SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie
Wszystkie kategorie

Książki o kuchni bezglutenowej

Dieta bezglutenowa jest wariantem diety podstawowej z tą różnicą, że wyklucza się z niej produkty zawierające gluten, to znaczy produkty spożywcze z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż. Na stronie internetowego sklepu Ganadalf.com.pl dostępne są książki o kuchni bezglutenowej, które pomogą Ci zrozumieć specyfikę takiego gotowania oraz przygotować smaczne i proste dania bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa – książka

Jak już ustaliliśmy, gdy wykluczamy z jadłospisu naturalne lub przetworzone zboża, takie jak pszenice, żyto, jęczmień, możemy mówić o diecie bez glutenu. Książka zaznacza, że nie wszystkie zboża ten gluten jednak zawierają. Wyjątkiem jest, chociażby owies, który jest wręcz pożądanym składnikiem dla osób, które decydują się właśnie na dietę bezglutenową. Książka kulinarna lub odnosząca się do zdrowego odżywania się zaznacza, że według badań produkty owsiane nie wywołują objawów niepożądanych u osób, które borykają się z niedogodnościami po spożyciu pszenicy. Jeśli zaś jakiekolwiek objawy się pojawiły, możemy najprawdopodobniej mówić o zanieczyszczeniu produktów owsianych glutenem.

Wyzbycie się z diety glutenu nie ma bezpośredniego wpływu na osoby zdrowe, dlatego coraz popularniejsze stają się przepisy bezglutenowe. Książka zaznacza, że brak glutenu nie zwiększa ryzyka otyłości u osób zdrowych, chyba że ktoś jest chory na celiakię. W tym przypadku otyłość jest bardzo prawdopodobna, jednak to właśnie stosowanie diety bezglutenowej jest kluczowe w procesie leczenia.

Kuchnia bezglutenowa – książka

Jeśli chcesz stosować dietę bezglutenową, przyda Ci się książka kucharska. Bez glutenu tryb życia wybiera wiele osób, zarówno zdrowych, jak i chorych. Oczywiście w każdym przypadku możemy mówić zarówno o pozytywnych, jak i negatywnych skutkach kuchni bezglutenowej. Książka zaznacza, że zmniejszenie ilości przyjmowanego błonnika może wywołać zaburzenie funkcjonowania układu trawiennego, a także wywołuje niedobór witamin grupy B, witaminy D, wapnia, żelaza, cynku, magnezu. Prowadzi to do zmniejszenia gęstości tkanki kostnej.

Osoby zdrowe, które zdecydują się na dietę bezglutenową, mogą w konsekwencji zwracać większą uwagę na zdrowe odżywanie, eliminując z życia fast foody, a zwracając się ku warzywom. Pamiętajmy także o tym, że wiele gotowych produktów spożywczych, które nie należą do grupy produktów zbożowych, mogą mieć w składzie gluten. Warto więc dokładnie weryfikować to, co kupujemy w sklepie.

Najlepsze książki o kuchni bezglutenowej na Gandalf.com.pl

Jeśli chcesz zmienić tryb życia lub po prostu szukasz nowych przepisów kulinarnych, przyda Ci się dobra książka. Dieta bezglutenowa to idealny pomysł na zmianę. Sprawdź takie tytuły jak na przykład: Glutenfree Gotowanie i pieczenie. Smaczne potrawy bez pszenicy, orkiszu, jęczmienia & Co, Nakarm swój mózg. Ponad 100 posiłków, dzięki którym poczujesz się lepiej, 155 dań do pudełka. Domowa dieta bez glutenu, Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże.


... ...