SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Ebook Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna pdf

Autor:

  • pdf

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

ebook

Wydawnictwo Promise
Data wydania 2023
Zabezpieczenie Znak wodny
Produkt cyfrowy

Opis produktu:

W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy - Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową

GŁÓWNE ZALETY
- Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
- Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
- Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży - tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)

O KSIĄŻCE
`Bursztyn i żyto` przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy - osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami - są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna

O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper uchwyciła ona ducha narodu. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.

`Co za radość... wspaniała kuchnia bałtycka... Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej.`
OLIA HERCULES

`Plastry miodu, kłosy żyta, ruta, tulipany i lilie. Ociężałe, łakome na miód niedźwiedzie. Żywica sosnowa - złocisty bursztyn, bałtycka piana powoli niknąca w bursztynowym piasku.`
Biały całun, Antanas Skema
S
Szczegóły
Dział: Ebooki pdf, epub, mobi, mp3
Kategoria: kulinaria
Wydawnictwo: Promise
Rok publikacji: 2023
Liczba stron: 256
Język: polski
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny)

eBookowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - eBook pdf - Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna - pdf

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

0/5 ( brak ocen )
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: