SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Hotelarstwo cz. II Organizacja pracy t. 2

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

Opis produktu:

Podręcznik do nowej podstawy programowej przeznaczony do nauki zawodu technik hotelarstwa. Dopuszczony do użytku szkolnego.
Rok dopuszczenia MEN: 2013.

Spis treści
I. Podstawy hotelarstwa
1. Wybrana terminologia z zakresu turystyki i hotelarstwa
1. Usługi hotelarskie
1.1. Pojęcie i cechy usług hotelarskich
1.2. Podział usług hotelarskich.
1.3. Wybrane regulacje prawne dotyczące świadczenia usług hotelarskich w Polsce
1.3.1 Zasady kategoryzacji obiektów noclegowych
1.3.2 Wymagania kategoryzacyjne dotyczące usług
1.3.3. Przystosowanie obiektu hotelarskiego do potrzeb obsługi gości niepełnosprawnych
1.4. Usługi odpłatne i nieodpłatne
1.5. Usługi hotelarskie w środkach transportu
1.5.1. Usługi hotelarskie w transporcie kolejowym
1.5.2. Usług hotelarskie w transporcie lotniczym
1.5.3. Usługi hotelowe w żegludze pasażerskiej
1.5.4. Usługi hotelarskie w ruchomej bazie noclegowej

2. Pion pobytowy w budynku hotelowym
2.1. Pojęcie, funkcje i rodzaje jednostek mieszkalnych.
2.2. Wymagania kategoryzacyjne dotyczące jednostek mieszkalnych. Wyposażenie podstawowe i uzupełniające
2.3. Węzły higieniczno-sanitarne w jednostkach mieszkalnych
2.4. Wyposażenie jednostek mieszkalnych dla gości specjalnych
2.5. Pomieszczenia ogólnodostępne w obiektach świadczących usługi hotelarskie
2.6. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska w części mieszkalnej

3. Organizacja pracy działu służby pięter
3.1. Struktura organizacyjna i zadania działu służby pięter
3.2. Stanowiska pracy i obowiązki pracowników
3.3. Organizacja i systemy pracy pracowników działu służby pięter
3.4. Rodzaje prac porządkowych i techniki sprzątania jednostek mieszkalnych i pomieszczeń ogólnodostępnych
3.5. Urządzenia, sprzęt i środki do prowadzenia prac porządkowych w obiekcie
3.6. Czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne w środowisku pracy w dziale służby pięter
3.7. Przepisy prawa dotyczące odpowiedzialności materialnej za rzeczy gościa oraz mienie obiektu
3.8. Postępowanie z rzeczami znalezionymi oraz pozostawionymi przez gości
3.9. Dokumentacja działu służby pięter
3.10. Współpraca działu służby pięter z innymi komórkami obiektu

4. Usługi dodatkowe w obiektach hotelarskich
4.1. Pojęcie i podział usług hotelarskich dodatkowych
4.2. Usługi uzupełniające, fakultatywne, towarzyszące
4.3. Oferta usług dodatkowych
4.3.1 Zakres usług dodatkowych w obiektach hotelarskich
4.3.2 Przygotowanie zamówionych usług do realizacji
4.3.3 Sposoby prezentowania oferty usługowej
4.3.4. Usługi rekreacyjno-sportowe, SPA&Wellness, rehabilitacyjne oraz usługi kulturalno-rozrywkowe
4.3.5. Usługi w zakresie opieki nad dziećmi
4.3.6. Usługi biznesowe i konferencyjne
4.3.7. Usługi pralnicze
4.3.8. Usługi przechowywania bagażu i depozyt hotelowy
4.3.9 Usługa podawania posiłków do pokoju (room service)
4.3.10. Rezerwy techniczne i funkcjonalne w aspekcie realizacji usług
4.3.11. Wyposażenie wewnętrzne i zewnętrzne hotelu wykorzystywane w trakcie świadczenia usług
4.4. Usługi obce wykonywane na terenie hotelu
4.5. Usługi dodatkowe specjalne, na życzenie gości
4.6. Usługi dodatkowe w ruchomej bazie noclegowej
4.7. Zasady i formy przyjmowania zamówień usług dodatkowych

Literatura
Aneks
S
Szczegóły
Dział: Podręczniki szkolne
Wydawnictwo: ab format
Oprawa: miękka
Wymiary: 170x240
Liczba stron: 224

RECENZJE - Podręcznik - Hotelarstwo cz. II Organizacja pracy t. 2

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4/5 ( 3 oceny )
  • 5
    1
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: