Przeboje kuchni staropolskiej - mobi / Jan Kochańczyk 8,90 zł | eBook w Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie
  • image

E-book

przeczytaj fragment

Przeboje kuchni staropolskiej - mobi

ebook

  • mobi

  • Wydawnictwo E-bookowo
  • Rozmiar pliku 0.80 MB
  • Zabezpieczenie Znak wodny
  • Produkt cyfrowy

Przeboje kuchni staropolskiej - mobi - opis produktu:

Kiedy wszedł na ekrany znakomity film Francisa Forda Coppoli "Ojciec chrzestny", posypały się gromy na twórców. Zarzucano im szczególnie wyrafinowane okrucieństwo. Nie chodziło bynajmniej o liczne sceny krwawych porachunków między gangsterami. Miłośników zwierząt oburzył przede wszystkim obraz odciętego, końskiego łba, w łóżku jednego z bohaterów. Nie pomagały wyjaśnienia, że głowę czworonoga zakupiono w wytwórni konserw dla piesków, a zwierzę potraktowano i uśmiercono prawdziwie po ludzku.

Nasi przodkowie byli chyba mniej wrażliwi. Końskie łby uchodziły za szczególny przysmak, godny hetmańskich ust. Jeszcze w połowie XIX wieku dostojny pan Roman Sagnuszko, aby uczcić czcigodnego pułkownika Marcelego Tarnowskiego, zaserwował mu głowę źrebięcia na półmisku. Wiadomo, że w dawnych czasach u nas tylko przed hetmanem taki półmisek stawiano - przytacza słowa dawnego pamiętnikarza Elżbieta Kawecka (W salonie i w kuchni).

Inni goście musieli zadowolić się mniej atrakcyjnymi fragmentami pieczonego źrebaczka.

Dawne książki kucharskie wywierają czasami takie wrażenie, jak horror "Teksaska masakra piłą mechaniczną". Jedno szczęście, że ludzkie sumienia nie zawsze były uśpione i zwierzęta częstowano narkotykami... Ale przepis na półżywe kurczęta może budzić grozę. Ptaki pojono wódką, potem skubano na żywo, przypiekano nad ogniem i podawano na stół. Kiedy smakosz kłuł je widelcem, podrywały się do lotu z wielkim podziwieniem gości.

Szczególną litość budzić może los bardzo popularnych w staropolskiej kuchni kapłonów (kastrowanych kogutów) i pulard (kastrowanych kur). Kaleczono je, by szybko rosły i obrastały tłuszczem.

A potem... To już historia dla ludzi o wyjątkowo mocnych nerwach.

Krystyna Bockenheim w książce "Przy polskim stole" przytacza dawne przepisy na utuczenie kapłona w kilka godzin:

Wziąć masła twardego i w kulki go rozrobić. Tymi kulkami nakarmić kapłona i póty go gonić, póki zmordowany nie ustanie. Po małej chwili toż samo raz drugi i trzeci uczynić. Masło w nim przez agitacją rozgrzane i roztopione po całym się rozejdzie. Zabić go potem i w zimną wodę włożyć; będzie tłusty jak utuczony.

Inna receptura:

Weźmi kapłona żywego, nalej mu lejkiem w gardło octu winnego, a zawiąż i zawieś przez godzin pięć. Oskub pięknie, ochędoż, upiecz zwyczajnie albo nagotuj jako chcesz.

Brr!


Druga połowa XVIII wieku w Polsce upłynęła pod znakiem panowania dwóch naszych ostatnich królów: Augusta III i Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jakże różni to byli królowie! Wyznaczyli także dwie różne epoki w kuchni polskiej.

August III był żarłokiem. Uwielbiał specjały zarówno saskiej, jak i polskiej barokowej kuchni. Jędrzej Kitowicz pisał w swoich "Pamiętnikach":

Jadał tłusto i wiele: kuchnia jego nie miała równej w Europie tak co do wytworności potraw, jak co do wielkości ich; kucharzów, kuchcików, posługaczy kuchennych, pomywaczek liczbę do setnej dochodzącą. Choć sam jeden obiadował, zastawiano jednak przed niego 20 potraw i po tym wety i cukry.

Natomiast Stanisław August jadał dobrze, ale nie za wiele. Jego styl naśladowali liczni polscy panowie i damy dbające o talię. Na sławnych obiadach czwartkowych podawano barszcz z uszkami, zimne wędliny, kiełbasy, paszteciki, a jako danie podstawowe - ulubioną przez króla pieczeń baranią.

Król Staś uwielbiał ostrygi, zarówno świeże, prosto z Hamburga, jak i marynowane. Zachodnie przysmaki coraz częściej pojawiały się na pańskich stołach.

Nieoceniony kronikarz Jędrzej Kitowicz notował w "Opisie obyczajów":

Nie ustępując nasi Polacy w niczym Włochom i Francuzom, nawykli powoli, a dalej w najlepsze specjały obrócili owady i obrzezki, którymi się ojcowie ich jak jaką nieczystością brzydzili. Jedli żaby, żółwie, ostrygi, ślimaki, granele, to jest jądrka młodym jagniętom i ciołkom wyrzynane, grzebienie kurze i nóżki kuropatwie (same paluszki nad świecą woskową przypiekane), w których sama tylko imaginacyja jakiegoś smaku dodawała.

