książka
Wydawnictwo Czarne |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
`Wśród mangowych drzew` to fantastyczna podróż w czasie i przestrzeni, nostalgiczna, zmysłowa wyprawa w lata młodości i wspaniały przewodnik po indyjskiej kuchni. Na tych, którzy zgłodnieją w trakcie lektury, czekają przepisy wprost z pachnącego kardamonem i lepkiego od słodkiego soku mango dzieciństwa Madhur Jaffrey.Madhur Jaffrey, indyjska aktorka i wielokrotnie nagradzana autorka książek kulinarnych, dzieli się z czytelnikami swymi wspomnieniami z dzieciństwa i młodości spędzonych w Delhi. Barwnie opisuje ogromny i gwarny dom swego dziadka, rodzinne obyczaje, radosne zabawy z kuzynostwem, uroczystości, święta, dziecięce tajemnice. A wszystko przepojone zniewalającymi smakami i zapachami indyjskiej kuchni: pikantnych placków z kozieradką, aromatycznego curry jagnięcego z kartoflami czy delikatnego kurczaka w sosie jogurtowo-migdałowym.
W tle zaś rozgrywa się dramatyczna historia dwudziestowiecznych Indii - zdobycie niepodległości, śmierć Mahatmy Gandhiego, krwawe zamieszki po odłączeniu się Pakistanu.
`Jaffrey, przenikliwa obserwatorka z piórem wrażliwym na zmysłowe szczegóły, snuje bogatą opowieść, w której umiejętnie łączy codziennie wypadki z wydarzeniami historycznymi.`
People Magazine
`Piękna opowieść o złotym wieku dzieciństwa (...) na obrzeżach wielkiej historii, z dala od pól bitewnych. To prawdziwa kobieca narracja: inteligenta, zabawna, zmysłowa i wywrotowa.`
The Daily Mail
``Wśród mangowych drzew` to wciągające wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w północnych Indiach. Madhur Jaffrey przywołuje historię swojej ogromnej rodziny, kreśląc jej losy na tle drugiej wojny światowej i burzliwych przemian związanych z podziałem Indii (...). Jej opowieść i domowe przepisy oczarują wszystkich wielbicieli Indii i tamtejszej kuchni.`
BBC Good Food Magazine
Madhur Jaffrey (ur. 1933 w Delhi) - indyjska aktorka i pisarka, autorka prawie trzydziestu książek kulinarnych. Wystąpiła w kilkudziesięciu filmach, m.in. Shakespeare Wallah, Szósty stopień oddalenia, Bez skazy. W 1973 roku wydała swoją pierwszą książkę kulinarną An Invitation to Indian Cooking, którą Craig Claiborne z The New York Times określił jako `jedną z najlepszych, najbardziej przejrzystych i wszechstronnych książek o kuchni indyjskiej`. Jaffrey pisze także o kuchni azjatyckiej i wegetariańskiej. Kilkakrotnie otrzymała Nagrodę Fundacji im. Jamesa Bearda, często nazywaną kulinarnym Oscarem. Madhur Jaffrey nadal pracuje także jako aktorka, ma stałą rubrykę o podróżach i kuchni w The Financial Times, pisze także do wielu innych gazet. W 2004 roku została odznaczona przez królową Elżbietę II Orderem Imperium Brytyjskiego za dorobek filmowy oraz zasługi na polu promocji kultury i kuchni indyjskiej.
Przekład z języka angielskiego: Paweł Lipszyc
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Czarne |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 19.03.2013 |