Herbata czy kawa? Jak zaparzyć idealnych towarzyszy jesiennych wieczorów

książki kawa i herbata Agnieszka
Napisane przez Agnieszka
Brak komentarzy
Udostępnij:

Jesień za pasem, a to oznacza, że podczas lektury ulubionej książki częściej będziemy sięgać po rozgrzewającą herbatę lub aromatyczną kawę. Jednak by w pełni docenić ich walory smakowe, warto dowiedzieć się, jak właściwie je przygotować. W tym celu razem z naszym partnerem, sklepem domogo.pl, stworzyliśmy zestawienie najlepszych zaparzaczy do kawy i herbaty.

Jesienią lektura ulubionej książki wspaniale komponuje się z ciepłym kocem, kominkiem i intensywnym smakiem rozgrzewającego napoju. Chociaż przygotowanie kawy lub herbaty nie wydaje się być czynnością skomplikowaną, to ich miłośnicy wiedzą, że mogą one smakować zupełnie inaczej w zależności od sposobu zaparzania. Zioła i herbatę zieloną powinno zalewać się przegotowaną wodą o temperaturze 60 – 90 stopni Celsjusza. Dzięki temu uzyskuje się z nich pełnię prozdrowotnych właściwości. Podobnie jest z kawą – ta sama marka kawy przyrządzona w kawiarce będzie miała inny aromat od kawy zaparzonej w tygielku. Dlatego tuż przed rozpoczęciem sezonu na jesienne czytanie z kubkiem herbaty w ręku, sklep z akcesoriami kuchennymi domogo.pl wybrał najbardziej skuteczne i atrakcyjne cenowo zaparzacze do kawy i herbaty.

Na dłuższą chwilę z książką – zaparzacz french press

Kiedy szykuje się dłuższa lub bardzo wciągająca lektura, warto zawczasu przygotować zapas pysznej herbaty, która długo utrzyma smak i temperaturę. W tym celu polecamy zaparzacz french press Gipfel Provence 1L. Dzbanek wykonany został z hartowanego szkła boro-krzemowego, dłużej utrzymującego ciepło. Kluczową częścią zaparzacza french press jest tłok ze stali nierdzewnej, wyposażony w sitko odciskające fusy od naparu. Zaparzacz tłokowy pozwoli na przygotowanie zarówno kawy i herbaty. Na dno naczynia wystarczy wsypać liście herbaty lub zmieloną kawę. Całość należy zalać gorącą wodą i zamieszać po około 5-9 minutach (w zależności od tego, czy przygotowujemy kawę, herbatę czy zioła). Na koniec zakładamy stalowy tłok, którym odciskamy fusy od napoju. W ten sposób uzyskujemy klarowność i maksymalny aromat naparu. Zaparzacz french press to doskonałe rozwiązanie na wieczory z książką. Dzięki odpowiedniej pojemności możemy długo cieszyć się smakiem ulubionej herbaty. Warto również zauważyć, że to proste i bardzo wygodne rozwiązanie podczas przyjmowania gości. W zaparzaczu tłokowym możemy również spieniać mleko. W tym celu wystarczy kilka razy, sprawnie ruszyć tłokiem. Jedno urządzenie, a wiele możliwości zastosowania!

Zaparzacz french press Domogo.pl

W poszukiwaniu egzotycznego smaku – tygielek do kawy po turecku 

Poszukiwaczom orientalnych smaków polecamy kawę po turecku. Do jej przygotowania niezbędny będzie tygielek, czyli niewielkich rozmiarów garnuszek. Jego specyficzny kształt odpowiada za puszystą piankę napoju. Parzenie kawy po turecku to rytuał, którego zwieńczeniem jest uzyskanie przepysznego, mocnego i słodkiego naparu. Na dno naczynia wsypujemy ulubioną, drobno zmieloną kawę oraz dwie łyżeczki cukru. Składniki zalewamy szklanką zimnej wody. Tygielek ustawiamy nad niewielkim płomieniem lub na najmniejszym polu płyty indukcyjnej i od czasu do czasu mieszamy. W parzeniu kawy po turecku ważne jest, by nie dopuścić do jej zagotowania. Kluczowym elementem jest uzyskanie obfitej piany. Kiedy osiągniemy zamierzony efekt możemy przelać kawę do filiżanek. Smak urozmaicą egzotyczne przyprawy. Śmiało podczas zaparzania możemy dodać cynamon, kardamon lub anyż. W ten sposób przygotujemy idealną kawę pod lekturę książek o tematyce orientalnej. Spośród tygielków dostępnych na rynku polecamy tygielek Gipfel Maree, który z powodzeniem będzie działał także na indukcji.

