Towaroznawstwo i przechowywanie żywności. Zeszyt ćwiczeń. Kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów. Podręcznik do nauki zawodu kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych
podręcznik
Wydawnictwo ab format |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Ćwiczenia pomogą uczniom przygotować się do egzaminu z kwalifikacji T6. Sporządzanie potraw i napojów. Są świetnym powtórzeniem wiedzy i umiejętności obejmującym ocenę jakości żywności, ocenę towaroznawczą, ocenę organoleptyczną, klasyfikację żywności pod względem wartości odżywczej, trwałości, pochodzenia, jak i zastosowania kulinarnego oraz z zakresu metod utrwalania i znakowania środków spożywczych. Proponowane zadania utrwalają zasady dobrych praktyk przechowywania żywności, których przestrzeganie zachowuje jakość zdrowotną sporządzanych potraw i napojów.Dla nauczycieli są pomocą dydaktyczną, mogą też stać się inspiracją do opracowania własnych ćwiczeń.
Na końcu każdego rozdziału zbioru ćwiczeń znajduje się słowniczek ABC wyjaśniający trudniejsze terminy użyte w zadaniach.
Szczegóły | |
Dział: | Podręczniki szkolne |
Wydawnictwo: | ab format |
Oprawa: | miękka |