Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

UCZTA LODU I OGNIA (twarda)

Na podstawie `Gry o tron` George`a R. R. Martina

książka

Wydawnictwo Literackie
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

 Namaszczona przez autora cyklu bestsellerowych powieści i scenarzystę serialu "Gra o tron" George`a R.R. Martina oficjalna książka kucharska serii, to zbiór inspirowanych nią przepisów kulinarnych na napitki, mięsiwa i desery. Ciekawi jesteście co jadają serialowi Lannisterowie, Starkowie czy ród Tyrellów? Teraz będziecie mogli sami przyrządzić dania serwowane podczas uroczystych uczt na królewskim dworze Baratheonów, wykwintnych przyjęć w Lannisporcie, obiadów w Riverrun, codziennych posiłków Czarnych Braci na Murze, wieczerzy w zasypanym śniegiem Winterfell czy lekkich śniadań za Wąskim Morzem.
 Uczta lodu i ognia doskonale wypełni wam czas w oczekiwaniu na czwarty sezon serialu HBO i kolejną, dziewiątą już powieść George`a R.R. Martina. Jak pisze autor Gry o tron:
 Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima!

`Przysuńcie się bliżej. Jeszcze odrobinę (...). Nachylcie się, to wyszepczę wam do ucha smutną prawdę. Nie potrafię gotować (...).
 Po tak długim czasie nie potrafię sobie już przypomnieć, kto pierwszy zaproponował, żebyśmy wydali książkę kucharską z przepisami z moich powieści (...). Sariann i Chelsea podeszły do tematu zgoła odmiennie. Nie napisały do mnie z podpowiedzią, że książka kucharska byłaby fajnym pomysłem. Nie, te dwie dziewczyny zaczęły przyrządzać potrawy opisane w Grze o tron (...). Na cześć pewnego przybytku, w którym dzieją się rzeczy straszne, dziewczyny nazwały swój blog Karczmą na Rozdrożu. W książce to właśnie przed jej drzwiami kołysało się na wietrze truchło powieszonej oberżystki. Mam szczerą nadzieję, że Sariann i Chelsea nie podzielą jej losu; ich jedzenie jest znacznie, znacznie lepsze od podawanego w tamtej karczmie.`
  George R.R. Martin, Santa Fe, 21 stycznia 2012


Oryginalny tytuł: A Feast of Ice and Fire
Przekład: Łukasz Małecki
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Literackie
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 07.11.2013

RECENZJE - książki - UCZTA LODU I OGNIA, Na podstawie `Gry o tron` George`a R. R. Martina

4.3/5 ( 4 oceny )
  • 5
    2
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

