Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie (twarda)

książka

Wydawnictwo Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Rozprawa wypełnia dotkliwą lukę w językoznawstwie polskim. Zasługą autorki jest rozpoznanie dużego fragmentu współczesnego słownictwa dotyczącego kulinariów, zwłaszcza nazw potraw, napojów i produktów spożywczych.
Część II książki to znakomity "Słownik nazw potraw i napojów we współczesnej polszczyźnie". Zawiera ok. 5 tys. leksemów opracowanych wzorcowo, według najlepszych zasad leksykograficznych. Warto podkreślić walory kulturowe opracowania: spożywanie pokarmów, kuchnia - to podstawowe wyznaczniki każdej wspólnoty, jej obyczajów, powtarzalnego sposobu bycia.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 23.11.2012

RECENZJE - książki - Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie

4.6/5 ( 7 ocen )
  • 5
    6
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0