Żywienie człowieka (3) a zdrowie publiczne / Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski PWN | Podręczniki w Gandalf.com.pl
Kategorie
  • image

Żywienie człowieka (3) a zdrowie publiczne

podręcznik

  • Wydawnictwo PWN
  •  

  • Wysyłamy w 24h - 48h + czas dostawy

Żywienie człowieka (3) a zdrowie publiczne - opis produktu:

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim:
  - miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych;
  - różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne;
  - sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety.
 Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi:
 - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym
 - określać przyczyny tych problemów
 - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.
S
Szczegóły
  • RRecenzje
  • Podręcznik
  • Żywienie człowieka (3) a zdrowie publiczne
4.4/5 ( 5 ocen )
    5
    4
    4
    0
    3
    0
    2
    1
    1
    0
imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Uwaga!!! Nie jesteś zalogowany. zaloguj się by zgłosić recenzję do konkursu i mieć szansę na wygraną w cotygodniowym plebiscycie!

Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.

Ciekawe pomysły Gandalfa

  • Podręcznik Żywienie i usługi gastronomiczne cz. X Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej ma pomóc zarówno uczniom, jak i słuchaczom kursów kwalifikacyjnych w przygotowaniu się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Ma on również poszerzyć...

  • Podręcznik do nowej podstawy programowej przeznaczony do nauczania zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych w zakresie kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów. Dopuszczony do użytku szkolnego.

  •  Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:  - podstawowe pojęcia żywieniowe;  - składniki odżywcze;  - jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu...

  •  `Żywienie człowieka` to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.  Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby...

  • Jest to akademicki podręcznik dotyczący żywienia zwierząt. Omówiono tutaj: składniki chemiczne i pokarmowe pasz, metody oznaczeń chemicznych i fizycznych składu pasz, podstawy prawa paszowego, normalizacja, kontrola jakości i obrót paszami, systematyka pasz, charakterystyka wartości pokarmowej,...

  • Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili:   * zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;   * rolę żywienia w profilaktyce i...