rozwiń
rozwiń
zwiń
zwiń
wpisz minimum 3 znaki
Gluten - sam o sobie - pdf

ocena: 6, głosów: 2
 

Gluten - sam o sobie - pdf

ebook

Zabezpieczenie: Znak wodny

Produkt cyfrowy

Nasza cena: 19,15

Cena detaliczna: 23,94

U nas taniej o 20%

dodaj do przechowalni dodaj do listy życzeń Dodaj do koszyka
Powrót
  • Opis

  • Szczegółowe informacje

  • Recenzje (0)

Gluten - sam o sobie - pdf - opis produktu:

Po przeanalizowaniu wywiadu udzielonego przez gluten nasuwają się mi autorowi następujące wnioski.

Współczesna powszechna żywność zaburza stan flory jelitowej, zmniejszając jej różnorodność i ułatwiając zasiedlanie się szkodliwych gatunków bakterii.

Przykładowo, gluten znajdujący się w pieczywie, makaronach i pizzy za-zwyczaj jest słabo trawiony. Wywołuje wówczas przewlekły stan zapalny jelita. Taki stan zapalny sygnalizuje zubożenie flory jelitowej.
Gluten działa porównywalnie do papieru ściernego, który cały czas ściera wewnętrzną ścianę jelit. Niszczy błonę śluzową chroniącą ścianę jelit. W tej błonie śluzowej znajdują się miliardy bakterii, bez których żadna osoba nie byłaby w stanie jelita oczyścić i utrzymać je w zdrowiu.
Kiedy ściana jelita stanie się porowata, przenikają przez nią do krwi różne-go rodzaju szkodliwe substancje. Te substancje wywołują wiele szkód, m.in. przyspieszają magazynowanie tłuszczów.

Florze jelitowej szkodzą także produkty zawierające cukier i produkty, które szybko przekształcają się w cukry proste. Chodzi m.in. o glukozę po-chodzącą z trawienia ziemniaków, fruktozę z soków owocowych oraz lak-tozę z produktów mlecznych. Ułatwiają one rozmnażanie się grzybów, które osłabiają odporność, wywołują ryzyko nadwagi oraz wywołują wiele innych poważnych chorób.

Dostępne dotychczas badania naukowe, publikacje książkowe oraz relacje osób wyleczonych z różnych chorób po odstawieniu glutenu wykazują bezsprzecznie, że temat nietolerancji glutenu należy traktować poważnie. Czynienie tego problemu ośmieszaną teorią spiskową znajduje posłuch u niedoinformowanej części społeczeństwa. W rzeczywistości jednak ko-nieczne jest zbadanie dokładne jakiegoś zagadnienia, by uważać się za eksperta w danej dziedzinie i wygłaszać własne poglądy czy krytykę. Na szczęście wzrasta liczba lekarzy, dietetyków, naukowców i dziennikarzy, który informują w sposób uczciwy o skali tego zjawiska.
Pszenica i inne zboża nie są tymi samymi, jakie spożywali nasi przodkowie. Zasadniczy problem tworzy rodzaj białek glutenowych obecnych w zmo-dyfikowanych zbożach, który powoduje trudności przy trawieniu, a także nadmierne ilości produktów zbożowych, które obecne są w co-dziennym pożywieniu w porównaniu z dietą naszych przodków.
Zmiana diety na bezglutenową pozwala pozbyć się poważnych dolegliwości oraz wyciszyć wiele przewlekłych chorób. Należą do nich: reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie stawów kręgosłupa, astma, zapalenie oskrzeli, egzema, migreny, stała utrata wagi, chroniczne bóle głowy, znaczne zaburzenia snu, zaniki pamięci, czy choroba Alzheimera, problemy z trawieniem, chroniczne zmęczenie, zaburzenia psychiczne, czy choroby autoimmunologiczne takie jak cukrzyca, stwardnienie rozsiane, artretyzm, choroba Leśniowskiego-Crohna, bulimia, egzemy; następuje również złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, wyleczenie z problemów jelitowych, wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu, poprawa gęstości kości, zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie, ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych. Dziś wielu ekspertów przyznaje, że choroby te wiążą się z naszą niezdolnością do prawidłowego trawienia zbóż.
Dlatego nie dziwi już dziś wzrastająca liczba osób skłaniających się ku diecie bezglutenowej. To nie jest moda ani problem psychologiczny. Dzisiejsza pszenica i inne zboża zawierające gluten są naprawdę obcym pożywieniem dla człowieka, ze względu na zaburzenia związane z trawieniem glutenu. Dieta bezglutenowa pozwala na poprawę zdrowia, co zdecydowanie można sprawdzić na sobie po próbie eliminacji tradycyjnych zbóż.
Warto pamiętać też, iż niepożądane skutki spożywania glutenu dotykają wszystkich. Ignorowanie niszczycielskiej mocy glutenu może okazać się zgubne w dłuższej perspektywie czasu. Nawet jeśli obecnie nie odczuwamy żadnych dolegliwości, mogą pojawić się one w przyszłości. Czy zatem nie byłoby uznać za rozsądne obecnie poznane fakty i przetestować samemu kuchnię bezglutenową?

