książka
Wydawnictwo PWRiL |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Od połowy ubiegłego wieku obserwuje się na świecie iw Polsce wzrost zainteresowania ziołolecznictwem. Niewątpliwie ma to związek,zwłaszcza w państwach rozwiniętych gospodarczo, z szerzeniem się tzw. chorób cywilizacyjnych, spadkiem naturalnej odporności na infekcje oraz wzrostem podatności na różnego rodzaju alergie. Ponadto, wraz z rozwojem przemysłu spożywczego zwiększa się zapotrzebowanie na roślinne dodatki smakowe, zapachowej konserwujące oraz prozdrowotne (tzw. nutraceutyki), których bogatym źródłem są zioła. Wzrasta zatem zapotrzebowanie na różnorodne surowce zielarskie oraz na wiedzę z zakresu ich produkcji.Niniejsze opracowanie zostało przygotowane przez zespół autorski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. W książce, poza ogólnymi zagadnieniami, przedstawiono zasady uprawy ponad osiemdziesięciu gatunków ziół oraz uwzględniono zasady zbioru surowca ze stanowisk naturalnych. Należy jednak podkreślić, że ten ostatni sposób pozyskiwania surowca stracił na znaczeniu i obecnie przemysł farmaceutyczny zdecydowanie preferuje duże partie jednolitego surowca pochodzącego z uprawy. Wśród szerzej opisanych gatunków jest wiele nowych, które ze względu na walory lecznicze i rosnące zapotrzebowanie zasługują na wprowadzenie do uprawy w naszym kraju.
Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla producentów surowców zielarskich oraz osób związanych zawodowo z zielarstwem lub zajmujących się amatorską uprawą ziół. Może być także przydatna dla studentów uczelni rolniczych, przyrodniczych lub medycznych specjalizujących się w tej dziedzinie wiedzy. Głównie ze względu na tę grupę czytelników na końcu opracowania zamieszczono spis najważniejszych pozycji piśmiennictwa.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | PWRiL |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 07.11.2018 |