Zdrowe odżywianie to temat rzeka. Można o nim pisać i pisać i zawsze wymyśli się coś nowego. Na rynku co chwila pojawiają się kolejne książki kucharskie dla wegetarian i wegan, ale przecież zdrowe jedzenie to nie tylko przepisy. Książka Agaty Michalak przedstawia zagadnienie w nieco inny sposób. Skąd brać dobre produkty żywnościowe? Na co zwracać uwagę przy kupnie?
?O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu? to świetna książka dla osób, które chcą bardziej świadomie podejmować decyzję, co ma znaleźć się na ich talerzu. Autorka przytacza swoje rozmowy z fachowcami, rzemieślnikami, którzy mają siłę i samozaparcie, aby produkować zdrowe i ekologiczne produkty, mimo przeciwności losu: wysokich cen, nawału pracy, małego zainteresowania. Z książki dowiemy się m.in. o polskich serach zagrodowych, zdrowym i czystym zbożu, dlaczego warto kupować warzywa i owoce sezonowo zamiast gigantycznych produktów roślinnych nafaszerowanych chemią czy o dobrym mięsie. To również swoista mapa Polski pokazująca, gdzie można kupić niektóre z wymienionych produktów.
Z książkami o zdrowym odżywianiu jest u mnie jak z poradnikami: czytam je od czasu do czasu, bardzo mnie inspirują i nawet chciałabym wdrożyć w swoje życie zamieszczone w nich rady, ale? no właśnie, właściwie nigdy mi się to nie udaje a zapał szybko przemija. Książka Agaty Michalak zrobiła na mnie ogromne wrażenie, ale prawdopodobnie nic nie zmieni w mojej kuchni.
Jestem z tych leniwych, którzy robią byle jakie zakupy w supermarketach, bez wcześniejszego zaplanowania, co właściwie chcę kupić. I tu jest błąd. Wydaje nam się, że skoro coś jest w sklepach, to znaczy, że można to jeść bez żadnych konsekwencji, bo przecież gdyby miało nam zaszkodzić, nie dopuszczono by tego do sprzedaży. A potem coraz więcej osób ma nietolerancję laktozy, nie może jeść nic z glutenem i ma alergię na wiele innych produktów. Książka Agaty Michalak uświadamia, że moglibyśmy jeść dużo zdrowiej, potrzeba tylko włożyć w to nieco więcej wysiłku. Szukać w sklepach dobrych produktów ekologicznych, zaznajomić się nieco na temat dobrego mięsa, ryb, serów itd., a przede wszystkim wiedzieć, gdzie takich produktów szukać.
W dobie konsumpcjonizmu, książki takie jak ta są zdecydowanie na czasie. Reportaż ?O dobrym jedzeniu? Agaty Michalak jest pełen ciekawych informacji, którymi dzielą się z nami profesjonaliści, a czasem nawet fanatycy zdrowego odżywiania. To książka, którą moim zdaniem każdy powinien przeczytać. I co najważniejsze, nie trzeba być wegetarianinem ani weganem, aby zdrowo jeść - świadome jedzenie mięsa też może być w porządku.
...
Opinia bierze udział w konkursie