SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Apetyt na Meksyk (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Psychoskok
Oprawa twarda
Liczba stron 154

Opis produktu:

Najlepsze przepisy kuchni meksykańskiej. Kulinarna podróż do Meksyku. Magdalena Keller-Bigda Autorka bloga apetycznie-klasycznie.pl odkrywa przed nami prawdziwe meksykańskie dania, zarówno te podawane w eleganckich restauracjach, zwykłych barach, przydrożnych stoiskach, jak też w meksykańskich domach. 55 przepisów na pyszne meksykańskie dania na każdą okazję. Autorka mieszkając przez ponad dwa lata w Meksyku poznała kultowe smaki kuchni meksykańskiej, odkryła dania by móc czerpać z autentycznych receptur. Dzięki tej wiedzy, oprócz przepisów poznamy też ciekawostki kulinarne, anegdoty, potrawy podawane z okazji świąt i innych okazji oraz informacje o kilku wybranych meksykańskich warzywach i owocach popularnych w Meksyku, a nieznanych w Polsce.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Psychoskok
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Liczba stron: 154
ISBN: 9788381198813
Wprowadzono: 09.11.2021

RECENZJE - książki - Apetyt na Meksyk - Magdalena Keller-Bigda

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 3 oceny )
  • 5
    3
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Sztukater

ilość recenzji:1

26-05-2022 13:38

Książka Magdaleny Keller-Bigdy to przejrzyście i zajmująco napisany przewodnik po kulinariach Meksyku, autorka z właściwą sobie empatią oraz prostotą wyjaśnia również, jakie znaczenie mają w tradycji tego kraju poszczególne dania i co obcokrajowiec na temat tamtejszej kuchni wiedzieć powinien. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu ,,Apetyt na Meksyk? to książka, w której znalazłam od dawna poszukiwany przepis na pyszny kukurydziany chlebek, niezwykle aromatyczną kawę z garnka, albo idealną na upalne dni lemoniadę ogórkową. Opisywana tutaj książka zawiera mnóstwo ciekawych i godnych polecenia przepisów na dania i napoje odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak też dzieci. W tej publikacji znajdziecie receptury przygotowania np. tradycyjnej Margarity, Rompope, czyli meksykańskiego likieru jajecznego, czy też czekolady do picia na gorąco z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Udanym podsumowaniem tradycyjnej meksykańskiej uczty kulinarnej oczywiście jest przepyszny deser, często odwołujący się również do dawnej tradycji.



Z pomocą ,,Apetytu na Meksyk? zapewne bez większych problemów przygotujecie w domowych warunkach: słodkie bułeczki w kształcie muszli, popularne wypieki na Święto Zmarłych, albo też chlebową zapiekankę z rodzynkami, czy też przepyszne churros jadane zwłaszcza w okresie karnawału. Żeby korzystanie z książki ,,Apetyt na Meksyk ? było dla was jeszcze przyjemniejsze, ten kulinarny przewodnik zawiera wiele różnobarwnych zdjęć meksykańskich dań, które motywują do podjęcia trudu i wykorzystania w praktyce chociaż części przepisów.



,,Apetyt na Meksyk? to jedna z najbardziej wartościowych i godnych polecenia książek kulinarnych, jakie miałam okazję poznać w ostatnich kilku miesiącach. Dzięki takim pozycjom, jak ta, można każdego dnia zabawić się w prawdziwego mistrza kuchni, który z aromatycznych, zdrowych i kolorowych produktów potrafi wyczarować dla rodziny niejedno superdanie rodem z gorącego Meksyku. Gorąco polecam wam sięgnięcie po ,,Apetyt na Meksyk? i wykonanie chociaż części dań i napojów z przepisów zawartych wewnątrz!

...

Czy recenzja była pomocna?

Sylwia Cegieła

ilość recenzji:1

18-01-2022 11:07

???? Kulturalne Rozmowy ? wywiad z autorką

Na początku koncepcja książki miała opierać się na schemacie często spotykanym w książkach kulinarnych, czyli podział na dania główne, desery, śniadania itd., ale później pomyślałam, że podział na produkty ważne w meksykańskiej kuchni będzie bardziej odzwierciedlał jej charakter. Wybór dań też nie był prosty, ponieważ chciałam, aby w książce znalazły się tradycyjne meksykańskie dania, niestety często niezbędne są do ich przygotowania składniki, które nie są dostępne w Polsce.

...

Czy recenzja była pomocna?

Emilia Twardzik

ilość recenzji:1

17-11-2021 08:37

Pozycję tę można traktować również jako swego rodzaju przewodnik po kulturze meksykańskiej, gdyż każdy przepis zawiera bardziej lub mniej szczegółową historię dania. Nazwy potraw wprowadzone są w języku polskim jak i hiszpańskim, co pozwala nam na jeszcze dokładniejsze wsiąknięcie w tradycje. Książka podzielona jest na części według charakterystycznych składników najczęściej wykorzystywanych do gotowania w Meksyku. Są to: kukurydza, fasola, papryka, tortille, awokado, mięso, ryby i owoce morza. Taki podział pozwala na klarowne przedstawienie kategorii potraw. Na dodatek, do prawie każdego przepisu, mamy dołączoną ciekawostkę związaną z danym produktem lub potrawą. Dowiadujemy się, że w Meksyku fasola jest tak często spożywana, że Meksykanie bywają nazywani ?fasolarzami?.

Historię tego kraju odkrywamy także przez przepisy na dania związane z poszczególnymi świętami w roku. Jednym z przykładów jest chociażby Pan de muerto czyli słodkie bułeczki na dzień zmarłych. Jest to jeden z najhuczniej obchodzonych dni w roku w Meksyku i w przeciwieństwie do naszego Święta Zmarłych, atmosfera jest raczej radosna, gdyż wierzy się, że tego dnia zmarli wracają na Ziemię, więc przygotowuje się do nich smakołyki i zostawia się je na grobach. Święto to zostało nawet wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Co ciekawe w Meksyku znaleźć możemy ponad 60 odmian chilli i kukurydzy! Masz apetyt na więcej?

Czy recenzja była pomocna?