SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Współczesna kuchnia dawnych Kresów (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo AA
Data wydania 2022
Oprawa twarda
Liczba stron 208
  • Wysyłamy w 24h
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków.
Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań dobrze nam znanych, które jednak, przygotowane według tradycyjnych receptur, odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. Ale są także dania mniej lub zupełnie nam nieznane, czerpiące pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur, których mieszanka stanowiła o niepowtarzalnej specyfice Kresów. Ta książka to niezwykle smakowita podróż po Kresach, które w tym ujęciu ponownie zachwycają nas i zaskakują zderzeniem tradycji i nowoczesności.Nie jestem zwolennikiem rekonstrukcji starodawnych receptur kuchni kresowej. Sposób przygotowywania potraw, sprzęt kuchenny, dobór produktów, przechowywanie i konserwacja tak bardzo uległy zmianie, że nie miałoby to dziś sensu. Dlatego też nie podaję tu przepisu na wargi łosia, łapę niedźwiedzia czy ogon bobrowy. Potrawy, które proponuję, są gotowane współcześnie, dostosowane do teraźniejszych sprzętów kuchennych, a podane w przepisach produkty bez trudu kupimy w pobliskim sklepie lub zbierzemy we własnym ogródku. Zdaję sobie sprawę, że podział potraw na kuchnie narodowe ma sporo słabych stron. Nie rozstrzygam tu narodowej przynależności pierogów czy barszczy. Gwarantuję, że każde danie zostało przygotowane przeze mnie osobiście i szczerze dzielę się sprawdzonymi przepisami. Gdziekolwiek jesteście: w Polsce, Litwie, Białorusi czy Ukrainie, gotujmy wspólnie, bo najskuteczniejszą dyplomacją między sąsiadami jest dyplomacja kulinarna.Autor
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: kulinaria,  kuchnia Europy Środkowo - Wschodniej
Wydawnictwo: AA
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2022
Wymiary: 170x240
Liczba stron: 208
ISBN: 9788378645917
Wprowadzono: 02.06.2022

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - książki - Współczesna kuchnia dawnych Kresów - Mykoła Mańko

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.5/5 ( 2 oceny )
  • 5
    1
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Anna

ilość recenzji:647

13-07-2022 19:26

Na samym początku muszę wspomnieć, że zanim rozpoczęłam zapoznawać z główną treścią zawartością tej ciekawej i bardzo ładnie wydanej w twardej oprawie książki zwróciłam uwagę na dwa ważne aspekty. Pierwszy z nich to wykonane pięknie prezentujące się w całości przez Pana Jędrzeja Majkę zdjęcia budowli, potraw autorskich oraz opisywanych terenów przez autora, który również jest znanym krakowskim przewodnikiem. Drugim aspektem były skierowane zamieszczone z tyłu okładki słowa od autora, które spowodowały, że zachęciły, abym mogła bliżej nieznaną mi do tej pory twórczością.

Pana Mykoła Mańko autora książki pt. Współczesna kuchnia dawnych Kresów miałam okazję poznać poprzez uczestnictwo w kulinarnych programach telewizyjnych i okazał się bardzo sympatyczny, a przede wszystkim nie narzuca nikomu, jak ma przyrządzać dania, a gotowanie sprawia mu wiele radości, co jest to bardzo widoczne. Najważniejsze jest u niego uśmiech i pasją, z jaką się dzieli, a nade wszystko delikatny język przekazu, który tak bardzo u niego polubiłam.

Lubię, gdy autor przekazuje swoją wiedzę w sposób ciekawy, a historia związana z kuchnią kresową bywa na tyle interesująca, że można o niej poczytać kilkakrotnie i zagłębić się w nią.

Jest mi niezmiernie miło, że poznaje kolejną osobę, która potrafi opowiedzieć na temat kuchni wiele ważnych informacji, których ja nie wiem, a chciałam się dowiedzieć nieco więcej, bo kuchnia kresowa potrafi zainteresować na pewno nie jednego smakosza, który lubi dobrą kuchnię i powracać do niej z największą przyjemnością.

Muszę przyznać, że po dokładnym zanalizowaniu zaprezentowanych tej książce przepisów to muszę szczerze powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczona tym, że one nie są tak trudne do wykonania, jak myślałam na początku. Jest w nich coś takiego niezwykłego, że chce się ich spróbować wykonać je, aby później nie żałować, że nie było możliwości, jak zasmakować je i cieszyć się, że miało okazję samemu je wykonać i cieszyć, że sprawiło się rodzinie radość, aby mogła również poznać tytułowe uroki współczesnej kuchni dawnych kresów.

Bardzo mi się podoba, że autor bardzo precyzyjnie wyjaśnia na samym początku rozdziału historię kraju oraz każdej nowej przyrządzanej starannie przez niego autorskiej potrawy.

Każda nowa nazwa kuchni ma bardzo piękny zamieszczony kolor.

Wiele z zamieszczonych potraw w tej książce przykuwało moją uwagę, a w szczególności:

chłodnik litewski, grzanki ze szprotkami, bliny kapuściane, śledź z warzywami, kasza jaglana z kapustą kiszoną, sałatka ze świeżych warzyw, kozinaki, historia podawania kawy w rytuał kuchni tatarskiej i podawane do niej słodycze, ajran, baklawa.

Polecam przeczytać tę książkę.

Czy recenzja była pomocna?