Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

KUCHNIA ORIENTALNA dla poczatkujących i zaawansowanych

książka

Wydawnictwo Klub Dla Ciebie
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Dzięki wyprawie na Wschód odkryłam moc przypraw. Przekonałam się, że dobrze przyprawione danie wcale nie zawsze jest pikantne, a najprostsze produkty można dzięki przyprawom zmienić nie do poznania. Marchewka doprawiona kardamonem, tak jak w przepisie na południowoindyjską halvę marchewkową, nie jest już tym samym warzywem, które razem z groszkiem podajemy jako dodatek do mięsa. Ryż przesmażony na oleju, na którym wcześniej uprażone zostały przyprawy, jak w przypadku pilawu z Bhopalu, potrafi nasycić samym aromatem. A mięso długo duszone w dobrze przyprawionym jogurcie zaskoczy tych, którym jogurt naturalny kojarzy się wyłącznie z dietetycznym śniadaniem.
Przygotowując tę książkę, starałam się wyselekcjonować takie dania, do których składniki są w Polsce łatwo osiągalne.
Punktem odniesienia było dla mnie zaopatrzenie domu towarowego w jednym z 30-tysięcznych miast na południu Polski. Przy okazji muszę przyznać, iż mnie samą zaskoczyło, że kupienie makaronu hokkien, oryginalnych wietnamskich placków ryżowych czy mielonego kardamonu i oleju sezamowego nie było tam najmniejszym problemem. Wystarczyło poszukać.
Tylko niewielka część dań zawartych w tekście wymaga włożenia większego wysiłku w poszukiwania orientalnych specjałów. Często proponuję też polskie zamienniki.
Kuchnia orientalna; Ola Lazar
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie
Oprawa: twarda
Wprowadzono: 14.03.2006

RECENZJE - książki - KUCHNIA ORIENTALNA dla poczatkujących i zaawansowanych

4.6/5 ( 8 ocen )
  • 5
    7
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0

kalafiorek

ilość recenzji:7

brak oceny 18-02-2008 18:37

Niepozorna z wyglądu książka, bez barwnych, artystycznych ilustracji, które zwodzą i skazują na rozczarowanie każdego, kto nie jest mistrzem kuchni. Mimo to jest perełką na rynku zalanym przez tandetne przedruki. Całe bogactwo smaków zapachów, i atmosfery kryje się w doborze przepisów, starannie wyselekcjonowanych przez Autorkę, która bez wątpienia"była, miód i wino piła". Ola Lazar wprowadza w arkana kulinarnej sztuki wschodu przystępnie, z humorem i pasją. W książce znaleźć możemy krótkie opisy potrzebnych przypraw i półproduktów, praktyczne rady co i gdzie kupić, jak zastąpić trudno dostępne na rynku składniki. Szeroka gama przepisów kuchni arabskiej, japońskiej, chińskiej, indyjskiej z pewnością każdemu pozwoli znaleźć coś dla siebie i bliskich nawet, jeżeli nie do końca przekonani jesteśmy do kuchni orientalnej. Jadna z najlepiej napisanych książek o kuchni Wschodu, które miałam okazję wypróbować.