Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Kurpiowskie jadło i obyczaje

książka

Wydawnictwo Editions Spotkania
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Fafernuchy, mędrzyki, zupa piwna, hreczuchy, rejbak, parzybroda, prażucha, makagigi to tylko niektóre z 39 tradycyjnych potraw kurpiowskich, których przepisy znajdzie czytelnik w najnowszej książce z serii `Polskie smaki Mikołaja Reya`.

Mikołaj Rey podczas swoich gastronomicznych wędrówek dotarł na Kurpie dzięki pani Katarzynie Chętnik, wnuczce Adama Chętnika, etnografa związanego z Kurpiami.
Przepisy zawarte w tej książce to sposób na życie Kurpiów i tradycja smacznego
jedzenia. Oprócz przepisów na kurpiowskie tradycyjne potrawy czytelnik znajdzie tu również opowieści Adama Chętnika związane z kurpiowskimi obyczajami, również kulinarnymi.

Adam Chętnik był Kurpiem, a jednocześnie jako etnograf prowadził zapiski
z odwiedzin u gospodarzy. Pisał o tym, co widział, co jadał, co podawano i przy
jakich obrzędowych okazjach. Był człowiekiem nieprzeciętnym, o wszechstronnych uzdolnieniach i szerokich zainteresowaniach: etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny. Z wielkim zamiłowaniem badał kulturę kurpiowską, napisał wiele książek poświęconych Kurpiom Puszczy Zielonej. Założył Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Editions Spotkania
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 12.07.2019

RECENZJE - książki - Kurpiowskie jadło i obyczaje

0/5 ( brak ocen )
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1