Przyprawy z całego świata
książka
Wydawnictwo Zysk I S-Ka |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Bogactwo przypraw - nawet najbardziej egzotycznych i jeszcze niedawno obecnych tylko w marzeniach - jest upajające. Na półkach sklepów mienią się barwne opakowania i snują obiecujące wonie. Ta różnorodność cieszy i motywuje. Dostępna dla każdej kuchni domowej- stanowi wyzwanie: `Mam, dodam, jaki będzie efekt`? Książka jest zbiorem elementarnych odpowiedzi na tak postawione pytanie. Pozwala ruszyć na własną ścieżkę do wysublimowanych smaków, które będziemy dobierać sami.
Biruta Markuza ukończyła Akademię Sztuk Pięknych na wydziale malarstwa u prof. Aleksandra Kobzdeja. Po studiach pracowała jako scenograf przy produkcji filmów fabularnych m.in. Wojciecha Hasa, Tadeusza Konwickiego, Janusza Nasfetera, Jerzego Skolimowskiego. W przerwach między kontraktami relaksowała się w wiejskim domu, hodując w ogródku zioła przyprawowe. Wiedzę na temat przypraw z całego świata zdobywała podczas podroży zagranicznych i dłuższych pobytów na Antypodach, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Po powrocie do Polski pracowała w dziale graficznym miesięcznika `Magazyn Rodzinny`, potem jako kierownik działu poradnictwa. Rysowała także rośliny do wydawnictw naukowych, a nawet przez semestr wykładała perspektywę na wydziale architektury Uniwersytetu w Lae w Papui-Nowej Gwinei. Obecnie mieszka w Warszawie, maluje, pisze książki i artykuły o tematyce kulinarnej, tłumaczy z języka litewskiego i angielskiego.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Zysk I S-Ka |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 27.04.2010 |