Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności

książka

Wydawnictwo Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Niniejszy podręcznik jest przeznaczony, przede wszystkim, dla studentów specjalizujących się w zakresie biotechnologii i mikrobiologii żywności na kierunkach takich, jak: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności, biotechnologia oraz kierunkach pokrewnych. Jednocześnie kierujemy go do biotechnologów i technologów żywności już pracujących w zawodzie.
Książka powstała w wyniku naszej wieloletniej pracy dydaktycznej ze studentami Wydziału Nauk o Źywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zagadnienia w nim omówione stanowią tematykę wykładów oraz ćwiczeń realizowanych w ramach zajęć z obszaru biotechnologicznego wykorzystania drobnoustrojów. Dlatego też w podręczniku skoncentrowano się głównie na czynnikach sprzyjających stosowaniu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych. Omówiono metody hodowli i stabilizacji cech drobnoustrojów oraz izolacji i charakterystyki wewnątrzkomórkowych składników. Biorąc pod uwagę, że do pełnego wykorzystania właściwości drobnoustrojów niezbędna jest znajomość fizjologii szczepów drobnoustrojów przemysłowych oraz mechanizmów regulujących przemiany zachodzące we wnętrzu komórki, najwięcej uwagi poświęcono przedstawieniu tych zagadnień. Ponadto zwrócono uwagę na metody identyfikacji, różnicowania oraz doskonaleniu szczepów przemysłowych.
W poszczególnych rozdziałach zamieszczono także opis zadań doświadczalnych wraz z przedstawieniem niezbędnego materiału biologicznego i sprzętu laboratoryjnego, umożliwiających przeprowadzenie zajęć dydaktycznych. Omówiono także metodykę oznaczeń analitycznych stosowanych w kontroli przebiegu procesów biotechnologicznych.
Podręcznik akademicki pt. "Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności" został opracowany na podstawie wielu materiałów naukowych, które dla ogółu studentów są trudno dostępne lub całkowicie niedostępne.
Autorzy mają nadzieję, że będzie on przydatny dla osób zajmujących się wykorzystaniem drobnoustrojów w praktyce przemysłowej.
Autorzy
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 14.03.2013

RECENZJE - książki - Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności

4.6/5 ( 5 ocen )
  • 5
    4
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0