Większość obywateli Rzeczypospolitej jadła te przysmaki dalej po staropolsku, czyli palcami. Stanisław August zaś należał już do tych oświeconych monarchów, którzy po mistrzowsku posługiwali się grabkami, czyli widelcem.


Jacy byli ci dawni Polacy, biesiadujący przy mniej lub bardziej suto zastawionych stołach? Lektury szkolne dają nam najzupełniej wypaczony obraz dawnych czasów. Współcześni nabierają przekonania, że obywatele Polski Piastów czy Rzeczypospolitej Obojga Narodów patrzyli na świat oczami Kopernika, Kochanowskiego, Krasickiego czy Mickiewicza. Niestety, mentalność naszych przodków znacznie lepiej oddaje lektura pierwszej polskiej encyklopedii - Nowych Aten księdza Benedykta Chmielowskiego. Dziś czyta się opisy zacnego dziekana rohatyńskiego jak Zieloną gęś mistrza Ildefonsa. Gałczyński był mistrzem humoru, encyklopedysta Benedykt zaś najzupełniej serio w latach 1745 - 1756 przekazywał dostępną mu wiedzę na kartach swej czterotomowej encyklopedii.

inne wydania :

produkt cyfrowy
  • -40%

E-book

S
Szczegóły
  • Dział: Ebooki pdf, epub, mobi, mp3
  • Kategoria: kulinaria
  • Wydawnictwo: E-bookowo
  • Język: polski
  • Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny)
  • Wprowadzono: 16.07.2012

eBookowe bestsellery z tych samych kategorii

produkt cyfrowy
  • -20%

E-book

Cari Mora - mobi, epub

Thomas Harris

22,04 zł 27.55
produkt cyfrowy
  • -20%

E-book

produkt cyfrowy
  • -20%

E-book

produkt cyfrowy
  • -20%

E-book

produkt cyfrowy
  • -10%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

Ogień i krew - mobi, epub

George R.R. Martin

39,56 zł 46.55

Jan Kochańczyk - przeczytaj też

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

Lekcje magii - mobi, epub, pdf

Jan Kochańczyk

8,62 zł 10.14
produkt cyfrowy
  • -15%

MP3

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

Zobacz również

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

Wegemania - pdf

Magdalena Pieńkos

35,73 zł 42.03
  • RRecenzje
  • eBook mobi
  • Przeboje kuchni staropolskiej - mobi
4.2/5 ( 5 ocen )
    5
    3
    4
    1
    3
    0
    2
    1
    1
    0
imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

Uwaga!!! Nie jesteś zalogowany. zaloguj się by zgłosić recenzję do konkursu i mieć szansę na wygraną w cotygodniowym plebiscycie!

Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.
image

Rekomendowane

produkt cyfrowy
  • -20%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

produkt cyfrowy
  • -20%

E-book

Chłopiec znikąd - mobi, epub

Katherine Marsh

30,70 zł 38.38
produkt cyfrowy
  • -20%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

produkt cyfrowy
  • -15%

E-book

Czakrasnoludki - mobi

Anna Borkowska

11,82 zł 13.91
produkt cyfrowy
  • -20%

E-book

Boski gniew - mobi, epub

Jennifer L. Armentrout

23,55 zł 29.44
produkt cyfrowy
  • -20%

E-book

The Resolutions - mobi, epub

Mia Garcia

20,73 zł 25.91

Ciekawe pomysły Gandalfa

  • Przeboje muzyki klasycznej dla najmłodszych to samouczek, dzięki któremu Twoje dziecko (a może również i Ty) będzie potrafiło zagrać na gitarze między innymi takie utwory jak Dla Elizy, Marsz Turecki, czy Oda do radości. Jednym słowem: klasyka, którą wszyscy kochają! Ambitny repertuar nie sprawi...

  • 38.90 zł
    23.73 zł

    Podjęcie tak wieloaspektowego projektu, jakim jest społeczny, polityczny, ekonomiczny, kulturowy i antropologiczny status przeboju medialnego, zasługuje na uznanie. Publikacja z pewnością okaże się niezwykle przydatna, zarówno w pracy dydaktycznej (w przypadku studiów filmoznawczych,...

  • Dziennikarze radiowej Muzycznej Jedynki zapraszają na wspólne świętowanie `Maja Polskiej Piosenki`. Z tej właśnie okazji powstał niniejszy album - przez cały maj 2014 roku Pierwszy Program Polskiego Radia będzie nadawał tylko polskie utwory. Oczywiście przeboje zawarte na `Muzycznej Jedynce po...

  • 50.71 zł
    49.70 zł

    `Przeboje rybki Mini mini` to doskonała kompilacja dla najmłodszych. Znajdziecie Państwo na niej wszystkie najpopularniejsze piosenki i teledyski znane Waszym dzieciom z telewizji Mini Mini.

  • Tik Tak to jeden z najweselszych programów telewizyjnych dla dzieci. Swoja antenową premierę miał w 1983 roku. Przy wielkim, kolorowym zegarze, bohaterowie programu przeżywali zabawne przygody podczas których towarzyszyły im piosenki wykonywane przez dziecięcy zespół Fasolki. Autorami piosenek byli...

  • Trzecia płyta wydana na 40 "urodziny" kultowej audycji Programu 1 Polskiego Radia - "Lato z Radiem". Na płycie, którą rozpoczyna słynna "Polka Dziadek", przeboje grane podczas audycji w minionych latach, w wykonaniu m.in.: m.in.: Blue Cafe, Kasię Kowalską, , Wojciecha...