SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

O dobrym jedzeniu (twarda)

Opowieści z pola, ogrodu i lasu

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Czarne
Data wydania 2017
Oprawa twarda
Liczba stron 216
  • Dostępność niedostępny
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków.

Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, potrzebni są ludzie, którzy ją wyprodukują. I o nich opowiada ta książka. Bohaterowie Agaty Michalak to pasjonaci, którzy często porwali się - dosłownie - z motyką na słońce. Ich determinacja trafiła jednak na podatny grunt. Choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej kupujemy mniej, ale za to lepiej. Chcemy wiedzieć, co jemy, jaką drogę przebyły produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka praca i szacunek dla przyrody. Tak do tego, co robią, podchodzą bohaterowie Michalak: z bezwzględną uczciwością i wielkim przekonaniem, że jedzenie to coś naprawdę wartościowego.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Czarne
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2017
Wymiary: 133x215
Liczba stron: 216
ISBN: 978-83-8049-450-3
Wprowadzono: 01.03.2017

RECENZJE - książki - O dobrym jedzeniu, Opowieści z pola, ogrodu i lasu - Agata Michalak

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.6/5 ( 10 ocen )
  • 5
    9
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Marta Korytkowska

ilość recenzji:24

brak oceny 2-04-2017 21:27

Zdrowe odżywianie to temat rzeka. Można o nim pisać i pisać i zawsze wymyśli się coś nowego. Na rynku co chwila pojawiają się kolejne książki kucharskie dla wegetarian i wegan, ale przecież zdrowe jedzenie to nie tylko przepisy. Książka Agaty Michalak przedstawia zagadnienie w nieco inny sposób. Skąd brać dobre produkty żywnościowe? Na co zwracać uwagę przy kupnie?

?O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu? to świetna książka dla osób, które chcą bardziej świadomie podejmować decyzję, co ma znaleźć się na ich talerzu. Autorka przytacza swoje rozmowy z fachowcami, rzemieślnikami, którzy mają siłę i samozaparcie, aby produkować zdrowe i ekologiczne produkty, mimo przeciwności losu: wysokich cen, nawału pracy, małego zainteresowania. Z książki dowiemy się m.in. o polskich serach zagrodowych, zdrowym i czystym zbożu, dlaczego warto kupować warzywa i owoce sezonowo zamiast gigantycznych produktów roślinnych nafaszerowanych chemią czy o dobrym mięsie. To również swoista mapa Polski pokazująca, gdzie można kupić niektóre z wymienionych produktów.

Z książkami o zdrowym odżywianiu jest u mnie jak z poradnikami: czytam je od czasu do czasu, bardzo mnie inspirują i nawet chciałabym wdrożyć w swoje życie zamieszczone w nich rady, ale? no właśnie, właściwie nigdy mi się to nie udaje a zapał szybko przemija. Książka Agaty Michalak zrobiła na mnie ogromne wrażenie, ale prawdopodobnie nic nie zmieni w mojej kuchni.

Jestem z tych leniwych, którzy robią byle jakie zakupy w supermarketach, bez wcześniejszego zaplanowania, co właściwie chcę kupić. I tu jest błąd. Wydaje nam się, że skoro coś jest w sklepach, to znaczy, że można to jeść bez żadnych konsekwencji, bo przecież gdyby miało nam zaszkodzić, nie dopuszczono by tego do sprzedaży. A potem coraz więcej osób ma nietolerancję laktozy, nie może jeść nic z glutenem i ma alergię na wiele innych produktów. Książka Agaty Michalak uświadamia, że moglibyśmy jeść dużo zdrowiej, potrzeba tylko włożyć w to nieco więcej wysiłku. Szukać w sklepach dobrych produktów ekologicznych, zaznajomić się nieco na temat dobrego mięsa, ryb, serów itd., a przede wszystkim wiedzieć, gdzie takich produktów szukać.

W dobie konsumpcjonizmu, książki takie jak ta są zdecydowanie na czasie. Reportaż ?O dobrym jedzeniu? Agaty Michalak jest pełen ciekawych informacji, którymi dzielą się z nami profesjonaliści, a czasem nawet fanatycy zdrowego odżywiania. To książka, którą moim zdaniem każdy powinien przeczytać. I co najważniejsze, nie trzeba być wegetarianinem ani weganem, aby zdrowo jeść - świadome jedzenie mięsa też może być w porządku.

...

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?