Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Przyjaciółka   Książka 37,28 zł
Paderborn Langer Tom 2   Książka 32,93 zł
Tajemnica domu Uklejów   Książka 37,49 zł

Wśród mangowych drzew

Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach

książka

Wydawnictwo Czarne
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

`Wśród mangowych drzew` to fantastyczna podróż w czasie i przestrzeni, nostalgiczna, zmysłowa wyprawa w lata młodości i wspaniały przewodnik po indyjskiej kuchni. Na tych, którzy zgłodnieją w trakcie lektury, czekają przepisy wprost z pachnącego kardamonem i lepkiego od słodkiego soku mango dzieciństwa Madhur Jaffrey.
Madhur Jaffrey, indyjska aktorka i wielokrotnie nagradzana autorka książek kulinarnych, dzieli się z czytelnikami swymi wspomnieniami z dzieciństwa i młodości spędzonych w Delhi. Barwnie opisuje ogromny i gwarny dom swego dziadka, rodzinne obyczaje, radosne zabawy z kuzynostwem, uroczystości, święta, dziecięce tajemnice. A wszystko przepojone zniewalającymi smakami i zapachami indyjskiej kuchni: pikantnych placków z kozieradką, aromatycznego curry jagnięcego z kartoflami czy delikatnego kurczaka w sosie jogurtowo-migdałowym.
W tle zaś rozgrywa się dramatyczna historia dwudziestowiecznych Indii - zdobycie niepodległości, śmierć Mahatmy Gandhiego, krwawe zamieszki po odłączeniu się Pakistanu.

`Jaffrey, przenikliwa obserwatorka z piórem wrażliwym na zmysłowe szczegóły, snuje bogatą opowieść, w której umiejętnie łączy codziennie wypadki z wydarzeniami historycznymi.`
People Magazine

`Piękna opowieść o złotym wieku dzieciństwa (...) na obrzeżach wielkiej historii, z dala od pól bitewnych. To prawdziwa kobieca narracja: inteligenta, zabawna, zmysłowa i wywrotowa.`
The Daily Mail

``Wśród mangowych drzew` to wciągające wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w północnych Indiach. Madhur Jaffrey przywołuje historię swojej ogromnej rodziny, kreśląc jej losy na tle drugiej wojny światowej i burzliwych przemian związanych z podziałem Indii (...). Jej opowieść i domowe przepisy oczarują wszystkich wielbicieli Indii i tamtejszej kuchni.`
BBC Good Food Magazine


Madhur Jaffrey (ur. 1933 w Delhi) - indyjska aktorka i pisarka, autorka prawie trzydziestu książek kulinarnych. Wystąpiła w kilkudziesięciu filmach, m.in. Shakespeare Wallah, Szósty stopień oddalenia, Bez skazy. W 1973 roku wydała swoją pierwszą książkę kulinarną An Invitation to Indian Cooking, którą Craig Claiborne z The New York Times określił jako `jedną z najlepszych, najbardziej przejrzystych i wszechstronnych książek o kuchni indyjskiej`. Jaffrey pisze także o kuchni azjatyckiej i wegetariańskiej. Kilkakrotnie otrzymała Nagrodę Fundacji im. Jamesa Bearda, często nazywaną kulinarnym Oscarem. Madhur Jaffrey nadal pracuje także jako aktorka, ma stałą rubrykę o podróżach i kuchni w The Financial Times, pisze także do wielu innych gazet. W 2004 roku została odznaczona przez królową Elżbietę II Orderem Imperium Brytyjskiego za dorobek filmowy oraz zasługi na polu promocji kultury i kuchni indyjskiej.

Przekład z języka angielskiego: Paweł Lipszyc
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Czarne
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 19.03.2013

RECENZJE - książki - Wśród mangowych drzew, Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach

4.4/5 ( 5 ocen )
  • 5
    3
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

http://all-you-need-is-book.blogspot.com

ilość recenzji:234

brak oceny 23-08-2013 22:41

Madhur Jaffrey jest indyjską aktorką oraz autorką książek kulinarnych, dzięki którym zachodnia cywilizacja rozsmakowała się w kuchni indyjskiej. Przez pewien czas prowadziła w telewizji program kulinarny, za swoją twórczość zdobyła wiele prestiżowych nagród, a jaj publikacje osiągały status bestsellerów. Tom ?Wśród mangowych drzew? to pierwsza jej książka, która ukazała się na polskim rynku.
Indie kojarzą mi się ze słońcem, pięknymi, kolorowymi strojami, za długimi filmami, a przede wszystkim orientalnym jedzeniem i mnóstwem przypraw. W swojej autobiograficznej książce Madhur Jaffrey przenosi nas do Delhi. Autorka pochodzi z dobrze sytuowanej, wielopokoleniowej rodziny. Wspomina beztroskie dzieciństwo, po kolei przedstawia członków swojej ogromnej familii, przytacza rodowe anegdotki. Razem z nią strzeżemy dziecięcych sekretów, myszkujemy po domu, dokazujemy z licznym kuzynostwem. Cała rodzina zajęta jest własnymi sprawami, ale wszyscy spotykają się przy wspólnym stole. I te posiłki stają się najważniejszym punktem w całej książce. Jedzenie jest spoiwem łączącym familię, pretekstem do gwarnych rozmów, zabaw, świętowania. Każda potrawa jest starannie przygotowywana i obficie przyprawiana, nie tylko sercem. Gdzieś w tle toczy się burzliwa historia dwudziestowiecznych Indii, ścierają się kultury indyjska, muzułmańska i brytyjska. Wszystko to ma wpływ na autorkę i losy jej rodziny, ale wydarzenia te zostają zepchnięte na drugi plan.
W trakcie lektury aż ślinka cieknie od tych wszystkich smaków i zapachów, które, mogłabym przysiąc, unoszą się z każdej strony. Tom czyta się szybko i przyjemnie, a to za sprawą lekkiego pióra autorki. Przez cały czas wyczuwalna jest nutka nostalgii, która tylko dodaje uroku całej opowieści. W książce gdzieniegdzie znajdują się fotografie rodzinne, dzięki którym możemy na własne oczy zobaczyć bohaterów z dzieciństwa Madhur Jaffrey. Ale prawdziwym rarytasem są przepisy kulinarne, które wydawca zamieścił na końcu publikacji. Trzydzieści dwie oryginalne indyjskie receptury aż się proszą, żeby wypróbować je we własnej kuchni!
?Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach? to piękna, i melancholijna opowieść o rodzinie, tradycji i sztuce kulinarnej. Polecam wszystkim, którzy lubią rodzinne sagi, kuchenne eksperymenty, intensywne smaki i zapachy. Smacznego!