?Zamień chemię na energię? Julity Bator to idealna książka dla tych, którzy cenią sobie dobre i zdrowe jedzenie ponad wszystko. Autorka bestsellerowej książki ?zamień chemie na jedzenie?, w której pokazuje nam jak łatwo i niedrogo zamienić chemię na zdrowe jedzenie, które pozwala nam się czuć dobrze i zdrowo.
W publikacji, która miała swoją premierę wczoraj, znajdziemy tu moc przepisów na zdrowe przekąski, które zwierają wysokiej zawartości białko, błonnik oraz węglowodany złożone.
Zaletą tych przepisów jest to, że są bardzo szybkie w przygotowaniu (nadają się wiec idealnie dla zapracowanych), mają niski indeks glikemiczny, są tanie zdrowe i nie zawierają konserwantów.
Zainteresowały mnie również przepisy, które według mnie idealnie nadadzą się jako danie obiadowe. Oczywiście dodamy do nich jakieś ziemniaczki czy warzywa i obiad jak znalazł. Bardzo mnie zainteresowały kotleciki z ciecierzycy, tarta z porem i szpinakiem czy pieczarki zapiekane z humusem.
Ponieważ moja córka nie jada mięsa, ja staram się je ograniczać do minimum, przepisy bezmięsne są dla mnie tym bardziej interesujące. Mój syn, który niestety musi pilnować diety (właśnie schudł 10 kg) zapewne będzie próbował robić słodkie przekąski, które oczywiście w małych ilościach można jak najbardziej jeść. Już tylko miesiąc wakacji, więc wszystkie przekąski będą na wagę złota jako drugie śniadanie.
Podoba mi się również format wydania, książka nie jest zbyt duża, lekka, idealnie nadaje się do położenia w kuchni na stole, żeby zerkać na dany przepis.
Myślę, że książka będzie idealną inspiracją dla osób, które cenią sobie zdrowy styl, oraz czas na przygotowanie zdrowego posiłku. Jak wiadomo, często te zdrowe posiłki wymagają jakiś specjalnych przygotowań, drogich produktów, czy innych rzeczy, których nie można dostać w osiedlowym sklepiku. Tu ten problem mamy z głowy. Przepisy są łatwe, szybkie w przygotowaniu i myślę, że większość składników znajdziemy w zwykłym osiedlowym sklepiku.
Opinia bierze udział w konkursie