Gluten - sam o sobie - pdf - szczegółowe informacje:

Dział: e-Książki pdf, epub, mobi, mp3

Kategoria: poradniki, zdrowie

Rok publikacji:2019
Ilość stron:78
ISBN:978-83-943201-5-7
Język:polski
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): * Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny)
Wprowadzono: 27.05.2019
i zgarniaj nagrody napisz recenzję

Gluten - sam o sobie - pdf - recenzje klientów


Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.

eBookowe bestsellery z tych samych kategorii

#SEXEDPL. Rozmowy Anji Rubik o ...

A. Rubik

ebook, multiformat: mobi, epub, pdf

11,06 zł taniej -20%

Jestem szczęśliwym singlem - mobi, epub

B. Pawlikowska

ebook, multiformat: mobi, epub

21,97 zł taniej -20%

Sztuka obsługi penisa - mobi, epub

P. Pilarski

ebook, multiformat: mobi, epub

23,60 zł taniej -20%

Sztuka kochania - mobi, epub

M. Wisłocka

ebook, multiformat: mobi, epub

23,54 zł taniej -20%

Aleksander Wójcik - przeczytaj też

Zobacz również

MANIPULACJA ODCZAROWANA! 777 ...

M. Skała

ebook mp3

30,58 zł taniej -20%

Wstawaj i walcz - mp3 Sprawdzone ...

D. Paisner

ebook mp3

30,58 zł taniej -20%

Ciekawe pomysły Gandalfa

ebook

23.77 zł

taniej -40%

Gluten na widelcu - mobi, epub

Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii i dyrektor Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia Peter H.R. Green oraz Rory Jones napisali znakomitą książkę na temat glutenu. Objaśniają w niej naukowe fakty stojące za obecną modą na dietę bezglutenową. Książka Gluten na widelcu : * przedstawia dogłębną analizę każdego objawu i dolegliwości związanych...

ebook

24.43 zł

taniej -15%

Gluten free - mobi, epub, pdf

Modyfikowana genetycznie pszenica jest co prawda wydajniejsza, ale jednocześnie ma znacznie więcej glutenu. Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe...

ebook

24.27 zł

taniej -15%

Gluten Free Warrior - mobi, epub

Do you want to lose weight? Workout gives no result? Books like 'become a commando' in 8 weeks are rubbish? You're trying different diets, supplements, and after a few weeks looks like it makes no sense? And what's more you feel and look worse than at the beginning? I know that pain For years, I struggled with the same problems. Fortunately, I...

ebook

20.68 zł

taniej -40%

Alkaliczny detoks - mobi, epub

Książka jest wynikiem wieloletnich doświadczeń autorki związanych z cyklicznym oczyszczaniem organizmu. Kompleksowe informacje w niej zawarte umożliwią wybranie formy detoksu najbardziej odpowiedniej dla siebie, właściwe przygotowanie się do niego i przeprowadzenie procesu usuwania z organizmu toksyn zgodnie z własnymi możliwościami i preferencjami.  W...

książka

25.87 zł

taniej -34%

Gluten free

Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych `dla zdrowia`. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę. Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i...

książka

26.53 zł

taniej -38%

Gluten na widelcu

Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii i dyrektor Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia Peter H.R. Green oraz R ory Jones napisali znakomitą książkę na temat glutenu. Objaśniają w niej naukowe fakty stojące za obecną modą na dietę bezglutenową. Książka Gluten na widelcu : - przedstawia dogłębną analizę każdego objawu i dolegliwości...

Brak list życzeń:

Utwórz

zamówienie tradycyjne
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

2.99

14.99

2.99

1.98

8.99

Łączna wartość zamówienia: 0 zł0 zł
Dostawa i płatność › Płatność › przejdź do koszyka
rozwiń
Wpisz numer
Swojego zamówienia (xxxxxx/rrrr)
Sprawdź

Powiadom kiedy produkt będzie dostępny

Wpisz swój adres e-mail: