- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.podajesz swoim dzieciom tylko naturalne składniki. Ich skondensowana słodycz powoduje, że nie trzeba dodawać już ani grama cukru. 1 NIEWIELKI SŁOIK o 1 szklanka suszonych owoców - na przykład moreli, fig, żurawiny, jabłek o wrzątek Owoce zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw do namoczenia na 15 minut. Odlej wodę, zmiksuj owoce na bardzo gładki krem. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiczku. Używaj do ciast, kanapek i wszystkiego, co podpowie Ci wyobraźnia. GRANOLE ? la Jola Czy czytałaś kiedyś skład na opakowaniu kupnej granoli? Ja tak, i od tamtej pory już jej nie kupuję. W domu mieszam dowolne płatki z ziarnami, orzechami i nasionami oraz odrobiną oleju i syropu klonowego. Piekę, by wydobyć ich smak i chrupkość, a na koniec dorzucam ulubione suszone owoce lub dobrej jakości czekoladę. Przy przygotowaniu granoli sprawdzi się wszystko, co masz w spiżarce. Przygotuj od razu więcej i przechowuj w szczelnym słoju - będzie zawsze pod ręką. Poświęć pół godziny i przygotuj granolę jeden raz, a już nie będziesz mogła się bez niej obejść. 1 DUŻY SŁOIK GRANOLA KOKOSOWA o 3 szklanki płatków orkiszowych o 1 szklanka wiórków kokosowych o 1/2 szklanki nasion chia GRANOLA MORELOWA o 3 szklanki płatków owsianych górskich o 1 szklanka nasion słonecznika o 1/2 szklanki siemienia lnianego o 1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli GRANOLA CZEKOLADOWA Z KARDAMONEM o 3 szklanki płatków żytnich o 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub innych ulubionych orzechów o 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu o 50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady o 1 łyżka oleju kokosowego o 1 łyżka syropu klonowego Do żaroodpornego pojemnika wyłożonego papierem wsyp płatki, ziarna i pestki, opcjonalnie przyprawy. Dodaj olej i syrop, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając granolę, by równomiernie się podrumieniła. Jeśli używasz suszonych owoców lub czekolady, dodaj je dopiero po upieczeniu i przestudzeniu granoli. Przesyp do szczelnego słoika i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Zielony SOK Wiem, że dzieci uwielbiają słodkie napoje. Przemycić w diecie zielone warzywa też jest nie lada sztuką. Podczas zajęć dla dzieci w mojej Pracowni SMAKU robimy jednak eksperyment: wyciskamy sok jabłkowy i zabarwiamy go magicznym zielonym składnikiem. Dzieci muszą zgadnąć, co to za składnik. Kiedy okazuje się, że to jarmuż lub szpinak, są zdziwione, że koktajl z ich dodatkiem jest tak smaczny! Zaopatrz się w dobrą, wolnoobrotową wyciskarkę, a obiecuję, że zamienisz w pyszny sok każde nielubiane przez twoje dzieci liście, a nawet warzywa. 5 PORCJI o 10 soczystych jabłek o 200 g jarmużu Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki. Jeśli masz dobrą, wolnoobrotową wyciskarkę, nie musisz usuwać gniazd nasiennych. Z jarmużu usuń twarde łodygi. Wyciskaj sok z jabłek i jarmużu, pij świeży. LABNEH Ten prosty przepis to ukłon w stronę mojej ukochanej kuchni bliskowschodniej, a zarazem sposób na zamianę zwykłego jogurtu w gęsty, aksamitny serek. Labneh możesz dodać do granoli, podać z sezonowymi owocami lub po prostu polany dobrym miodem. Tylko tyle i aż tyle. o 500 ml gęstego jogurtu greckiego o czysta gaza Rozłóż gazę na dużym sitku, wyłóż na nią jogurt, zwiąż sznurkiem i zawieś nad naczyniem, do którego będzie skapywała woda. Wstaw labneh do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na całą dobę. Rozwiąż gazę, wyjmij z niej serek i przełóż do miseczki. Używaj do granoli, kremów, smarowania kanapek. Uniwersalna POSYPKA orzechowa Moja mama często powtarzała: jedz orzechy, a będziesz mądra. Wiem jednak, że nie wszystkie dzieci lubią je chrupać. Wymyśliłam więc posypkę, którą można dodać do każdego deseru czy ciasta. Dla dzieciaków to frajda większa od kolorowych cukrowych posypek, a dla Ciebie możliwość wykorzystania wszelkich orzechowych resztek z dna słoika. Pamiętaj tylko, by przed zmieleniem uprażyć orzechy - wysoka temperatura wydobędzie ich smak i wydłuży trwałość. 1 SŁOIK o ok. 500 g ulubionych orzechów: włoskich, laskowych, migdałów, nerkowca, ziemnych - sprawdzi się wszystko, co masz na półce Wysyp orzechy na blaszkę do pieczenia lub na dno żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podprażaj, aż będą ciemnozłote. Zaglądaj do piekarnika regularnie - chwila nieuwagi i orzechy mogą się przypalić, a wtedy będą gorzkie. Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do przestudzenia, po czym miksuj orzechy do momentu, aż uzyskasz konsystencję drobnoziarnistej bułki tartej. Przesyp do szczelnie zamykanego słoika i przechowuj w ciemnym, suchym miejscu. Tak przygotowana posypka będzie wspaniałym dodatkiem do pieczonych owoców, jogurtów czy porannych owsianek. Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
książka
Wydawnictwo Zwierciadło |
Data wydania 2019 |
Oprawa miękka |
Liczba stron 254 |
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Kategoria: | kulinaria, Desery i ciasta |
Wydawnictwo: | Zwierciadło |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Rok publikacji: | 2019 |
Wymiary: | 220x165 |
Liczba stron: | 254 |
ISBN: | 9788381320726 |
Wprowadzono: | 08.05.2019 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.