książka
Wydawnictwo Ifispan |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Teksty zebrane w książce `Terytoria smaku` pokazują, po pierwsze, przydatność problematyki smaku i jedzenia do badania szerokiej gamy zjawisk społecznych i kulturowych; po drugie, ich bogata i różnorodna problematyka dobrze oddaje hybrydowość kultury współczesnej i dowodzi zasadności spojrzenia na kulturę, relacje międzyludzkie - spory, konflikty, więzi - przez pryzmat smaku, preferencji i praktyk kulinarnych. W świetle zgromadzonych tekstów widać, że zjawiska, które wydają się zwykłe, codzienne i banalne, mogą stanowić o ścieraniu się i walce różnych tendencji i różnych wartości: tradycji i nowoczesności, lokalności i globalności, postu i karnawału, czyli ascezy i nadmiaru. Jest to dobra perspektywa w analizie kultury współczesnej i jej charakterystycznych cech.z recenzji prof. dr hab. Elżbiety Tarkowskiej
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Ifispan |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 24.02.2015 |