SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Tradycyjna kuchnia babci / Nowoczesna kuchnia mamy (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Olesiejuk
Oprawa twarda
Ilość stron 286
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Prezentowane w pierwszej części receptury dedykujemy zwolennikom sprawdzonych przez pokolenia receptur, w więc tym wszystkim smakoszom, którzy cenią sobie dania dobrze zadomowione w naszej kuchni. Znajdą tu oni mnóstwo wybornych pomysłów na potrawy o zdecydowanie tradycyjnym charakterze. Jeśli jednak niespodziewanie najdzie Cię ochota na spróbowanie specjału dotąd nieznanego, gorąco zachęcamy do zajrzenia do drugiej części naszej publikacji i przyrządzenia czegoś nowoczesnego. Tą część bowiem dedykujemy entuzjastom kulinarnych nowinek, a więc tym wszystkim smakoszom, którzy lubią odkrywać dania z różnych stron świata, a w kuchni nie unikają eksperymentów.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Olesiejuk
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 190x250
Ilość stron: 286
ISBN: 978-83-274-2679-6
Wprowadzono: 05.03.2015

RECENZJE - książki - Tradycyjna kuchnia babci / Nowoczesna kuchnia mamy - PRACA ZBIOROWA

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.5/5 ( 11 ocen )
  • 5
    8
  • 4
    2
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

emma tetka

ilość recenzji:426

brak oceny 17-04-2015 15:39

W każdej domowej biblioteczce powinna znajdować się choć jedna dobra książka kucharska. Jak znaleźć tę najlepszą gdy na rynku dostępnych jest tak wiele tytułów? Trudne pytanie, bo w końcu każdy z nas lubi coś innego. Ja osobiście jestem raczej miłośniczką dań tradycyjnych ale zdarza się, że próbuję też nowych smaków i urozmaicam niektóre potrawy. Zainteresowała mnie ostatnio ciekawa publikacja, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnością ?Tradycyjna kuchnia babci. Nowoczesna kuchnia mamy?. Publikacja jak widać podzielona jest na dwie części. Pierwsza z nich to kuchnia babci, tradycyjna, znana i lubiana. Są tu przepisy, do realizacji których użyto ogólnie dostępnych, popularnych przypraw i składników, a które cieszą nasze podniebienia od pokoleń: śledzie w oleju, kaszanka z kiszoną kapustą, sałatka jarzynowa, wiejska grochówka, udka kurczaka z ziemniakami, schab faszerowany suszonymi śliwkami, kotlety mielone z ryżem czy knedle z morelami.
Kuchnia tradycyjna jest naszą wizytówką więc ta część książki jest zdecydowanie warta polecenia. Jeśli natomiast chodzi o drugą część lektury to również przeglądałam ją z dużym zainteresowaniem. Znalazłam przy okazji kilka naprawdę pysznie zapowiadających się smakołyków jak chociażby: smażony bakłażan, tortille z kurczakiem i warzywami, zupa dyniowa, domowe nuggetsy, pizza z pomidorami i oliwkami, łosoś smażony w sosie śmietanowym czy tiramisu. Nie są to jakieś bardzo wymyślne potrawy, myślę, że nie jedną z nich często można znaleźć na polskim stole. Niemniej jednak dopiero pojawiają się w kuchni polskiej i są czymś mniej znanym, choć niewątpliwie i one znajdują swych zwolenników. Mają w dużej mierze źródła w polskiej kuchni tradycyjnej ale wzbogacone zostały o nowe przyprawy czy produkty, które obecnie również nie trudno kupić.
Publikacja jest dwustronna. Z jednej strony przepisy babci, z drugiej przepisy mamy, łącznie doliczyłam się ich ponad 120. Jest więc w czym wybierać i myślę, że nie trudno ze względu na tak dużą różnorodność znaleźć tu czegoś dla siebie. Przepisy podzielone zostały na kilka kategorii: Małe dania, Sałatki i jarzynki, Zupy, Dania obiadowe, Podwieczorki.
Urzekła mnie szata graficzna publikacji. Na jednej stronie znajduje się tylko jeden przepis wraz z dużą i kolorową fotografią gotowego dania. Przy każdym natomiast znajduje się lista składników oraz sposób wykonania. Troszkę szkoda, ze nie zamieszczono takich informacji jak czas przygotowania, liczba porcji czy poziom trudności ale to i tak nie zniechęcam mnie do tej lektury.
Myślę, że lektura zaciekawi zarówno amatorów jak i bardziej doświadczonych kucharzy. Jest praktyczna, przepisy są przydatnie i różnorodne a ich wykonanie zrozumiale wyjaśnione. Fani gotowania, szukający pomysłów ale ceniący też tradycję na pewno będą z niej zadowoleni. Polecam

Czy recenzja była pomocna?