Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Ekologiczne aspekty pozyskiwania i przetwarzania żywności

książka

Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Odpady przemysłowe i komunalne opisane są dość szeroko w literaturze fachowej. Jednakże w nielicznych tylko przypadkach można spotkać opis odpadów, powstających podczas pozyskiwania i przetwarzania żywności. Może to sugerować, że środowisko naturalne nie odczuwa negatywnych skutków działalności człowieka w zakresie pozyskiwania i przetwarzania żywności, a tylko odpady przemysłowe i komunalne zanieczyszczają środowisko. W literaturze można spotkać także inne sugestie z tego zakresu, świadczące o tym, że działalność przemysłu spożywczego wywiera niewielki wpływ destrukcyjny na środowisko i często jest lekceważona. Można zatem wnioskować, że tylko te dwa rodzaje odpadów zanieczyszczają środowisko. W nielicznych tylko wypadkach można spotkać opis odpadów, powstających podczas pozyskiwania i przetwarzania żywności. Z tego można by zakładać, że środowisko naturalne nie odczuwa negatywnych skutków działalności człowieka w zakresie pozyskiwania i przetwarzania żywności. W literaturze można spotkać także inne sugestie z tego zakresu, świadczące o tym, że działalność przemysłu spożywczego wywiera niewielki wpływ destrukcyjny na środowisko i przez to nie zawsze jest dostrzegalna przez człowieka, a często nawet lekceważona. Stąd też wynika brak realnej wizji poprawy istniejącego stanu. Można również przyjąć inną tezę, którą sugerują autorzy licznych publikacji, że ludzkość jest jeszcze daleka od świadomego tworzenia własnej przyszłości, dlatego mówienie o przyszłości człowieka może być czasami niebezpieczne lub traktowane jako zarozumialstwo. Takie założenie jest jednak błędne, żadna bowiem działalność człowieka nie jest idealna, a szczególnie wytwórcza czy przetwórcza żywności. W tym miejscu można by stwierdzić, że skoro przetwarzamy żywność, to jej odpady nie mogą być, jak to określa literatura, bardzo agresywne i toksyczne. Okazuje się jednak, że takie twierdzenie nie ma uzasadnienia, a dowodem na to niech będą losowo wybrane przykłady. Odpady przemysłu mleczarskiego (szczególnie serwatka) zawierają związki białkowe, które do pełnej ich degradacji potrzebują określonej ilości tlenu. Dostając się do wód otwartych, między innymi rzek i jezior, ścieki te wykorzystują zawarty w wodzie tlen, pozbawiając w ten sposób życia organizmów żywych, szczególnie ryb, które ulegając rozkładowi, wytwarzają substancje toksyczne, działające nie tylko na organizmy zwierzęce, lecz również roślinne, dokonując w ten sposób kompletnej zagłady życia biologicznego. Inny przykład dotyczy wydzielania się gazowych substancji toksycznych podczas składowania odpadów przemysłu spożywczego, na przykład błota defekosaturacyjnego czy też zaolejonej ziemi bielącej lub niektórych odpadów przemysłu fermentacyjnego. Chociaż wydzielane gazy toksyczne występują w ilościach niezbyt dużych, w porównaniu z przemysłem ciężkim, to stanowią niejako dopełnienie już występujących toksycznych substancji w atmosferze, pochodzących z innych żródeł, które są również wynikiem działalności człowieka. Problemy te niechętnie są omawiane i rzadko są publikowane w fachowych czasopismach - nie przyczyniają się więc do ochrony naturalnego środowiska człowieka. W świetle powyższego, autorzy niniejszego opracowania podjęli próbę określenia zakresu wpływu technologii pozyskiwania i przetwarzania żywności na stan środowiska naturalnego w celu zwrócenia uwagi szerokiej sfery decydentów na narastające zagrożenie w prawidłowym funkcjonowaniu ekosystemów związanych z tymi procesami. Należy zaznaczyć, że nie ograniczono się do opisu wpływu działalności człowieka w procesach pozyskiwania i przetwarzania żywności na środowisko naturalne, lecz potraktowano problem odpadów powstających w trakcie tych procesów bardzo szeroko. Autorzy proponują w niektórych wypadkach zmianą technologii czy też upraw i kierunków racjonalnej utylizacji powstających odpadów pod kątem efektywnego zmniejszenia uciążliwości dla środowiska. Pokazują też negatywne skutki, jakie mogą powodować niezagospodarowane odpowiednio odpady na degradację określonego biotopu. W monografii przedstawiono kierunki i wyniki własnych badań oraz rozwiązania, prowadzące do racjonalnego zagospodarowania odpadów przemysłu rolno-spożywczego. W tym miejscu autorzy informują, że nie pretendują do określania tej publikacji jako zamkniętej całości, a zasygnalizowali jako zagadnienia wybrane, które w następnych wydaniach będą poszerzone, dokonana zostanie też próba syntezy najważniejszych - najbardziej z nich istotnych. Przedstawiony zakres wiedzy w niniejszej monografii może stanowić żródło cennych wiadomości dla studentów akademii ekonomicznych oraz dla studentów akademii rolniczych, szczególnie inżynierii produkcji i technologii żywności. Nadto publikacja ta może być przydatna dla ośrodków doradztwa rolniczego oraz innych instytucji, współpracujących z rolnictwem i gospodarka żywnościową.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Akademii Ekonomicznej w Poznaniu
Oprawa: miękka
Wprowadzono: 15.01.2007

RECENZJE - książki - Ekologiczne aspekty pozyskiwania i przetwarzania żywności

4/5 ( 1 ocena )
  • 5
    0
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0