dusia

ilość recenzji:12

brak oceny 13-02-2014 10:09

"Uczta Lodu i Ognia" to oficjalna książka kucharska, poradnik dla miłośników i na podstawie sagi George?a R.R. Martina. Czekając na 4 sezon "Gry o tron" warto przeglądać tą pozycję kulinarną i sprawdzić, co jedli Lannisterowie czy Starkowie. Jeśli nie znacie powieści ani serialu to może zaciekawi Was informacja o przepisach wzorowanych na średniowiecze, jednak nie bójcie się, bo podano także ich współczesne odpowiedniki. Już na wstępie muszę wspomnieć, że książka została wydana, dzięki dwóm blogerkom, które na swoim blogu (klik) przedstawiały interpretacje przepisów m.in. z serialu Gra o tron. Zostały zauważone i przyczyniły się w ogromnej mierze do wydania tej książki. Książka rozpoczyna się kilkoma słowami od samego Georgea R. R. Martina, który wyjawia nam swoją wstydliwą prawdę (nie zdradzę Wam jaką) :), opowiada, jak i dlaczego przykłada się w swoich dziełach do opisu jedzenia oraz jak doszło do publikacji tej książki, której nie byłoby bez Chelsea i Sariann. O dziewczynach i ich blogu dowiadujemy się w kolejnym rozdziale "O książce". Kolejny rozdział poświęcony jest "Zaopatrzeniu średniowiecznej kuchni", w którym wyjaśniono, jak jadano w tamtym czasie, jakie zamienniki możemy stosować - np. zamiast mięsa żubra czy tura można użyć wołowiny. Jest też ciekawa informacja o zamiennikach ziół, choć część z nich możemy dostać już w sklepach np. cząber (zamienić na tymianek) czy galangal (zamiana na imbir). Dalej podano kilka klasycznych, bazowych przepisów. Ten dział dla mnie był wyjątkowo interesujący, ponieważ swoją pracę magisterską pisałam na tematy pokrewne, m. in. o tym, co jedli średniowieczni mieszkańcy Gdańska. Za tym rozdziałem jest charakterystyka kuchni różnych regionów, gdzie wyjaśniono, że np. na Północy jedzono bogato, począwszy od wszelakiej zwierzyny po jabłka i jagody, mieszkańcy Muru jedzą głównie żywność zakonserwowaną, bo panują tam wieczne lody, a w Dorzeczu kuchnia obfituje w ryby. Dalej pojawiają się już rozdziały z konkretnych krain. Każdy rozdział rozpoczyna się wypisaniem wszystkich potraw w nim pojawiających się. Każdy z przepisów opatrzony jest cytatem z sagi, czasem przygotowania, ilością porcji i propozycją, z czym jeszcze można podawać danie. Tak jak wspomniałam na początku, większość przepisów zaprezentowana jest na sposób średniowieczny i współczesny. Przy średniowiecznych przepisach są cytaty i informacja z jakiej książki została wzięta inspiracja - dziewczyny zyskały moje uznanie, gdyż kilka przepisów jest pozostawiononych w niezmienionej formie, podziwiam jakiemu trudowi podołały. Blog autorek miał tylko kilka miesięcy, kiedy pojawiła się propozycja wydania tej książki, tym bardziej zaskakuje pełen profesjonalizm, z jakim podeszły do publikacji. Oczywiście przy przepisach podane są składniki i dokładny opis, całość jest jasno napisana. Moja recenzja zawsze musi być oparta na wypróbowaniu jakiegoś przepisu, czymże jest recenzja książki kulinarnej bez skorzystania z przepisu :). Wybrałam przepis z Północy na siedemnastowieczne pieczone jabłka (przepis) i jego odpowiednik współczesny (zdjęcia z książki powyżej, moje poniżej). Przepisy się sprawdziły, różnił się tylko nieznacznie czas pieczenia. Oby dwie propozycje są równie smaczne. Większość przepisów jest bardzo prostych, typowo rustykalnych i faktycznie kojarzących się ze średniowieczem. Jest także kilka wyjątkowych przepisów, w pełni oddających charakter sagi, jak np. dornijski wąż, pieczony żubr, szarańcza o smaku miodowym czy pasztet z gołębi. W książce znajdują się przepisy na bułki, chleby, ciasta, śniadania, dania główne, sałatki i napoje itp. Większość fotografii pochodzi od autorek, dlatego z jednej strony są one bardzo autentyczne, utrzymane w podobnym klimacie, z drugiej strony widać, że nie są profesjonalne - nie wszystko widać dobrze na zdjęciach, część z fotografii jest malutka. Na końcu książki znajduje się rozdział "Stylowe ucztowanie", w którym autorki podpowiadają, jak można przyrządzić stylową ucztę, koniecznie z użyciem świec :). Jest także spis potraw, propozycje menu, podziękowania, spis treści, a także źródła cytatów zaczerpniętych z sagi. Przyznaję się bez bicia - sagi nie czytałam, nie jestem fanką fantasy, a do oglądania serialu zachęcił mnie Narzeczony i... czekam niecierpliwie na kolejny sezon Gry o tron. Do książki podeszłam z ciekawością, chociaż nie dawałam jej dużych szans, a tu takie ogromne zaskoczenia. "Uczta Lodu i Ognia" jest pięknie wydaną książką kucharską w twardej okładce, powstała z dbałością o każdy szczegół, blogerki wykazały się wielkim profesjonalizmem, tym bardziej to cenię, biorąc pod uwagę krótki staż bloga. Przepisy są bardzo ciekawe i smakowite, większość z nich jest prosta, choć jest też kilka dla wymagających czytelników. Chylę czoła także tłumaczowi, który w pełni oddał charakter cytatów średniowiecznych używając odpowiedniego słownictwa. Książka powinna zainteresować zarówno fanów fantasy, sagi, Gry o tron, jak i historyków. To pozycja dla prawdziwych smakoszy. Warto mieć ją w swojej biblioteczce, polecam z całego serca! więcej na www.dusiowakuchnia.pl

