Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

O, kuchnia! Kill Grill 3

książka

Wydawnictwo W.A.B.
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Myślicie, że wiecie już wszystko o pieprznych sekretach restauracyjnej elity? Jesteście pewni, że znacie całą listę dań, których nigdy nie wzięlibyście do ust? Anthony Bourdain z właściwym sobie wdziękiem szybko udowodni, jak bardzo się mylicie. Wszystko, o czym przeczytaliście do tej pory, to zaledwie preludium kulinarnego grzechu. Otwierając O, kuchnię!, dowiecie się, dlaczego za ortolana warto zapłacić 250 dolarów, jak osiągnąć erotyczną przyjemność z jedzenia zupy pho i czy prawdą jest, że Ronald McDonald ma wszy.
Bourdain do mistrzostwa opanował sztukę autoironii, a jego dosadne i obcesowe komentarze bezlitośnie obnażają gorzką prawdę o micie sukcesu. Pełen gniewu, bezkompromisowy i impulsywny, a jednocześnie rozbrajająco pokorny, nawet na sobie nie pozostawia suchej nitki. Jego język jest soczysty, dosadny i męski, a zarazem nieco chaotyczny, niczym w relacji na żywo, gdy najważniejsze są emocje komentatora. O, kuchnia! nie jest lekturą lekkostrawną. To książka dla prawdziwych smakoszy życia. Takich jak Bourdain, który wyznaje: "Za każdym razem, gdy jestem ze sobą szczery, mogę spojrzeć wstecz i powiedzieć, że w sumie dokonałbym tych samych wyborów jeszcze raz"

`Przyznać muszę, że Anthony Bourdain jest nie tylko wybitnym kucharzem, ale także niebywale utalentowanym pisarzem. Warto sprawdzić tę moją opinię.`
Piotr Adamczewski, Polityka

`Ten właściciel nowojorskiej restauracji oraz najbardziej niewyparzonego języka wśród szefów kuchni udaje się w podróż dookoła świata w poszukiwaniu smaku doskonałego. Smaku, który pobudza zmysły, przywołuje wspomnienia, powoduje, że przestajemy być zblazowani i znudzeni codziennością.`
Aneta Kołaszewska, newsweek.pl

`W swojej wędrówce przez świat amerykański smakosz trafia do eleganckich lokali i na uliczne stragany, do barów na lotniskach i kuchni luksusowych statków pasażerskich - każde miejsce jest inne, każdy kucharz ma własną specialité, ale tych wybitnych łączy silny charakter i osobowość. I może jeszcze świadomość, że nadmiar rekwizytów - sztućców, ozdób kwiatowych, a nawet "kelnerów pingwinów" - tylko przeszkadza przy najlepszych posiłkach.`
Monika Stachura, Zwierciadło


Anthony Bourdain (ur. 1956) - absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles. Autor kryminałów oraz książek kucharskich i kuchennych, czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, 2000; Gone Bamboo, 2000; Typhoid Mary (An Urban Historical), 2001; Cook`s Tour: In Search of the Perfect Meal, 2002; Anthony Bourdain`s Les Halles Cookbook, 2004; The Nasty Bits, 2006). Jego teksty publikował m.in. New York Times, The Times, Observer, Independent. Bourdain miał swój program w telewizji Ford Network, a obecnie można go oglądać w Anthony Bourdain: No Reservations na kanale Discovery Travel & Living. Książka Kill Grill. Restauracja od kuchni, wydana w 23 krajach, jest światowym bestsellerem.

tytuł oryginału: Medium Raw. A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook
przekład: Wioletta Lamot
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: W.A.B.
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 19.03.2012

RECENZJE - książki - O, kuchnia! Kill Grill 3

4.6/5 ( 7 ocen )
  • 5
    5
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0