wpisz minimum 3 znaki
Ewa gotuje
ocena: 5, głosów: 1
 
powiększenie
przeczytaj fragment książki
Ewa gotuje

Żurek wiejski na śniadanie

zakwas:
1 paczka płatków owsianych (400 g)
4 ząbki czosnku
1 kopiata łyżka mąki
3 1/2 l ciepłej wody

żur:
4 białe kiełbasy
150-200 g boczku
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
3 suszone kapelusze prawdziwków
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 szklanki zakwasu
6 szklanek wody
1 łyżka oliwy
sól
pieprz

4 jajka na twardo, ew. 4 ugotowane ziemniaki


Płatki owsiane przesypać do kamionkowego naczynia, dodać mąkę i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).
Drobno pokrojony boczek usmażyć na patelni w oliwie - na złoty kolor. Do garnka włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę złocistego boczku. Zalać wodą, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymać na ogniu ok. 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować).
Zakwas przecedzić przez sito, dodać do garnka (łyżką odcisnąć płatki, by oddały cały swój smak). Doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu zaprawić kwaśną śmietaną. Podawać z jajka lub ziemniakami i odrobiną podsmażonego boczku.

Ewa gotuje

książka

Wydawnictwo: Promiss

Oprawa: twarda

Ilość stron: 188

Wysyłamy w: 5 - 7 dni + czas dostawy

Nasza cena: 35,97

Cena detaliczna: 39,10

U nas taniej o 8%

dodaj do przechowalni dodaj do listy życzeń Dodaj do koszyka

Przy zakupie 5 egz.
Cena hurtowa:

31,28

Powrót
  • Opis

  • Szczegółowe informacje

  • Recenzje

Ewa gotuje - opis produktu:

Gotować smacznie, szybko i zdrowo...? Czemu nie! Taka właśnie jest prywatna kuchnia Ewy Wachowicz. A ponieważ pani Ewa lubi dzielić się przepisami (wszystkie spisane osobiście w różnych zakątkach świata), postanowiła stanąć przed kamerą i w autorskim programie Ewa gotuje w Telewizji Polsat opowiedzieć o swych kulinarnych tajemnicach. Ponad rok po emisji pierwszego odcinka Ewa Wachowicz - PROMISS (firma należąca do byłej Miss Polonia), przygotowała do druku książkę pod tym samym tytułem.
- Bardzo szybko zrozumiałam, że telewizja jest medium ulotnym. I że jeśli chcę na dłużej pozostać w pamięci potomnych, receptury z programu muszą ukazać się na papierze - mówi Wachowicz.

W ten sposób stała się rzecz niezwykła, bowiem Ewa gotuje w wersji książkowej jest nie tylko zbiorem wybranych przepisów z kilkudziesięciu odcinków. To także niemal reporterski zapis kilkunastu miesięcy ciężkiej pracy całej ekipy, setek godzin nagrań i niezwykłej podróży w poszukiwaniu przypraw - na egzotyczną wyspę Sri Lankę. Reporterskie są też zdjęcia autorstwa Rafała Ziętary - robione z ręki, często przedstawiające plan zdjęciowy od kuchni, opublikowane bez retuszowania w Photoshopie.

Projekt graficzny książki, podobnie jak w przypadku pierwszej publikacji
PROMISS pt. Słodki świat Ewy Wachowicz, jest dziełem prof. Władysława Pluty z Krakowa. Składem zajęli się Piotr Hrehorowicz i Małgorzata Punzet z Inter Line.
Całość zredagował krakowski dziennikarz Dariusz Wojtala.

Ewa gotuje - wybrana recenzja:

yenna 27 marzec 2009

recenzja nagrodzona 2.00pkt

Autorska książka Ewy Wachowicz. Zawiera wiele przepisów z jej podróży, które spisała osobiście od miejscowych orientalnych mistrzów kuchni. W książce znajdziecie przepisy na smaczne i zdrowe potrawy zarówno wykwintne jak i łatwe "domowe" przekąski. Książka zawiera przepisy z wielu odcinków "Gotuj z Ewą", który możemy oglądać w telewizji polskiej. Myślę, że książkę tę warto mieć w domu i korzystać z niej często, gdyż potrawy przygotowane według przepisów w niej zawartych są nie tylko bardzo smaczne, ale i oryginalne. Polecam.

