Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Książka kucharska jako tekst

książka

Wydawnictwo Uniwersytet Wrocławski
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Spis Treści : Wstęp Cel pracy, układ, źródła i zakres materiału Pojęcia podstawowe - sztuka kulinarna i dyskurs kulinarny Stan badań nad językiem kulinarnym Rozdział I. Książka kucharska jako tekst kultury Naturalny i kulturowy wymiar jedzenia Książka kucharska - przeszłość i teraźniejszość Z dziejów sztuki kulinarnej Sztuka kulinarna w Polsce Rozdział II. Tekst, typ, gatunek Wybrane zagadnienia lingwistyki i typologii tekstu Ewolucja pojęcia tekstu Źródła genologii lingwistycznej Lingwistyka gatunku Ustalenia terminologiczne Gatunki tekstu w języku potocznym Teksty użytkowe Funkcje tekstów użytkowych Rozdział III. Książka kucharska jako tekst Tytuły książek kucharskich Forma tytułu Tytuł jako jednostka paratekstowa Funkcje komunikacyjne tytułu Czy tytuł jest nazwą własną? Nazwy własne w tytułach książek kucharskich Klasyfi kacja formalna tytułów książek kucharskich Wstępy do książek kucharskich Wstęp jako paratekst Nadawca i odbiorca wstępu Funkcje wstępu Przepis kulinarny Znaczenie słowa przepis, recepta Socjolekt, technolekt, minilekt Ikoniczność przepisu Struktura przepisu kulinarnego Tytuł Składniki i surowce Sposób wykonania Osobliwości składniowe przepisów Akty mowy w przepisie kulinarnym Czas i sukcesywność czynności w przepisach Analiza semantyczna czasowników kulinarnych Struktura tematyczno-rematyczna przepisu Spis treści w książkach kucharskich Zakończenie Bibliografia Książki kucharskie wykorzystane w pracy Literatura przedmiotowa Summary Indeks osobowy
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Uniwersytet Wrocławski
Oprawa: miękka
Wprowadzono: 24.04.2008

RECENZJE - książki - Książka kucharska jako tekst

4.3/5 ( 4 oceny )
  • 5
    3
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0