KUCHNIA ORIENTALNA dla poczatkujących i zaawansowanych
książka
Wydawnictwo Klub Dla Ciebie |
Oprawa twarda |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Dzięki wyprawie na Wschód odkryłam moc przypraw. Przekonałam się, że dobrze przyprawione danie wcale nie zawsze jest pikantne, a najprostsze produkty można dzięki przyprawom zmienić nie do poznania. Marchewka doprawiona kardamonem, tak jak w przepisie na południowoindyjską halvę marchewkową, nie jest już tym samym warzywem, które razem z groszkiem podajemy jako dodatek do mięsa. Ryż przesmażony na oleju, na którym wcześniej uprażone zostały przyprawy, jak w przypadku pilawu z Bhopalu, potrafi nasycić samym aromatem. A mięso długo duszone w dobrze przyprawionym jogurcie zaskoczy tych, którym jogurt naturalny kojarzy się wyłącznie z dietetycznym śniadaniem.Przygotowując tę książkę, starałam się wyselekcjonować takie dania, do których składniki są w Polsce łatwo osiągalne.
Punktem odniesienia było dla mnie zaopatrzenie domu towarowego w jednym z 30-tysięcznych miast na południu Polski. Przy okazji muszę przyznać, iż mnie samą zaskoczyło, że kupienie makaronu hokkien, oryginalnych wietnamskich placków ryżowych czy mielonego kardamonu i oleju sezamowego nie było tam najmniejszym problemem. Wystarczyło poszukać.
Tylko niewielka część dań zawartych w tekście wymaga włożenia większego wysiłku w poszukiwania orientalnych specjałów. Często proponuję też polskie zamienniki.
Kuchnia orientalna; Ola Lazar
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Klub Dla Ciebie |
Oprawa: | twarda |
Wprowadzono: | 14.03.2006 |