Sprawdź wszystkie recenzje

Ewa gotuje - szczegółowe informacje:

Dział: Książki

Kategoria: kulinaria, inne

Wydawnictwo: Promiss
Oprawa:twarda
Wymiary:165x230
Ilość stron:188
ISBN:978-83-60169-01-8
Wprowadzono: 01.04.2009
i zgarniaj nagrody napisz recenzję

Ewa gotuje - recenzje klientów

30 wrzesień 2013

Znów przychodzę do Was z kolejną książką Pani Ewy Wachowicz, osoby znanej w polskiej sferze kulinarnej, prowadzącej swój własny program ,,Ewa gotuje?, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Taki też tytuł nosi jedna z jej książek, wydana w 2009 roku. Moim zdaniem jest najlepsza ze wszystkich, które dotąd czytałam. Co w niej takiego wyjątkowego?

Ta pozycja także, jak wszystkie książki została podzielona na kategorie, aby czytelnik szybciej i łatwiej znalazł interesujące go przepisy na daną okazję. Znajdziemy tutaj kategorię Przed obiadem, gdzie szczególnie zafascynował mnie domowy chleb (zbieram się już długo, żeby go zrobić, może w końcu się uda), uwielbiane przez całą moją rodzinę pasty kanapkowe, czy ubóstwiamy sos tzatziki.

Znajdziemy także receptury na Zupy, takie jak ogórkowa bez sporów, czy kapuściana na sylwetkę ( jak zaznacza autorka często ją je, gdy chce oczyścić organizm, czy też musi zrzucić szybko kilka kilogramów). Dla fanów mięsa Pani Ewa przygotowała Kurczę pieczone i nie tylko. Ja zauroczona jestem glazurowanymi skrzydełkami z rusztu, a także wątróbką drobiową z jabłkiem ( już od dawna mam ją testować i jakoś się nie składa). Pokrewnym tematem jest Dla mięsożerców ? cielęcina w kurkach, gulasz z nutką Orientu, zrazy wołowe w pomidorach. Już na samą myśl zjadłabym to wszystko naraz.

Znajdzie się też dział Dla tych, którzy mięsa nie jedzą. Pokochałam Pesto z makaronem, uwielbianą przez moją siostrę pizzę Margharitę, na Wielkanoc świetne będą jaja faszerowane, a pierogi, czy naleśniki można jeść cały rok. I to z jak różnym nadzieniem.

Skoro o świętach mowa autorka pomyślała o przepisach W świątecznym podarunku. Został on dodatkowo podzielony na Wielkanoc : min. pieczeń bieszczadzka, baba z Klęczan, Wigilia : barszcz zakwaszany w samą porę, uszka, czy kapusta z grzybami. Już teraz zapowiedziałam rodzinie, że świąteczne menu już mamy. Co prawda patrzyli na mnie dziwnie, że ja już o świętach, ale przyjęli do wiadomości. A potem to tylko Sylwester i bigos, a także żurek wiejski na śniadanie. Ach, ależ się pysznie zapowiada końcówka tego roku !

I na koniec uwielbiane przeze mnie Desery, a w nich ciasto pełne śliwek, czekoladowe serce i czekoladowe muffiny, crostata, tort czekoladowo-orzechowy i przepisy na krem cytrynowy i mus czekoladowy, które koniecznie muszę wypróbować. W którejś książce Pani Ewy pojawił się przepis na mus, jednak ten jest inny, na kawie z rumem, no zresztą, co Wam będę opowiadać, sami zobaczycie.

Nie mogę wspomnieć o przerywnikach, jakimi było opisywanie przypraw, jakie Pani Ewa spotkała podczas swoich wypraw. Znajdziemy tutaj najważniejsze informacje na temat pieprzu, chili, trawy cytrynowej, goździków, cynamonu, nababa, herbaty, czy kawy. Warto zauważyć także, że wszystkie zdjęcia są prześliczne i jestem w nich zakochana.

,,Ewa gotuje? to cudowna książka kucharska, mimo, że wydana przed kilkoma laty wciąż zachwyca, a przepisy w niej zamieszczone będą doskonałe dla każdego, a nasi goście z pewnością nieraz z rozrzewnieniem będą wspominali menu.

