Polska kuchnia / Rafał Jabłoński | Książka w Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie
  • image
przeczytaj fragment

Polska kuchnia (twarda)

książka

  • Wydawnictwo Festina
  • Oprawa twarda
  • Ilość stron 96
  • GRATIS! Do każdego zamówienia zakładka mola książkowego!
  • Wysyłamy w 24h - 48h + czas dostawy

Polska kuchnia - opis produktu:

Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o polskiej tradycyjnej kuchni w języku polskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a w środku 60 potraw z przepisami.

Publikacja "Kuchnia Polska" to przepięknie wydany i bogato ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający świetne zdjęcia tradycyjnych potraw. Na 96 stronach albumu prezentowane są przepisy tradycyjnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach oraz przetworach. Każdy przepis okraszony został zdjęciem potrawy.

Książka "Polska kuchnia" (wydana w 7 wersjach językowych) to świetny pomysł na prezent np. dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy oraz ich sposoby przygotowywania.


Ze wstępu

Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma wiele czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców.

Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie danych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.

Dlatego kuchnia średniowieczna obfitowała w mięsa, ryby oraz kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano polewkami, a z których najbardziej popularne były barszcz, żur, czernina i flaki.

Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach szlacheckich, składały się wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego obiadu, oraz Coena - wczesnej kolacji. (...)
S
Szczegóły
  • Dział: Książki
  • Kategoria: kulinaria,  kuchnia polska
  • Wydawnictwo: Festina
  • Oprawa: twarda
  • Okładka: twarda
  • Wymiary: 173x163
  • Ilość stron: 96
  • ISBN: 978-83-65489-16-6
  • Wprowadzono: 02.06.2016

Rafał Jabłoński - przeczytaj też

  • -22%
Cracovie 372 fotografie Wersja francuska

Rafał Jabłoński

miękka
26,15 zł 33.52
  • -40%
Kraków i okolice

Rafał Jabłoński

miękka
28,74 zł 47.89
Kraków i okolice

Rafał Jabłoński

miękka
18,86 zł
  • -26%
Kraków Historia Żydów

Rafał Jabłoński

twarda
18,46 zł 24.94
  • -27%

Zobacz również

  • -41%
Whisky Leksykon smakosza

David Wishart

twarda
35,30 zł 59.84
  • -39%
Słodkości w insulinooporności

Magdalena Makarowska

miękka
27,38 zł 44.90
  • -36%
Wege energia

Katarzyna Gubała

23,77 zł 37.15
  • -41%
Szkoła cukiernictwa

PRACA ZBIOROWA

52,37 zł 88.78
  • -34%
Artystyczne dekoracje tortów

PRACA ZBIOROWA

twarda
98,33 zł 149.00
  • -41%
Ryby i owoce morza Szkoła gotowania

Alcantara Lorenza

miękka
20,64 zł 35.00
  • RRecenzje
  • Książka
  • Polska kuchnia
4.4/5 ( 11 ocen )
    5
    8
    4
    0
    3
    2
    2
    1
    1
    0
imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Uwaga!!! Nie jesteś zalogowany. zaloguj się by zgłosić recenzję do konkursu i mieć szansę na wygraną w cotygodniowym plebiscycie!

Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.

Ciekawe pomysły Gandalfa

  • "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" - to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, ale których dziś sami często nie umiemy...

  • 49.77 zł
    37.33 zł

    Polska kuchnia regionalna to rodzaj poradnika, w którym znalazły się przepisy na potrawy i przysmaki z wielu regionów Polski, takich jak Pomorze i Kaszuby, Wielkopolska i Kujawy, Śląsk, Pogórze (Podhale i Podkarpacie), Mazowsze i Kurpie, Warmia i Mazury, Małopolska, Podlasie. Dzięki naszej...

  • Poszukując przysmaków kuchni z różnych stron Polski, na naszej `mapie kulinarnej` możemy wyróżnić co najmniej kilka regionów: Pomorze i Kaszuby, Wielkopolskę i Kujawy, Śląsk, Pogórze (Podhale i Podkarpacie), Mazowsze i Kurpie, Warmię i Mazury, Małopolskę, Podlasie. Dzięki naszemu poradnikowi możesz...

  • 98.76 zł
    68.15 zł

    "Polska kuchnia regionalna" to poradnik dla wielbicieli tradycyjnego, zdrowego jedzenia. Przedstawia dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na...

  • Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości. Owszem, wykluczenie z menu glutenu wymaga zmiany stylu życia, ale na pewno nie pozbawia radości z jedzenia i gotowania. Chleb kukurydziany, komosa ryżowa z bakaliami i brzoskwinią, kurczak z sezamem, surówka z...

  • 15.94 zł
    9.57 zł

    Rebeka Wolff, Polska kuchnia koszerna, żydowskie gospodarstwo domowe, potrawy, przetwory, przepisy kulinarne. W książce: O urządzeniu koszernego gospodarstwa. O urządzeniach i przygotowaniach na sobotę i na święta. O urządzeniach i przygotowaniach na święta wielkanocne (Pessach). O koszerowaniu...