Sosenka

ilość recenzji:222

brak oceny 27-11-2013 10:46

Powieści na podstawie znanych seriali czy filmów telewizyjnych, to już dziś zjawisko normalne. Powstaje mnóstwo literackich adaptacji, często pisanych przez twórców scenariuszy! Jednak chyba żaden serial dotąd nie doczekał się książki nie tyle o bohaterach, akcji czy fabule, ale o kulinarnych upodobaniach postaci. Teraz jednak to się zmieniło, za sprawą pewnej popularnej i niezwykle cenionej sagi telewizyjnej "Gra o tron", na podstawie której dwie autorki, Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer, stworzyły książkę kucharską dla wszystkich jej miłośników z unikatowym wstępem Georga R.R. Martina, samego autora sagi! Książka tym bardziej warta jest uwagi, że jej autorki to nie zawodowe pisarki, lecz kulinarne blogerki i wielbicielki fantasy.
Nie mogę nie wspomnieć o wydaniu tej wielkiej księgi przepisów, bo format książki jest spory, okładka twarda i bardzo zachęcająca, z udekorowanym i ucharakteryzowanym wizerunkiem nakrytego stołu na okładce. W środku jednak jest jeszcze lepiej. Wszystko otwiera wstęp Martina, następnie autorki szczegółowo opisały średniowieczną kuchnię i potrawy, a co najważniejsze, podały zamienniki wielu warzyw i mięs, których dziś już się nie jada lub nie sprzedaje w każdym supermarkecie i tak np. gołębie można zamienić na kaczki.:) Oczywiście z uwagi na to, że dzisiejsza kuchnia zdecydowanie odbiega od tej ze średniowiecza, wiele przepisów zmodyfikowano lub zamieniono niektóre składniki, jednak autorki starały się jak najprecyzyjniej oddać smaki i wygląd dań, co zdecydowanie się udało. Ciekawostką jest też to, że dla bardziej wprawionych w kulinarnych bojach i odważniejszych w kuchni, zostawiono parę całkowicie niezmienionych i w 100% oryginalnych, średniowiecznych przepisów. Na końcu autorki dodały też ułożone przez nie same, przykładowe menu na kolację, złożone z przepisów z książki. Cała treść jest niezwykle przejrzyście rozpisana, przepisy ułożone są według filmowego schematu, a na końcu w spisie treści łatwo możemy odnaleźć interesujące nas danie, bo wszystkie ułożone są według dziedzin, od pieczywa zaczynając, po dania ciepłe, desery, na zupach kończąc.
To, że ta książka kucharska tworzona jest na podstawie serialu, da się odczuć na każdej stronie. Wszystkie przepisy składają się z listy składników, opisu czynności, zdjęcia potrawy i cytatu z serialu. Jest to więc gratka dla jego fanów, bo mogą przypomnieć sobie ulubione sceny dzięki licznym cytatom. Oczywiście wiele dań jest kontrowersyjnych i budzących niechęć, bo mało kto gotuje dziś w ten sposób, jednak mnóstwo przepisów sama chętnie wypróbowałabym w domu, szczególnie do gustu przypadło mi pieczywo, które można przygotować na wiele sposobów, a wszystkie są apetyczne. Łącznie w książce ujęto ponad 100 przepisów, nie ma więc możliwości, by nie znaleźć choć jednego dania dla siebie. Dla fanów serii będzie to wyjątkowa okazja by przygotować kolację lub obiad wzorem ulubionych bohaterów sagi.