Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

KUCHNIA INDYJSKA Najlepsze przepisy (twarda)

książka

Wydawnictwo Publicat SA
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Wśród 325 przepisów kuchni indyjskiej znajdziemy niezwykłe przystawki, curry idealnie nadające się na dania główne, dodatki przyprawowe oraz lekkie desery. Warto skosztować kruchych smażonych bakłażanów, kremowej goańskiej zapiekanki z ryb lub jagnięcego udźca pieczonego w mongolskim stylu z aromatycznymi ziemniakami z karahi. Rozdział, w którym zaprezentowano łatwe i szybkie w przygotowaniu dania Balti dostarczy pomysłów na niejeden posiłek. Każdy przepis jest opatrzony komentarzem na temat właściwości odżywczych. Eksperci doradzą, w jaki sposób, stosując naturalne składniki i tradycyjne techniki kucharskie, odnieść sukces kulinarny i uzyskać wspaniały efekt. - Bogato ilustrowany poradnik zawierający nieskomplikowane i oryginalne przepisy na przepyszne indyjskie potrawy - Propozycje na każdą okazję - od lekkich, kruchych przystawek po mięsne dania główne; od kuchni wegetariańskiej po przysmaki z owoców morza; ponadto przepisy na pikle, chleby i wyśmienite desery - Ponad 1800 barwnych fotografii, które krok po kroku prezentują sposób przyrządzania potraw.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Publicat SA
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 25.08.2014

RECENZJE - książki - KUCHNIA INDYJSKA Najlepsze przepisy

4.2/5 ( 17 ocen )
  • 5
    10
  • 4
    3
  • 3
    2
  • 2
    2
  • 1
    0

Michał Lipka

ilość recenzji:1980

brak oceny 13-12-2016 17:20

KOLOROWA KUCHNIA INDII

Każdy, kto choć trochę interesuje się kuchnią, prędzej czy później po prostu musi otrzeć się o bardziej egzotyczne dania. Kuchnia chińska, kuchnia japońska i, oczywiście, barwna, aromatyczna kuchnia indyjska. Kuchnia pełna przypraw i niezwykłych smaków. Odległa nam i bliska. Kuchnia, którą się albo kocha, albo nienawidzi. Znacie ją i chcecie dowiedzieć się więcej? A może nie mieliście jeszcze kontaktu, a chcielibyście poznać i to najlepiej od razu z różnych stron? Sięgnijcie zatem po niniejszą książkę, ciekawą, kompleksową i znakomicie rozpisaną pozycję, która zadowoli każdego miłośnika kulinariów.

Ponad trzysta potraw. Przepisy na tyle dań ma do zaoferowania niniejsza książka. Ponad trzy setki oryginalnych receptur wraz z poradami, jak krok po kroku uzyskać wymarzony efekt. Od doboru przyprawa, poprzez poszczególne etapy, po efekt finalny. Pikantna zupa kalafiorowa, curry z kurczaka w stylu Goa, wołowe biriani, kawałki kurczaka balti z kminkiem oraz kolendrą, ziemniaki faszerowane pikantnym twarogiem, ryż basmati z warzywami, faszerowane banany, smażone owoce z sezamem? Brzmi smakowicie? A zatem do dzieła!

Obawy odnośnie kuchni orientalnej (czy ogólnie pochodzącej z odleglejszych krajów) najczęściej są takie, że trudno jest dostać niektóre składniki. Wprawdzie w rodzimych miejscach są one popularne, jednak w Polsce nawet na półkach tematycznych czasem bywa trudno, a nie wszędzie znaleźć można specjalistyczne sklepy. I podobnych bardziej wymagających potraw nie zabrakło także tutaj (trudno by było inaczej), jednak na szczęście dominują te, które z łatwością wykonamy z ogólnodostępnych produktów. A to duży plus.

Poza tym publikacja została napisana jasno, przejrzyście i bardzo konkretnie. Autorzy sięgają do tradycji indyjskiej również pod względem metod i wykonania potraw, nie zapominają także o informacjach odnośnie wartości odżywczych. A wszystko to bardzo bogato ilustrowane (niemal 2000 zdjęć!) i pięknie wydane. Warto sięgnąć? Warto! I to jeszcze jak! Znakomita pozycja kulinarna dla miłośników indyjskiego gotowania.

Dlatego polecam bardzo gorąco. To prawdzie kompendium wiedzy w swoim temacie, więc będziecie zadowoleni. I na dodatek bardzo ładnie prezentuje się na półce.