Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Dieta w chorobie Hashimoto

książka

Wydawnictwo RM
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.

W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest:
- bez glutenu,
- bez pszenicy,
- bez mleka,
- bez laktozy,
- z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów.

W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: RM
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 14.03.2018

RECENZJE - książki - Dieta w chorobie Hashimoto

4.4/5 ( 23 ocen )
  • 5
    19
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    3

Monika Urban

ilość recenzji:1

31-07-2020 08:18

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób, głównie są to kobiety, ale nie oszczędza także mężczyzn, młodzieży i dzieci.



Publikacje książkowe rozpisują się na temat diety i stylu życia jednak często treści te są niesprawdzone.


Książka pod tytułem ?Dieta w chorobie Hashimoto? Agaty Lewandowskiej (dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS) oparta jest na danych pochodzących z publikacji naukowych. Przybliża tematykę odżywiania w chorobie Hashimoto i współistniejących schorzeniach.


Publikacja ta składa się z dwóch części. Pierwsza część dotyczy podstawowych informacji na temat choroby. Jest to źródło wiedzy na temat leczenia, odżywiania, stylu życia, diety oraz zaleceń w przypadku schorzeń towarzyszących Hashimoto. Druga część to zbiór przepisów z różnego rodzaju daniami odpowiednimi dla osób, które borykają się z tą chorobą. Przepisy podzielone są na kategorie: pieczywo, placki, naleśniki, zupy, dania główne, przekąski, sałatki, jarzynki, surówki, warzywne dodatki oraz desery. Przepisy oznaczone są ikonką, czy danie jest: bez glutenu, pszenicy, mleka, laktozy, z dużą zawartością goitrogenów.


Dzięki tej pozycji czytelnik otrzyma przydatną wiedzę na temat samej choroby oraz przygotuje pyszne posiłki, które pozytywnie wpłyną na poprawę stanu zdrowia.