książka
Wydawnictwo Literackie |
Oprawa twarda |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można "na orientację" - jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę "zagraj", "paluchy" czy "zarzutka"? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy "puka"? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.
Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend "powrotu do tradycji" - zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie - także to świeckie.
Wojciech Modest Amaro: "Współczesna kuchnia polska może stać się wielka tylko wtedy, gdy ukorzenimy ją mocno w tradycji i będziemy z niej czerpać garściami. Łukasz zabiera nas w zakamarki Bożej spiżarni i ukazuje jej bogactwo przez pryzmat osób, wydarzeń, historii i produktów. Zajrzyjmy tam po inspiracje..."
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Literackie |
Oprawa: | twarda |
Okładka: | twarda |
Wprowadzono: | 16.12.2016 |