- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.powstało przez przypadek, gdy leniwy kuchcik nie umył garnka po ryżu i zawartość sfermentowała. Bywa słodkie i wytrawne. Do niedawna nie do kupienia w Polsce. Najlepsze wina ryżowe robi się w prowincji Czekiang. Wino ryżowe, podobnie jak sherry, zwalcza zbyt silny zapach mięsa. Bywa przyprawą nadużywaną. Nadużywali go też nagminnie chińscy poeci, ale choć to temat wdzięczny, to raczej nie na książkę kucharską. Ten, kto ma wino, powinien je wypić za życia, bo na tamten świat nie przedostanie się ani kropla (przysłowie chińskie) Wstęp Podobno chińską metodę gotowania wynaleziono za czasów cesarza, który rządził 3 tys. lat przed naszą erą. Dwa i pół tysiąca lat później filozof Konfucjusz dał swym rodakom naukową wykładnię jak należy jeść. Według jego zasad mięsa nie powinno być więcej niż warzyw, a każde danie powinno zawierać trochę imbiru. Poza tym ten wielki filozof nigdy nie zjadłby czegoś, co nie zostało dokładnie pokrojone. Po wiekach Chińczycy nieświadomie nadal stosują się do jego zaleceń. Właśnie te naukowe podstawy chińskiej diety sprawiają, że chińskie jedzenie jest szczególnie odżywcze i zdrowe. Podobno w czasach starożytnych Chińczycy używali noży i widelców, później jednak uznali, że mają one niekorzystny wpływ na smak potraw i zaczęli się posługiwać pałeczkami. Nawet to nie jest w stanie odstraszyć ludzi Zachodu od tej kuchni. Zresztą po pewnym czasie można się tego nauczyć. Na szczęście zupę je się w Chinach łyżką, co prawda porcelanową, ale jednak łyżką. Chińska kuchnia słynie od wieków, a chińscy kucharze gotują w najsławniejszych restauracjach świata. Kiedyś mówiono, że gdyby Chińczycy byli równie znakomici w innych dziedzinach, to mieliby ogromny wpływ na inne kraje. Gdy patrzymy na dzisiejsze Chiny, dochodzimy do wniosku, że być może Chińczycy wzięli sobie wreszcie te słowa do serca. Kuchnia chińska to przede wszystkim pomysłowość i umiejętność przekształcania rzeczy niepozornych w prawdziwe, choć krótkotrwałe arcydzieła. Shiu Won Chan przytacza opowieść o pewne młodej parze: Jeden z przyjaciół pana młodego powątpiewał w umiejętności kulinarne panny młodej. Pan młody, o nich przekonany, zaprosił przyjaciela, proponując, aby ten przyniósł ze sobą cokolwiek, a jego młoda małżonka przyrządzi z tego posiłek. Przyjaciel przyszedł, przynosząc ze sobą łodygi trzciny cukrowej i pół kilo mięsa wieprzowego. Dał to młodej mężatce z prośbą, aby z tego przygotowała kolację. Był święcie przekonany, że z takich rzeczy nic sensownego zrobić się nie da. Nie wziął jednak pod uwagę inteligencji i pomysłowości pani domu. A ta, niezrażona trudnościami, obrała trzcinę z twardej zewnętrznej skórki, po czym pocięła mięso i wraz z trzciną włożyła do maszynki do mięsa. Do tego dodała białko i odrobinę mąki, uformowała kulki i usmażyła, a efekt przeszedł wszelkie oczekiwania i wywołał zachwyt w oczach męża oraz niedowierzanie w oczach jego przyjaciela. Ta opowiastka pokazuje całą filozofię chińskiego gotowania: rzeczy pyszne są często przyrządzane z produktów niepozornych i zaskakujących. Właśnie to zachwyciło mnie w kuchni chińskiej, kiedy przyjechałem do San Francisco z pogrążonego w kryzysie kraju. Od tego czasu pozostaję w tym zachwycie nieodmiennie, starając się przenosić tę zasadę również na inne sfery życia. Od tego też czasu zacząłem polować na oryginalne smaki, wonie, wszystko to, co kojarzy mi się z prawdziwym Wschodem, pachnącym korzeniami i kuszącym orgią barw. Zacząłem szperać w poszukiwaniu przepisów i podglądać sąsiadów, Chińczyków, w trakcie przygotowywania posiłków. W czasie wakacyjnych wyjazdów myszkowałem w poszukiwaniu małych chińskich restauracji, z największą satysfakcją stwierdzając, że nie wszystkie zatraciły orientalny charakter i klimat. Z wypraw tych przywiozłem do Polski wiele kulinarnych wspomnień i trochę przepisów, które z czasem stały się podstawą dalszych moich kulinarnych doświadczeń. Książka, którą trzymasz w rękach, miała być z początku zwykłą książką kucharską, z czasem jednak okazało się, że trudno filozofowi, nawet domorosłemu, nie dostrzec związków między gotowaniem a podejściem do życia i otaczającego świata. Mam nadzieję, że pomoże ona również Tobie, Czytelniku, w tworzeniu tych ulotnych happeningów artystycznych, jakimi od tysiącleci są przysmaki chińskiej kuchni. Pozornie chińskim kobietom o wysokiej randze społecznej nie brakowało niczego, ani wykształcenia, ani służby, ani bogactwa. Świadczyły o tym ich maniery, stroje i fryzury. Wstydliwą tradycją chińską, na szczęście wyplenioną w XX wieku, był zwyczaj takiego krępowania stóp dziewczynek, aby rosły ,,na kształt lilii". W rzeczywistości był to okrutny proces łamania kości palc
ebook
Wydawnictwo Ridero |
Data wydania 2020 |
Zabezpieczenie Znak wodny |
Produkt cyfrowy |
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Wydawnictwo: | Ridero |
Rok publikacji: | 2020 |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.