Z łąki na talerz - Hanna Szymanderska - Książka | Gandalf.com.pl
Ulubione
Kategorie

Z łąki na talerz (twarda)

książka

  • Wydawnictwo Świat Książki
  • Oprawa zintegrowana
  • Ilość stron 232
  • Dostępność niedostępny

Z łąki na talerz - opis produktu:

`Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (...)`.

Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość jadalnych chwastów na wycieczkach, biwakach, wakacjach pod namiotem szczególnie teraz, kiedy wraca moda na zdrową żywność, a wielu ludzi zostaje wegetarianami (...).

Sporo wiemy o stosowaniu takich przypraw, jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy szafran. Ze świata przywozimy kasję,  alczatkę cytrynową, anyż gwiazdkowy czy sumak garbarski, a zapominamy o tym, że nasze pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków.

Ze wstępu Hanny Szymanderskiej
S
Szczegóły
  • Dział: Książki
  • Wydawnictwo: Świat Książki
  • Oprawa: zintegrowana
  • Okładka: twarda
  • Wymiary: 210x210
  • Ilość stron: 232
  • ISBN: 978-83-7943-033-8
  • Wprowadzono: 28.03.2014

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Inspirujące bajki miękka
8,60 zł
  • -35%
Dotyk anioła miękka
22,69 zł 34.91
Zapowiedź - 9.4.2020
  • -28%
Panna z mokrą głową miękka
19,32 zł 26.84
  • -29%
Dzieci Pana Astronoma twarda
16,22 zł 22.85
  • -29%
Czarny młyn twarda
24,72 zł 34.82
  • -17%
Dziecko z Auschwitz miękka
33,12 zł 39.90
  • RecenzjeRecenzje
  • Książka
  • Z łąki na talerz
4.5/5 ( 11 ocen )
    5
    8
    4
    1
    3
    1
    2
    1
    1
    0

Uwaga!!! Nie jesteś zalogowany. zaloguj się by zgłosić recenzję do konkursu i mieć szansę na wygraną w cotygodniowym plebiscycie!

imię, nazwisko lub nick:
Twoja ocena:
Twoja recenzja:
Wprowadź tekst z obrazka:

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.

brak oceny

Kapsułka

  • 6-05-2014
  • 12:08

Leczenie przez jedzenie i leczenie przez stosowanie właściwych przypraw. W sumie nasze prababki wiodły w tym prym, tylko my, w obliczu rozwoju cywilizacji, zignorowaliśmy temat. Hanna Szymanderska odświeża naszą pamięć. Kupuję tę filozofię zdrowia, bo uwielbiam zioła, mam własny mały ogródek i zamierzam przeprowadzić tam rewolucję ogrodniczo-kulinarną. A poradnik oczywiście gorąco polecam!

Czy recenzja była pomocna?
brak oceny

Joanna Korneta

  • 5-06-2014
  • 11:04

Nasza Księgarnia wydała kiedyś tom "Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja - o przyrządzaniu potraw z tego, co znaleźć można podczas spaceru. Hanna Szymanderska nawiązuje do tej publikacji, przynajmniej tematycznie - jej tom "Z łąki na talerz" to nietypowa książka kucharska ocalająca ludowe tradycje. Autorka przygląda się w niej chwastom - roślinom, jakich mnóstwo nie tylko na polskich łąkach - i sprawdza, w jaki sposób można przyrządzić z nich apetyczne i zdrowe potrawy. Każda roślina przedstawiona na wprawnym realistycznym rysunku opatrzona jest krótkim komentarzem: Szymanderska sprawdza, jak brzmią jej lokalne nazwy (by uniknąć zamieszania) - oraz jak wybrany "chwast" traktowany był w przeszłości, z uwagi na funkcje lecznicze czy smakowe. Podpowiada najlepsze sposoby przyrządzania i przedstawia kilka przepisów, które warto wypróbować. Dzięki takiemu podejściu odbiorcy otrzymają nie tyle zwykłą książkę kucharską, co historyczno-kulturową ciekawostkę, która ocala dokonania przodków w dziedzinie kulinariów oraz ziołolecznictwa. Dodatkowym smaczkiem "Z łąki na talerz" jest fakt, że przedstawianych tu roślin nie można kupić w sklepie - trzeba pójść na spacer i zebrać je z łąk.

Czy recenzja była pomocna?