Tygielek do kawy Domogo.pl

Kawa po włosku, czyli jak parzyć kawę w kawiarce

Nie bez powodu słyszymy, że najlepiej smakuje włoska kawa. Jest wyrazista, mocna, dzięki czemu od razu stawia na nogi. Na szczęście, by cieszyć się jej smakiem, nie musimy jechać do Włoch. W podróży do tego słonecznego kraju pomoże nam książka o odpowiedniej tematyce i tradycyjna kawiarka. Dzięki Luigiemu De Ponti, pracownikowi firmy Alfonso Bialettiego, dziś na całym świecie możemy smakować włoskie espresso. To on w 1933 roku wynalazł makinetkę. Specjalna konstrukcja kawiarki odpowiada za mocny smak kawy. Tworzy ją kilka elementów: pojemnik na wodę z wentylem, lejek w którym umieszczamy zmieloną kawę, sitko z uszczelką oraz dzbanek, w którym gromadzi się zaparzona kawa. Makinetkę stawiamy na małym płomieniu. Pod wpływem ciśnienia wrząca woda z dolnego pojemnika przefiltrowuje kawę w sitku. Następnie zaparzony napój, oczywiście pozbawiony fusów, przelewa się do górnego dzbanka. To właśnie ten proces odpowiada za wyrazisty smak kawy. Na rynku dostępne są zarówno tradycyjne kawiarki aluminiowe, jak również nowoczesne, stalowe. Zdecydowanie wygodniejsze w użyciu są te wykonane ze stali nierdzewnej. Działają na indukcji i są łatwe w czyszczeniu – bez problemu można myć je w zmywarce. Wysoką jakością wykonania i eleganckim designem wyróżnia się chociażby stalowa Kawiarka Vinzer Moka.

Sprawdź kawiarki na Domogo.pl

Czajnik emaliowany – gwarancja idealnego aromatu kawy i herbaty

Pozostając w ciepłym klimacie włoskim, warto wspomnieć o czajniku emaliowanym Forchetto.  Dodatkowe akcesoria mogą być przydatne dla koneserów, ale zwykle nie potrzebujemy przecież żadnych specjalnych zaparzaczy czy kawiarek żeby przygotować ulubiony napój. Dla większości z nas wystarcza całkowicie czajnik. Tutaj polecamy tradycyjne naczynia emaliowane, które doceniane są od pokoleń. Na czym polega ich ponadczasowość? Przede wszystkim powłoka emaliowana nie wchodzi w reakcje z żywnością. Dlatego woda zagotowana w czajniku emaliowanym z pewnością nie zmieni smaku i zapachu pod wpływem kontaktu z naczyniem. Ten atut docenią wszyscy wielbiciele herbaty i kawy. Zaparzenie herbaty wodą z czajnika emaliowanego to gwarancja jej właściwego smaku i aromatu.

Najlepsze czajniki na Domogo.pl

Dobra herbata na jesienne wieczory z książką

Na dłuższe jesienne wieczory z książką warto zapewnić sobie dodatkowego kompana w postaci aromatycznego, rozgrzewającego naparu. Żyjemy coraz szybciej, dlatego niech każda chwila z ulubioną lekturą i kubkiem herbaty w ręku będzie wyjątkowa. W tym krótkim zestawieniu zaproponowaliśmy kilka praktycznych, a przy tym eleganckich, akcesoriów do kawy i herbaty. Wszystkie artykuły dostępne są w sklepie internetowym domogo.pl.

Udostępnij:
25 września 2020

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.