Moja ocena : 9/10

30 wrzesień 2013

Znów przychodzę do Was z kolejną książką Pani Ewy Wachowicz, osoby znanej w polskiej sferze kulinarnej, prowadzącej swój własny program ,,Ewa gotuje?, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Taki też tytuł nosi jedna z jej książek, wydana w 2009 roku. Moim zdaniem jest najlepsza ze wszystkich, które dotąd czytałam. Co w niej takiego wyjątkowego?

Ta pozycja także, jak wszystkie książki została podzielona na kategorie, aby czytelnik szybciej i łatwiej znalazł interesujące go przepisy na daną okazję. Znajdziemy tutaj kategorię Przed obiadem, gdzie szczególnie zafascynował mnie domowy chleb (zbieram się już długo, żeby go zrobić, może w końcu się uda), uwielbiane przez całą moją rodzinę pasty kanapkowe, czy ubóstwiamy sos tzatziki.

Znajdziemy także receptury na Zupy, takie jak ogórkowa bez sporów, czy kapuściana na sylwetkę ( jak zaznacza autorka często ją je, gdy chce oczyścić organizm, czy też musi zrzucić szybko kilka kilogramów). Dla fanów mięsa Pani Ewa przygotowała Kurczę pieczone i nie tylko. Ja zauroczona jestem glazurowanymi skrzydełkami z rusztu, a także wątróbką drobiową z jabłkiem ( już od dawna mam ją testować i jakoś się nie składa). Pokrewnym tematem jest Dla mięsożerców ? cielęcina w kurkach, gulasz z nutką Orientu, zrazy wołowe w pomidorach. Już na samą myśl zjadłabym to wszystko naraz.

Znajdzie się też dział Dla tych, którzy mięsa nie jedzą. Pokochałam Pesto z makaronem, uwielbianą przez moją siostrę pizzę Margharitę, na Wielkanoc świetne będą jaja faszerowane, a pierogi, czy naleśniki można jeść cały rok. I to z jak różnym nadzieniem.

Skoro o świętach mowa autorka pomyślała o przepisach W świątecznym podarunku. Został on dodatkowo podzielony na Wielkanoc : min. pieczeń bieszczadzka, baba z Klęczan, Wigilia : barszcz zakwaszany w samą porę, uszka, czy kapusta z grzybami. Już teraz zapowiedziałam rodzinie, że świąteczne menu już mamy. Co prawda patrzyli na mnie dziwnie, że ja już o świętach, ale przyjęli do wiadomości. A potem to tylko Sylwester i bigos, a także żurek wiejski na śniadanie. Ach, ależ się pysznie zapowiada końcówka tego roku !

I na koniec uwielbiane przeze mnie Desery, a w nich ciasto pełne śliwek, czekoladowe serce i czekoladowe muffiny, crostata, tort czekoladowo-orzechowy i przepisy na krem cytrynowy i mus czekoladowy, które koniecznie muszę wypróbować. W którejś książce Pani Ewy pojawił się przepis na mus, jednak ten jest inny, na kawie z rumem, no zresztą, co Wam będę opowiadać, sami zobaczycie.

Nie mogę wspomnieć o przerywnikach, jakimi było opisywanie przypraw, jakie Pani Ewa spotkała podczas swoich wypraw. Znajdziemy tutaj najważniejsze informacje na temat pieprzu, chili, trawy cytrynowej, goździków, cynamonu, nababa, herbaty, czy kawy. Warto zauważyć także, że wszystkie zdjęcia są prześliczne i jestem w nich zakochana.

,,Ewa gotuje? to cudowna książka kucharska, mimo, że wydana przed kilkoma laty wciąż zachwyca, a przepisy w niej zamieszczone będą doskonałe dla każdego, a nasi goście z pewnością nieraz z rozrzewnieniem będą wspominali menu.

Moja ocena : 9/10

Pokaż więcej

30 wrzesień 2013

Znów przychodzę do Was z kolejną książką Pani Ewy Wachowicz, osoby znanej w polskiej sferze kulinarnej, prowadzącej swój własny program ,,Ewa gotuje?, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Taki też tytuł nosi jedna z jej książek, wydana w 2009 roku. Moim zdaniem jest najlepsza ze wszystkich, które dotąd czytałam. Co w niej takiego wyjątkowego?

