Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Kuchenny kredens (twarda)

Polska kuchnia przedwojenna

książka

Wydawnictwo Znak
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem.

Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy, że otworzysz "Kuchenny kredens" i swoją lodówkę.
To właśnie w tej - innej niż wszystkie - książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na frykasy, które niegdyś królowały na stołach naszych babć. Dowiesz się, jak w swojej kuchni odtworzyć zapomniane polskie smaki. Zakosztujesz aromatycznej pieczeni huzarskiej, zjesz krem mrożony z kasztanów, zrobisz kluski saskie i forszmak.

Autorka bloga kulinarnego "Kuchenny kredens" przypomina, że kuchnia stanowi serce każdego domu, a posiłek jest spotkaniem przy wspólnym stole z tymi, których kochamy. Ich uśmiech, smaki i zapachy pamiętamy z własnego dzieciństwa. Teraz odkryjesz je na nowo.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Znak
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 08.11.2017

RECENZJE - książki - Kuchenny kredens, Polska kuchnia przedwojenna

4.5/5 ( 26 ocen )
  • 5
    21
  • 4
    2
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    2

Marta - ksiazeczki synka i coreczki

ilość recenzji:1

brak oceny 27-01-2018 01:36

Zauważyłam (zresztą i sama autorka wspominała o tym we wstępie), że przepisy te to zbiór dań zapomnianych jak i takich doskonale znanych nam w dzisiejszych czasach. Niektóre z nich z pewnością okażą się wyzwaniem jednak widzę tutaj wiele takich, z którymi bez problemu poradziłabym sobie z pewnością nawet ja ;)

Przy każdym z podanych tu przepisów znajdziemy czas jego wykonania, ilość porcji oraz stopień trudności jego wykonania. Przy każdym jest także jakiś wstęp od autorki tej książki. Poza tym oczywiście lista składników oraz sposób wykonania. Z tego co widzę wszystko opisane jest w przejrzysty i łatwy do zrozumienia sposób więc zdecydowanie nie ma się do czego tu przyczepić ;) Do każdego przepisu zamieszczone jest także zdjęcie przedstawiające efekt końcowy. Dla mnie to ważne, lubię widzieć co mam zamiar zrobić i jak powinno to wyglądać ;) Poza tym książka ta ma sztywną oprawę wygodny format i jak na taką sporą liczbę stron wcale nie jest zbyt ciężka więc ode mnie kolejny plus. Zresztą widzę tutaj same plusy! Duże brawa dla autorki za tę pasję i za to, że zechciała stworzyć dla nas taki zbiór pyszności w formie cudnej książki! Polecam Wam ogromnie, koniecznie zapoznajcie się z nią sami :)