SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Hotelarstwo cz. I Organizacja pracy t. 1

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

podręcznik

Wydawnictwo ab format
ISBN 978-83-8918-447-4

Opis produktu:

Podręcznik do nowej podstawy programowej przeznaczony do nauki zawodu technik hotelarstwa. Dopuszczony do użytku szkolnego.
Rok dopuszczenia MEN: 2013.

Spis treści
I. Podstawy hotelarstwa
1. Wybrana terminologia z zakresu turystyki i hotelarstwa
1.1. Podstawowe pojęcia z zakresu turystyki
1.2. Klasyfikacja turystyki i kryteria jej podziału. Formy i rodzaje turystyki
1.3. Charakterystyka wybranych rodzajów turystyki
1.4. Podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa
1.5. Klasyfikacja obiektów świadczących usługi hotelarskie. Rodzaje i kategorie obiektów hotelarskich

2. Rozwój hotelarstwa w Polsce i na świecie
2.1. Zarys historii rozwoju hotelarstwa na świecie i w Polsce
2.2. Prekursorzy współczesnego hotelarstwa na świecie
2.3. Znani polscy hotelarze
2.3.1 Prekursorzy polskiego hotelarstwa
2.3.2 Współcześni polscy hotelarze
2.4. Międzynarodowe i krajowe organizacje hotelarskie
2.5. Kierunki rozwoju hotelarstwa polskiego i światowego
2.5.1. Przesłanki współczesnego rozwoju hotelarstwa - trendy rozwojowe
2.5.2. Kierunki rozwoju budownictwa hotelowego
2.6. Współczesne systemy i sieci hotelowe w Polsce i na świecie

3. Baza obiektów noclegowych w Polsce i jej rozmieszczenie
3.1. Obiekty zbiorowego zakwaterowania
3.2. Obiekty hotelarskie
3.2.1. Hotele
3.2.2. Motele
3.2.3. Pensjonaty
3.2.4. Domy wycieczkowe
3.2.5. Schroniska
3.2.6. Kempingi i pola biwakowe
3.3. Wybrane rodzaje bazy noclegowej
3.3.1. Ośrodki wczasowe
3.3.2. Ośrodki szkoleniowo-wypoczynkowe
3.3.3. Sanatoria, zakłady uzdrowiskowe i obiekty hotelowe uzdrowisk
3.3.4. Hostele
3.3.5. Mariny i stanice wodne
3.3.6. Domy akademickie i internaty
3.4. Gestorzy bazy noclegowej w Polsce

4. Budynek hotelowy i jego otoczenie zewnętrzne
4.1. Podstawowe pojęcia związane z budynkiem hotelowym
4.2. Otoczenie zewnętrzne i zieleń wokół budynku hotelowego.
4.3. Instalacje i urządzenia techniczne w budynku hotelowym
4.3.1. Instalacja elektryczna
4.3.2. Instalacja wodna
4.3.3. Instalacja kanalizacyjna
4.3.4. Instalacja wentylacyjna
4.3.5. Klimatyzacja
4.3.6. Instalacje grzewcze
4.4. Bezpieczeństwo w budynku hotelowym
4.5. Instalacje i urządzenia zapewniające bezpieczeństwo oraz ewakuację gości i personelu z budynku hotelowego

5. Wybrane zagadnienia organizacji pracy w obiektach hotelarskich
5.1. Struktury organizacyjne w obiektach hotelarskich
5.2. Piony funkcjonalne w obiektach hotelarskich
5.3. Standardy hotelowe

Literatura
S
Szczegóły
Dział: Podręczniki szkolne
Wydawnictwo: ab format
Oprawa: miękka
Wymiary: 170x240
Ilość stron: 188

RECENZJE - Podręcznik - Hotelarstwo cz. I Organizacja pracy t. 1

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.6/5 ( 11 ocen )
  • 5
    8
  • 4
    2
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: