Czy można śmiało powiedzieć, że w dzisiejszych ludzie w pełni świadomie wybierają swoje pożywienie? Nie do końca. Mimo że ta świadomość się zwiększa i zdrowa żywność jest coraz mocniej promowana i coraz szerzej dostępna w sklepach, tak wciąż jednak większa część społeczeństwa nie potrafi odpowiednio zbilansować swojej diety i sięga po produkty gotowe, niezdrowe i pełne chemii. A niesie to ze sobą całe mnóstwo skutków ubocznych!
Czy dbanie o nasze układ pokarmowy, a w szczególności jelita (których nie okłamujmy się, mamy sporo!), jest istotnym elementem naszego życia? Oczywiście! W końcu choroby jelit to nie tylko zaburzenia trawienia i problemy z tym związane, bowiem szereg badań udowodnił już, że to, co się dzieje w naszych jelitach ma wpływ na całą resztę naszego ciała, w tym również na mózg i nasze samopoczucie. Złogi zalegające w jelitach, które są skutkiem nieprawidłowego sposobu odżywiania mogą negatywnie wpływać na nasze mięśnie i stawy, mogą osłabiać pracę mózgu i układu odpornościowego, że nie wspomnę już o zwiększonej predyspozycji do zapadania na infekcje grzybicze. Jak zatem sobie z tym poradzić?
Z pomocą przychodzi doświadczony lekarz, który dzięki prostym i łatwym metodom leczy swoich pacjentów ze wszelkiego rodzaju zaburzeń, które swoją przyczynę mają w jelitach. Joachim Bern Vollmer przytacza kilka przykładów, które w jasny sposób obrazują nam, czym może się skończyć zatruwanie naszego organizmu. Oczywiście nie ma na celu zastraszania swoich czytelników, a niesienie pomocy, z tego powodu porusza najczęstsze problemy, z którymi się spotykamy w dzisiejszych czasach. Problem zaparć i nietolerancji pokarmowych jest coraz częstszy, a nie zawsze leki przepisywane przez lekarza się sprawdzają. Poza tym dlaczego mamy dawać organizmowi kolejną porcję chemii, skoro istnieją naturalne sposoby radzenia sobie z dolegającymi nam problemami?
Nikogo nie zadziwi fakt, że pierwszym krokiem do uzdrowienia jest zmiana diety. Należy zwrócić szczególną uwagę na to co jemy, jak jemy, ile jemy i kiedy jemy. Już sama odpowiednio zbilansowana dieta może się okazać złotym środkiem, dzięki któremu pozbędziemy się wielu problemów. Autor porusza tematykę błonnika ? czy aby na pewno jest dobry dla wszystkich, diety roślinnej i mięsnej, mleka krowiego oraz śmieciowego jedzenia. Oczywiście nie zapomina o tym, że każdy organizm jest inny i w dużej mierze sami powinniśmy zauważyć, co nam służy, a co szkodzi. Intuicja jest kolejnym kluczem do osiągnięcia sukcesu!
Autor nie promuje żadnej konkretnej diety, podaje jedynie ogólne wskazówki, jak radzić sobie z poszczególnymi problemami. Niestety, bardzo często brakowało mi tutaj konkretów. Być może wiąże się to z tym, że moja wiedza na temat zdrowej diety jest już dosyć duża, dlatego od książek tego typu wymagam znacznie więcej, ale dla osoby, która do tej pory nie miała do czynienia z tą tematyką, może to być dobry start. Niezbyt nachalny, a jednak zwracający uwagę na podstawy, które trzeba znać. Pomocny z pewnością będzie ostatni rozdział, w którym znajdujemy opis najpopularniejszych produktów żywnościowych i ich wpływ na nasze zdrowie. Krotko mówiąc ? żywność jako lek.
?Zdrowe jelita, zdrowe życie? jest książką lekką i łatwą w odbiorze, która doskonale sprawdzi się w przypadku osób raczkujących w owej tematyce. Z pewnością zawiera w sobie wiele ciekawostek i wskazówek, ale dla niektórych może to być zdecydowanie za mało. Mimo wszystko cieszę się, że ją przeczytałam, bowiem dzięki temu uświadomiłam sobie, moja świadomość związana ze stylem życia i dietą jest naprawdę wysoka.