Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Nowa kuchnia wegetariańska.

Dieta, która chroni serce i wydłuża życie

książka

Wydawnictwo Vital
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

  Zmorą obecnych czasów są coraz powszechniejsze alergie pokarmowe powodowane przeróżnymi dodatkami do żywności, takimi jak: konserwanty, środki ochrony roślin, stosowane w nadmiernej ilości nawozy sztuczne, antybiotyki i hormony. To z ich powodu ważne jest bardziej świadome wybieranie tego, co się je.
  Książka ta jest zachętą do częstszego spożycia produktów roślinnych, aby urozmaicić codzienną dietę. Zawiera 450 przepisów na proste, tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu potrawy na każdą okazję, tym dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Znajdziesz w niej wykaz produktów żywnościowych i ziół, które są pomocne przy usuwaniu wielu powszechnych dolegliwości oraz spis witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i źródła ich pozyskania.
  Skutki nieprawidłowej diety nie zależą od wyboru wegetarianizmu bądź odrzucenia go. Wszystko zależy od wiedzy, jak komponować dietę, by zawierała składniki niezbędne do prawidłowego odżywienia organizmu. Dzięki zaprezentowanej w tej książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz życie. Rośliny są nie tylko źródłem witamin, składników mineralnych, białek, węglowodanów, ale również zawierają w sobie substancje chemiczne o dużej aktywności biologicznej, mogące nie tylko zapobiegać chorobom, ale nawet je leczyć.
  Z łatwością pozbędziesz się alergii, problemów z krążeniem, oczyścisz nerki, wątrobę oraz poprawisz pamięć.
  Jedz na zdrowie!
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Vital
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 07.05.2015

RECENZJE - książki - Nowa kuchnia wegetariańska., Dieta, która chroni serce i wydłuża życie

4.6/5 ( 9 ocen )
  • 5
    7
  • 4
    0
  • 3
    2
  • 2
    0
  • 1
    0

Sheti

ilość recenzji:463

brak oceny 7-01-2016 19:17

Na diecie wegetariańskiej jestem już ponad 10 lat i bardzo sobie ją chwalę. Co więcej, od około trzech miesięcy staram się całkowicie wykluczyć z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego i wychodzi mi to całkiem nieźle. Z wielką chęcią sięgałam po książkę ?Nowa kuchnia wegetariańska?, bowiem liczyłam nie tylko na nowe przepisy, ale również na jakieś świeże nowinki z zakresu zdrowego odżywiania. A co otrzymałam?
Wyjątkowo zacznę od tego, co mi się nie spodobało. Wegetarianizm z definicji wyklucza spożywanie mięsa i zwierząt. Autorzy chyba o tym zapomnieli, bowiem wśród przepisów można znaleźć takie rzeczy jak sałatka śledziowa, makaron z tuńczykiem i tym podobne. To mnie zniesmaczyło, bowiem wegetarianizm ryby również odrzuca. Kolejną rzeczą, która niezbyt przypadła mi do gustu było to, iż już na samym początku państwo Duży negują korzystanie z gotowych produktów czy przetworzonych, a potem w przepisach piszą, żeby wykorzystać ananasa z puszki? Oczywiście sama czasem po takiego sięgam, ale jednak jak tylko mam możliwość to wolę kupić świeżego i jest to dużo lepszy wybór!
Mimo wszystko bardzo podobał mi się sam wstęp, gdzie autorzy przytaczają ciekawe statystyki i wyniki badań dotyczące sposobu odżywiania. W bardzo zwięzły, ale wystarczająco dobry sposób opisują zdrowe zamienniki białego cukru, mąki pszennej czy komercyjnie dostępnych przypraw. Pojawiają się również informacje o wartościach odżywczych poszczególnych produktów oraz proste wskazówki, które powinno się stosować na diecie wegetariańskiej. Autorzy przytoczyli również argumenty za i przeciw wegetarianizmowi i możemy tutaj przeczytać o tym, z jakimi niedoborami może się zmagać ta osoba, która nieodpowiednio zbilansuje swoją dietę. Stąd wykaz wszystkich witamin i składników mineralnych oraz spis produktów, w których możemy je znaleźć.
Autorzy jednak sporo zyskują ogromem przepisów, które można znaleźć w ich publikacji. Jest ich łącznie 450, z czego najwięcej to sałatki, ale nie brak tutaj również przepisów na dania główne, zupy czy desery. Są to przepisy łatwe, tanie i szybkie w przygotowaniu. Każdy z pewnością znajdzie tutaj coś dla siebie ? nawet mnie kilka z nich przypadło do gustu, poza tymi wyjątkami, o których pisałam powyżej. Szkoda tylko, że w książce nie ma zdjęć poszczególnych potraw, ale wtedy zapewne zmniejszyłaby się albo liczba przepisów albo znacznie wzrosłaby objętość i format książki.
?Nowa kuchnia wegetariańska? wzbudziła we mnie różne emocje i ciężko mi ją jednoznacznie ocenić. Ma swoje plusy, ale ma też kilka minusów, które naprawdę mnie do niej zniechęciły. Jednak z pewnością wykorzystam niektóre z zawartych w niej przepisów. Do jedzenia dużej ilości warzyw i owoców nigdy nie trzeba mnie było specjalnie namawiać ? Być może będzie to odpowiednia pozycja dla tych, którzy dopiero chcą spróbować zmiany diety i są na etapie przejściowym ? np. jedzą ryby. Przekonajcie się sami!