- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.niaturowych dań. Im później, tym ciaśniej i głośniej w lokalu. Córki podają napoje i przekąski, głośno przy tym krzycząc, gestykulując i rozmawiając ze sobą. Na podłodze leży coraz więcej papierków, wykałaczek, serwetek. Gdzieniegdzie walają się główki od krewetek, gdzieniegdzie pestki z oliwek. To znak, że miejsce jest przednie, a jedzenie wyborne. Kto zawracałby sobie głowę śmieciami. Jest zresztą tak ciasno, że człowiek z miotłą się tutaj nie zmieści, a jeśli nawet, to chyba tylko po to, żeby przeszkadzać. Na sprzątanie przyjdzie czas. Później. Teraz jest pora na kolejne tapas. Świat już dawno oszalał na ich punkcie. Turyści każdego dnia tłumnie nawiedzają tę narodową instytucję, jaką są bary tapas, by przekonać się, czym jest ten kulinarny i socjologiczny fenomen. Jednak ojciec spokojnie obierający przepiórcze jajka wydaje się tym nie przejmować. A ja, szczęśliwa wśród tych ludzi, w moim prywatnym andaluzyjskim raju, czuję, że znalazłam swoje ukochane miejsce na świecie i że już zawsze będę tu wracać. Tapas. Więcej niż przekąska Czy tylko o jedzenie tu chodzi? Kiedy pierwszy raz przyleciałam do Hiszpanii, koleżanka zawiozła mnie z lotniska w Almeríi prosto do tapas baru. To było w Níjar. Oznacza to, że zaraz po zapoznaniu się z lokalną tapasową tradycją (czyli jak się to je), zapoznałam się z tradycją drugą, równie ważną - wytwarzaniem ceramiki w małych lokalnych warsztatach (czyli w czym się to je). Tapas, ceramika oraz azulejos (które z ceramiką często łączą kolory i wzory) to trzy stałe elementy barów serwujących tę słynną na cały świat andaluzyjską przekąskę. Dlaczego andaluzyjską? Bo właśnie w tej części Hiszpanii powstała. Jak wiecie, moim pierwszym tapas był conejo, czyli królik. Delikatne i soczyste mięso, sos na winie i migdałach, do tego lampka wina Fino de Jerez. I ten błękit nade mną. A zaraz obok pracownia ceramiczna i sklep, gdzie kupiłam piękne naczynia. I jak nie pokochać tego kraju? Ale być może po prostu jestem kochli Wróćmy jednak do tapas. Żeby zrozumieć ich fenomen, warto zagłębić się w detale i poznać rodzaje oraz historię tej hiszpańskiej przekąski. Bo owszem, wszystko zaczyna się od jedzenia, ale to nie jest tylko zwykły posiłek - to rytuał i tradycja tak bardzo zakorzeniona w codziennym życiu Hiszpanów, że nawet w dobie kryzysu nie wyobrażali sobie, by nie spotkać się wieczorem w barze. Hiszpanie są tak dumni ze swojej przekąski, że stworzyli nawet Światowy Dzień Tapas. Obchodzi się go w każdy trzeci czwartek czerwca. Hiszpańska kuchnia w miniaturze W Polsce za czasów komunizmu popularne były zagryzki pod wódkę. Gotowe sałatki, śledzie, jajka na twardo z majonezem i inne specjały tylko czekały, by ktoś wyciągnął je zza szyby specjalnej witryny chłodniczej. Klient przychodził, zamawiał kieliszek wódki, a do tego śledzika. Takie miejsca powoli wracają do łask. Czy mają szansę stać się tak popularne jak hiszpańskie bary tapas? Nie wiem. W Hiszpanii tapas zamawia się do lekkich napojów, takich jak wino lub piwo. A wyjścia do barów je serwujących to przede wszystkim celebrowanie czasu spędzanego z przyjaciółmi lub rodziną. Będąc w Andaluzji, co krok natykamy się na takie miejsca. Stanowią one element codziennego życia. Te najbardziej swojskie są małe, urządzone bez dbałości o szczegóły, za to pełno w nich Hiszpanów i radości życia, którą łatwo się zarazić. Przestrzeń wypełnia gwar ludzi. Okrzyki, śmiech, nawet podśpiewywania, a do tego odgłosy kuchennej krzątaniny sprawiają, że są to lokale jedyne w swoim rodzaju. Jednym z pierwszych tapas barów, które odwiedziliśmy, było małe lokum w La Línea de la Concepción na granicy z Gibraltarem. Sala z barem i częścią dla gości nie miała więcej niż 20 metrów kw
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Pascal |
Oprawa: | twarda |
Okładka: | twarda |
Rok publikacji: | 2021 |
Wymiary: | 162x235 |
Liczba stron: | 368 |
ISBN: | 9788381037426 |
Wprowadzono: | 09.04.2021 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.