5 ( 11 ocen )
  • 5
    8
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    2
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Gość

ilość recenzji:1

brak oceny 6-11-2014 00:33

Książka jest niestety fatalnie przetłumaczona, żeby nie być gołosłownym: bezwodnik fLAtowy zamiast fTAlowy, fanyloANalina zamiast fenyloALaniny. Problem dotyczy także źle skonstruowanych zdań. Merytorycznie nie można autorowi wiele zarzucić, jego krytyczne podejście do stosowania dodatków spożywczych poparte jest w większości przytaczanymi badaniami. Należałoby jednak pewne kwestie naświetlić także z drugiej strony, np. wspomnieć o krytyce przytaczanych badań fundacji Ramazzini przez EFSA.

Czy recenzja była pomocna?

Mama

ilość recenzji:1

brak oceny 7-07-2014 14:01

Każdy, kto ma dzieci, dobrze wie, jak ważne jest ich odpowiednie odżywianie. Jak jednak świadomie kreować ich dietę, kiedy się samemu nie ma pojęcia, co znajduje się w ich ulubionych przysmakach? Dzięki tej książce wiem, ze czasami lepiej dać pociesze czekoladę, ale pod żadnym pozorem nie kupować jej żelek. Nie jest to zresztą jedyny wybór, jaki teraz potrafię świadomie podejmować. Gorąco polecam tę książkę tym, którzy nie chcą truć ani siebie, ani swoich dzieci.

Czy recenzja była pomocna?