Zarys bioenergetyki człowieka homeostaza organizmu dorosłego
książka
Wydawnictwo Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
I. WSTĘPLiteratura.
II. PRZEMIANA ENERGII A PRZEMIANA MATERII W ORGANIZMIE
Termodynamiczne aspekty metabolizmu.
Kluczowa rola ATP
Energetyczny koszt tworzenia ATP
Energetyka utleniania glukozy
Energetyka utleniania tłuszczów.
Energetyka utleniania białek.
Utlenianie jako główne źródło energii chemicznej w organizmie . . . .
RolaNADPH
Utlenianie substratów w mitochondriach.
Metabolizm narządów i tkanek
Literatura.
IIl. SKŁADNIKI BILANSU ENERGETYCZNEGO.
Wprowadzenie.
Procesy bytowe i produkcyjne w organizmie.
Stałość masy a zmiany składu ciała
Bilans białek, węglowodanów i tłuszczów w organizmie.
Literatura.
IV. DOPŁYW ENERGII DO ORGANIZMU .
Wartość energetyczna pożywienia.
Energia brutto pożywienia
Energia strawna pożywienia.
Energia metaboliczna pożywienia
Energia netto pożywienia.
Fizjologiczna kontrola ilości spożywanego pożywienia .
Skala jednego posiłku.
Skala kilkudniowa
Monitorowanie i regulacja rezerw energetycznych organizmu . . .
Literatura.
V. ODDAWANIE CIEPŁA Z ORGANIZMU DO OTOCZENIA
Wprowadzenie.
Mechanizmy oddawania ciepła
Termogeneza indukowana pożywieniem.
Termoregulacja.
Rozmiary ciała a tempo oddawania ciepła.
Literatura.
VI. ENERGETYKA AKTYWNOŚCI RUCHOWEJ
Mechanizm skurczu włókna mięśniowego
Bilans energii w czasie skurczu
Skurcz izometryczny włókna mięśniowego
Skurcz izotoniczny włókna mięśniowego.
Rozciąganie mięśnia pobudzonego
Przemiana energii bezpośrednio po skurczu
Węglowodany jako źródło energii w metabolizmie mięśni
Znaczenie wątroby w metabolizmie węglowodanów
Regulacja utleniania glukozy w zależności od potrzeb
energetycznych komórki mięśniowej.
Regulacja mobilizacji glikogenu w komórkach mięśniowych . .
Glukoneogeneza .
Wpływ węglowodanów w diecie na zdolność do pracy fizycznej
Tłuszcze jako źródło energii w metabolizmie mięśni.
Mobilizacja substratów energetycznych
Typy włókien mięśniowych
Aktywność ruchowa a metabolizm białka.
Koszt energetyczny pracy fizycznej
Literatura.
VII. REZERWY ENERGETYCZNE ORGANIZMU.
Wprowadzenie.
Rezerwy energetyczne organizmu zawarte w węglowodanach
Rezerwy energetyczne organizmu zawarte w tłuszczu
Mechanizmy kontrolujące zwiększanie rezerw tłuszczowych . .
Mechanizmy kontrolujące zmniejszanie rezerw tłuszczowych .
Zaburzenia w kontroli poziomu rezerw energetycznych.
Rozmieszczenie rezerw tłuszczowych w organizmie.
Literatura.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
Oprawa: | miękka |
Wprowadzono: | 14.03.2007 |