SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Jadalne rośliny dziko rosnące

Lecznicze właściwości i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Vital
Oprawa miękka
Liczba stron 336

Opis produktu:

Wiedza naszych przodków aktualna do dziś
W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia.
Czy wiedziałeś o takim zastosowaniu roślin?
Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest też pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To zastosowanie jedynie 2 spośród 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bez problemu spotkasz na łące, trawniku lub w lesie. Teraz sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich.
Jadalne dziko rosnące rośliny na wyciągnięcie ręki
Książka ta jest łatwym w zastosowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej informacje o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dziko rosnących roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich właściwości odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób je wykorzystać. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można łatwo pomylić z jadalnymi.
Zdrowie i smak z natury
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Vital
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wymiary: 145x205
Liczba stron: 336
ISBN: 9788381685115
Wprowadzono: 09.06.2020

RECENZJE - książki - Jadalne rośliny dziko rosnące, Lecznicze właściwości i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin - Steffen Guido Fleischhauer

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.3/5 ( 16 ocen )
  • 5
    10
  • 4
    2
  • 3
    2
  • 2
    2
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Kamila

ilość recenzji:1

brak oceny 7-07-2014 14:02

Nie lubię chodzić do lekarzy, a jeszcze bardziej nie lubię zażywać tabletek. Gdy czuję jakiś ból zaglądam do swoich książek i szukam rozwiązania. Teraz właśnie ta książka jest moim ?przyjacielem?. Dzięki niej mam już spory zapas ziół na różne dolegliwości. A o ich skuteczności przekonałam się niejednokrotnie. Bardzo lubię krótkie wycieczki za miasto, gdzie mogę znaleźć wiele potrzebnych mi ziół. Takie wypady bardzo mnie relaksują i dają dużo radości.

Czy recenzja była pomocna?