książka
Wydawnictwo Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Żywność zanim dotrze od wytwórcy do konsumenta jest narażona na liczne zagrożenia w sferze wartości odżywczej. Występują one zarówno w czasie jej produkcji, jak i przetwarzania. Jednocześnie żywność, jak wiemy, jest nierozerwalnie związana z pojęciem życia, a jej ilość i jakość wpływa na organizm człowieka, który do prawidłowego funkcjonowania wymaga stałego "dowozu" energii i składników budulcowych. Składnikami dostarczającymi energii są głównie węglowodany i tłuszcze, a materiałem budulcowym - białko, witaminy, sole mineralne i woda. Składniki te zawarte są w pożywieniu, przy czym żaden produkt spożywczy nie zawiera ich wszystkich w ilościach niezbędnych dla ustroju człowieka. Stąd też istnieje potrzeba znajomości składu i wartości odżywczej żywności, aby w zależności od potrzeb uzupełniać tę wartość tak, żeby spełniała ona swoje zadania z punktu widzenia żywienia. Celowi temu służy analiza żywności, dysponująca coraz nowocześniejszymi metodami, zwłaszcza instrumentalnymi, z których większość wymaga jednak dosyć kosztownej, precyzyjnej i nie zawsze dostępnej aparatury. Z tych względów proste, tradycyjne metody i techniki laboratoryjne będą jeszcze długo stosowane w oznaczaniu podstawowego składu chemicznego pożywienia. Znajomość ich zasad i postępowania analitycznego jest niezbędna dla specjalisty z zakresu żywienia.Głównym zadaniem niniejszej publikacji jest więc przybliżenie zagadnień analizy żywności studentom z kierunku "żywienie człowieka" oraz "dietetyka", w którego programach nauczania istnieje ten przedmiot.
(fragment Wstępu)
Wydanie IV uzupełnione
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 27.06.2011 |