Dania z anegdotą / Hanna Szymanderska | Książka w Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie

Dania z anegdotą (twarda)

książka

Dania z anegdotą - opis produktu:

Z jednej strony przepisy na najpopularniejsze - proste i wykwintne - sosy, sałaty, przekąski zupy, dania rybne, mięsne i desery. Z drugiej - ich niezwykłe dzieje, opowiedziane ze swadą i humorem. Przygotowując najsłynniejsze dania z kuchni polskiej i światowej, dowiemy się m.in., gdzie powstał majonez, dlaczego aż cztery osoby powinny przyprawiać sałatę, czym jest "czernina" znana z Pana Tadeusza i co naprawdę kryje się pod nazwą "szarlotka".

inne wydania :

produkt cyfrowy
  • -40%

E-book

S
Szczegóły
  • Dział: Książki
  • Wydawnictwo: Świat Książki
  • Oprawa: twarda
  • Okładka: twarda
  • Wymiary: 205x130
  • Ilość stron: 224
  • ISBN: 978-83-7799-752-9
  • Wprowadzono: 10.04.2012

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

  • -33%
Teraz albo nigdy

Szymon Hołownia

miękka
23,44 zł 34.99
  • -33%
  • -10%
Wiedźmin Tom 1-8 Komplet

Andrzej Sapkowski

pakiet
270,00 zł 300.00
  • -25%
Rumcajs

Vaclav Ctvrtek , Radek Pilar

twarda
33,79 zł 45.06
  • -20%
Pestki

Anna Ciarkowska

twarda
31,85 zł 39.81
  • -34%
Księgi Jakubowe, Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk

twarda
46,02 zł 69.73
  • RecenzjeRecenzje
  • Książka
  • Dania z anegdotą
4.6/5 ( 5 ocen )
    5
    3
    4
    2
    3
    0
    2
    0
    1
    0

Uwaga!!! Nie jesteś zalogowany. zaloguj się by zgłosić recenzję do konkursu i mieć szansę na wygraną w cotygodniowym plebiscycie!

imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

brak oceny

dominek

dominik.budziak(at)gmail.com
  • 5-07-2009
  • 03:44

recenzja nagrodzona 2.00pkt

"Dania z anegdotą" to jedna z niewielu książek kucharskich tego typu. Oprócz przepisów, zawiera również ciekawe, hmmm... historyjki. Gotowanie według przepisów z tej książki dostarczy Wam niesamowitych wrażeń i frajdy. Podczas pieczenia jabłecznika będziecie mogli przeczytać skąd się wzięła jego nazwa, gdzie go wynaleziono, itp. Będziecie mogli przeczytać o panujących w kuchni "tradycjach i zabobonach" dlaczego coś powinno się robić tak a nie inaczej, czemu w niektórych daniach ważna jest kolejność dodawanych składników itp. Przygotowywanie dań i deserów z tą książką będzie więc nie tylko lekcją gotowania, ale także lekcją po części z historii, po części z kultury i podobnych dziedzin. Książka zaopatrzona oczywiście w fotografie. Polecam gorąco;)

Czy recenzja była pomocna?
image

Rekomendowane

  • -35%
Dziedziczka jeziora

Maria Dahvana Headley

miękka
23,98 zł 36.90
Zapowiedź - 12.2.2020
  • -34%
Źródło Jak zmienić swoje życie na lepsze

Tara Swart

twarda
26,33 zł 39.90
  • -34%
Żywica

Ane Riel

twarda
26,33 zł 39.90
  • -20%
Niebo na uwięzi

Christina Leunens

miękka
31,92 zł 39.90
  • -31%
Skaza / Wada

Robert Małecki

pakiet
34,35 zł 49.77

Ciekawe pomysły Gandalfa

  • 28.18 zł
    20.29 zł

    Dania, najmniejszy kraj nordycki, łatwo dostępny z Polski, może być celem zarówno weekendowego wypadu, jak i dłuższego urlopu. Każdy turysta znajdzie tu coś dla siebie. Duże miasta szczycą się historycznymi starówkami, ciekawymi muzeami i świetnymi restauracjami, prowincja zaś kusi...

  • Z książki można dowiedzieć się naprawdę wszystkiego o ziemniakach! Są tanie, łatwo je kupić i ugotować, wszyscy je lubią i dlatego są częstym składnikiem dań. W poradniku znajduje się 55 przepisów na smaczne dania na bazie ziemniaka z serem, ziołami, rybami, mięsem lub jarzynami. Receptury...

  • Prawdziwki, pieczarki, boczniaki, kurki, podgrzybki to najpopularniejsze gatunki grzybów, które królują na naszych stołach. Jak z pomysłem je wykorzystać i wydobyć z nich leśne smaki, podpowiedzą przepisy zgromadzone w prezentowanej książce.

  • Trudno dziś sobie wyobrazić kuchnię polską bez ziemniaków. Są doskonałym i łatwym w przygotowaniu dodatkiem do potraw z mięsa i ryb, niezastąpionym składnikiem rozmaitych sałatek jarzynowych. Ugotowane, upieczone lub usmażone przyrządzamy na wiele sposobów. Prezentowana książka to zbiór pomysłów na...

  • Kiedy w XVIII wieku w Europie skrzyżowano pochodzącą ze wschodnich obszarów Ameryki Północnej poziomkę wirginijską z południowo amerykańską poziomką chilijską, nikt zapewne nie przypuszczał, jak zawrotną karierę zrobi nowy owoc. Truskawki zawierają wiele wartościowych składników: witaminę C,...

  • 20.04 zł
    12.02 zł

    Książka ta jest niezbędnym uzupełnieniem dla tych, którzy przyjęli zasady `wykwintnej, a przy tym zdrowej kuchni` Michela Montignac. Adresowana jest zatem do wszystkich, którzy pomimo braku czasu na przygotowywanie posiłków (także na uroczyste okazje) zadają sobie jednak trud gotowania potraw...