eBookowe bestsellery z tych samych kategorii

Zielona Toskania

ebook

Wydawnictwo Mamania
Data wydania 2014
Zabezpieczenie Znak wodny
Produkt cyfrowy
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Zielona Toskania to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców - tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury.
 
Aleksandra Seghi, znana już polskim czytelnikom jako autorka dwóch książek, przeplata swoje opowieści przepisami na fantastyczne chleby, ciasta, dania obiadowe - pachnące rosnącymi lokalnie ziołami, przygotowane ze zdrowych i pysznych składników. Ilustrowane barwnymi fotografiami zachęcają do eksperymentowania z przygotowaniem pomarańczowych babeczek, ciecierzycy po toskańsku lub kokosowych ciasteczek.
 
To książka dla entuzjastów gotowania, fanów zdrowego odżywiania, zwolenników ekologicznych rozwiązań w codziennym życiu, a także wszystkich miłośników Toskanii.
 
Polecają:
 

Aleksandra Seghi podjęła interesującą próbę przedstawienia pewnego aspektu życia w jednym z najpiękniejszych zakątków świata. Od Autorki dowiemy się o takim obliczu Toskanii, którego nie znajdziemy w innych książkach. Ekotargi, ekowioski, segregowanie śmieci, jak być eko w dużym mieście, oto niektóre wątki poruszone w Zielonej Toskanii“. Niektóre opinie mogą wydawać się dość radykalne, ale opisane są z dużą dawką entuzjazmu i optymizmu. Książka jest ujmującym, osobistym rozważaniem na temat przyszłości nie tylko Toskanii, ale całej planety.
Tessa Capponi-Borawska

 
Sięgałam po Zieloną Toskanię jak po książkę kulinarną, zaczęłam czytać i... zaskoczenie! Bo to jest głównie książka poświęcona ekologicznemu stylowi życia. No nie! Pomyślałam - znowu ci ekolodzy! Nie lubię ekstremalnych rozwiązań w żadnej dziedzinie życia, z postanowieniami tylko to, tylko taki styl życia i żaden inny!. Ale lubię Aleksandrę i mam do niej zaufanie. Więc przeczytałam książkę. Do samiutkiego końca. I wiecie co? Zamówiłam kompostownik! Zasiałam zioła! Posadziłam pomidory! Od teraz mam trzy wory na śmieci, a nie jeden! A jeśli uda mi się jeszcze zwalczyć wredne zaziębienie wyłącznie naturalnymi metodami (z tej książki), polecę do Włoch i pokłonię się Autorce do ziemi! W końcu podróże kształcą. Ta książka również - gorąco polecam!
 
Agnieszka Pilaszewska
 
Myślałam, że Zielona Toskania to wyłącznie kulinarny przewodnik po ekologicznej Toskanii. Ale to coś więcej. Pomiędzy inspirującymi przepisami znajdziemy szczere i porywające rozmowy z mieszkańcami kolorowych toskańskich miasteczek o ich codziennym życiu, wyborach i wyzwaniach. Jak Toskańczycy radzą sobie ze zdobyciem biożywności, z pieluchami wielorazowymi, porodami domowymi, karmieniem piersią, segregowaniem śmieci czy zdrowym odżywianiem? Sprawdźcie sami, można się wiele nauczyć!

Reni Jusis
 
Aleksandra Seghi, filolożka włoska, dziennikarka Radio Diffusione Pistoia, autorka książek Smaki Toskanii oraz Słodkie pieczone kasztany. Na co dzień prowadzi blogi Moja Toskania (www.aleksandraseghi.com), Turysta w Toskanii (www.turystawtoskanii.blogspot.com) oraz Polacy we Włoszech (www.polacywewloszech.com). W polskim magazynie o Włoszech La Rivista odpowiedzialna jest za rubrykę kulinarną. Mieszka we Włoszech, w Toskanii. Wegetarianka od dzieciństwa, propaguje zdrową, ekologiczną żywność. Członkini grupy G.A.S. A modo Bio, zajmującej się grupowymi zakupami produktów ekologicznych. Współpracuje z magazynem W piekarni. W cukiernioraz portalami: Cooklet.com, Bosamama.pl, Rozkwitalnia.pl, ViaGiulia.pl, WloskiCafe, dla których pisze o toskańskiej i włoskiej kuchni.
S
Szczegóły
Dział: Ebooki pdf, epub, mobi, mp3
Wydawnictwo: Mamania
Rok publikacji: 2014

RECENZJE - eBook - Zielona Toskania

4.5/5 ( 2 oceny )
  • 5
    1
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0