Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

PRL na widelcu

książka

Wydawnictwo Baobab
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Błażej Brzostek podjął próbę opisania rzeczywistości PRL-u poprzez jeden z najważniejszych jej aspektów - jedzenie.

Ta książka to podróż w przeszłość szlakiem wytyczonym przez smaki. Autor pisze o tym co, gdzie i jak jadano w epoce PRL-u, bogato dokumentując swoje poszukiwania zdjęciami z epoki.
"Co prawda sztuka kulinarna nie znajduje się całkowicie po stronie kultury, jest zawsze zawieszona pomiędzy naturą a kulturą, jednakże jakość i sposób jedzenia wyznacza granice między cywilizacją a barbarzyństwem" - argumentuje autor, powołując się na Claude'a Levi-Straussa.
Powstało kompendium pokazujące pięć dekad PRL-u poprzez opis tego co, gdzie i jak się jadało, jakie zwyczaje i problemy były z tym związane.
"Ustrój nie tylko nie sprzyjał, ale wręcz zwalczał dobre jedzenie, które było synonimem kapitalistycznej zgnilizny. W PRL-u nie było celebrowania jedzenia, koncepcja smakoszostwa i wykwintu tu nie istniała. Częściej napełniało się tu żołądek, niż delektowało" - podkreśla Brzostek, przywołując stwierdzenie Ilii Erenburga, że biurokracja państwowa najmniej sprzyja dwóm rzeczom - poezji i gastronomii.
Błażej Brzostek jest również autorem książek: "Robotnicy Warszawy. Konflikty codzienne 1950-1954" oraz "Za progiem. Codzienność w przestrzeni publicznej Warszawy 1955-1970" wyróżnionej Nagrodą Historyczną POLITYKI i nagrodą KLIO za rok 2007.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Baobab
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 19.10.2010

RECENZJE - książki - PRL na widelcu

4.4/5 ( 13 ocen )
  • 5
    9
  • 4
    2
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    1