Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - opis produktu:
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.
Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.
Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.
Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
Książka Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw pochodzi z wydawnictwa PZWL. Autorami książki są Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda. Należy do gatunków: poradniki, zdrowie, dietetyka. Książka Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw liczy 150 stron. Jej wymiary to 285x205. Oprawa jest miękka. Szczegóły - Dział: Książki
- Kategoria: poradniki, zdrowie, dietetyka
- Wydawnictwo: PZWL
- Oprawa: miękka
- Okładka: miękka
- Wymiary: 285x205
- Ilość stron: 150
- ISBN: 978-83-200-5586-3
- Wprowadzono: 28.02.2019
- -30%

- -30%

- -28%

- -42%

- -28%

- -35%

- -11%

- -33%

- -38%

- -37%

- -30%

- -39%

- -40%
