Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków (twarda)

książka

Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa.
Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian - potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Hanna Lis - z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej `Pożywienie Słowian`. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: `Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim` i `Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska`. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki `Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...`.
Paweł Lis - archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii. Od roku 2004 organizator Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, w trakcie których realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Dorobek pierwszych dziesięciu lat archeologicznych eksperymentów opublikowany został w pracach zbiorowych pod jego redakcją: `Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim` i `Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska`. Współautor wydanej w roku 2009 książki `Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...`.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 13.06.2015

RECENZJE - książki - Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

4.6/5 ( 24 ocen )
  • 5
    19
  • 4
    2
  • 3
    2
  • 2
    0
  • 1
    1

Joanna Korneta

ilość recenzji:315

brak oceny 19-06-2015 11:33

To kulinarna ciekawostka dla tych wszystkich, którym wcześniej spodobało się choćby "Z łąki na talerz" Szymanderskiej czy "Dziki ogród" Łukasza Łuczaja (zresztą z "Kuchnią Słowian" stanowiący apetyczną serię). Chodzi o to, żeby porzucić wysokoprzetworzoną żywność i przygotowywać potrawy z tego, co zapewnia natura i najbliższe otoczenie. Lisowie w swojej walce o naturalność idą jeszcze dalej: rezygnują niemal całkowicie z dzisiejszych udogodnień: wymyślnych garnków czy pieców - i próbują przyrządzać potrawy tak, jak robili to ludzie w średniowieczu. Zastrzegają, że nie uda im się ze stuprocentową pewnością wskazać na znane wówczas smaki, ale już same eksperymenty budzą ciekawość i różnicują codzienną dietę. W książce autorzy opowiadają o tym, jak przyrządzać konkretne dania i jakich roślin do nich używać, przedstawiają sukcesy swojego eksperymentalnego gospodarstwa (kontakt z uczestnikami warsztatów umożliwia poszerzenie bazy przepisów, kursanci są też pierwszymi recenzentami dań!). Lisowie podają przepisy na rozmaite dania - znaleźć tu można napoje, obiady czy przekąski, wiele z nich - wartych wypróbowania nawet bez średniowiecznej otoczki. "Kuchnia Słowian" to inne - oryginalne i ciekawe - podejście do tworzenia potraw, z pewnością spodoba się tym, którzy lubią eksperymenty i powrót do natury, ideę slow food i uprawianie własnego ogródka z jadalnymi roślinami. Cała książka została przygotowana jak przepiękny album, więc będzie także ucztą dla oczu.