Ta pozycja także, jak wszystkie książki została podzielona na kategorie, aby czytelnik szybciej i łatwiej znalazł interesujące go przepisy na daną okazję. Znajdziemy tutaj kategorię Przed obiadem, gdzie szczególnie zafascynował mnie domowy chleb (zbieram się już długo, żeby go zrobić, może w końcu się uda), uwielbiane przez całą moją rodzinę pasty kanapkowe, czy ubóstwiamy sos tzatziki.

Znajdziemy także receptury na Zupy, takie jak ogórkowa bez sporów, czy kapuściana na sylwetkę ( jak zaznacza autorka często ją je, gdy chce oczyścić organizm, czy też musi zrzucić szybko kilka kilogramów). Dla fanów mięsa Pani Ewa przygotowała Kurczę pieczone i nie tylko. Ja zauroczona jestem glazurowanymi skrzydełkami z rusztu, a także wątróbką drobiową z jabłkiem ( już od dawna mam ją testować i jakoś się nie składa). Pokrewnym tematem jest Dla mięsożerców ? cielęcina w kurkach, gulasz z nutką Orientu, zrazy wołowe w pomidorach. Już na samą myśl zjadłabym to wszystko naraz.

Znajdzie się też dział Dla tych, którzy mięsa nie jedzą. Pokochałam Pesto z makaronem, uwielbianą przez moją siostrę pizzę Margharitę, na Wielkanoc świetne będą jaja faszerowane, a pierogi, czy naleśniki można jeść cały rok. I to z jak różnym nadzieniem.

Skoro o świętach mowa autorka pomyślała o przepisach W świątecznym podarunku. Został on dodatkowo podzielony na Wielkanoc : min. pieczeń bieszczadzka, baba z Klęczan, Wigilia : barszcz zakwaszany w samą porę, uszka, czy kapusta z grzybami. Już teraz zapowiedziałam rodzinie, że świąteczne menu już mamy. Co prawda patrzyli na mnie dziwnie, że ja już o świętach, ale przyjęli do wiadomości. A potem to tylko Sylwester i bigos, a także żurek wiejski na śniadanie. Ach, ależ się pysznie zapowiada końcówka tego roku !

I na koniec uwielbiane przeze mnie Desery, a w nich ciasto pełne śliwek, czekoladowe serce i czekoladowe muffiny, crostata, tort czekoladowo-orzechowy i przepisy na krem cytrynowy i mus czekoladowy, które koniecznie muszę wypróbować. W którejś książce Pani Ewy pojawił się przepis na mus, jednak ten jest inny, na kawie z rumem, no zresztą, co Wam będę opowiadać, sami zobaczycie.

Nie mogę wspomnieć o przerywnikach, jakimi było opisywanie przypraw, jakie Pani Ewa spotkała podczas swoich wypraw. Znajdziemy tutaj najważniejsze informacje na temat pieprzu, chili, trawy cytrynowej, goździków, cynamonu, nababa, herbaty, czy kawy. Warto zauważyć także, że wszystkie zdjęcia są prześliczne i jestem w nich zakochana.

,,Ewa gotuje? to cudowna książka kucharska, mimo, że wydana przed kilkoma laty wciąż zachwyca, a przepisy w niej zamieszczone będą doskonałe dla każdego, a nasi goście z pewnością nieraz z rozrzewnieniem będą wspominali menu.

Moja ocena : 9/10

10.00

Ewa Wachowicz - przeczytaj też

Sałatki - Ewa Wachowicz

Sałatki

E. Wachowicz

45,79 zł taniej -8%

Ewa gotuje. Ulubione - Ewa Wachowicz

Ewa gotuje. Ulubione

E. Wachowicz

38,46 zł taniej -8%

Ewa gotuje szybko - Ewa Wachowicz

Ewa gotuje szybko

E. Wachowicz

36,69 zł taniej -8%

Ewa Wachowicz - Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

E. Wachowicz

55,79 zł taniej -15%

Zobacz również

Brak list życzeń:

Utwórz

rozwiń
Wpisz numer
Swojego zamówienia (xxxxxx/rrrr)
Sprawdź

Kup podręczniki i wyprawkę szkolną
na RATY!

Szczegóły >>

Powiadom kiedy produkt będzie dostępny

Wpisz swój adres e-mail: