Opis produktu:
Błażej Brzostek podjął próbę opisania rzeczywistości PRL-u poprzez jeden z najważniejszych jej aspektów - jedzenie.Ta książka to podróż w przeszłość szlakiem wytyczonym przez smaki. Autor pisze o tym co, gdzie i jak jadano w epoce PRL-u, bogato dokumentując swoje poszukiwania zdjęciami z epoki.
"Co prawda sztuka kulinarna nie znajduje się całkowicie po stronie kultury, jest zawsze zawieszona pomiędzy naturą a kulturą, jednakże jakość i sposób jedzenia wyznacza granice między cywilizacją a barbarzyństwem" - argumentuje autor, powołując się na Claude'a Levi-Straussa.
Powstało kompendium pokazujące pięć dekad PRL-u poprzez opis tego co, gdzie i jak się jadało, jakie zwyczaje i problemy były z tym związane.
"Ustrój nie tylko nie sprzyjał, ale wręcz zwalczał dobre jedzenie, które było synonimem kapitalistycznej zgnilizny. W PRL-u nie było celebrowania jedzenia, koncepcja smakoszostwa i wykwintu tu nie istniała. Częściej napełniało się tu żołądek, niż delektowało" - podkreśla Brzostek, przywołując stwierdzenie Ilii Erenburga, że biurokracja państwowa najmniej sprzyja dwóm rzeczom - poezji i gastronomii.
Błażej Brzostek jest również autorem książek: "Robotnicy Warszawy. Konflikty codzienne 1950-1954" oraz "Za progiem. Codzienność w przestrzeni publicznej Warszawy 1955-1970" wyróżnionej Nagrodą Historyczną POLITYKI i nagrodą KLIO za rok 2007.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Baobab |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 19.10.2010 |