W każdej domowej biblioteczce powinna znajdować się choć jedna dobra książka kucharska. Jak znaleźć tę najlepszą gdy na rynku dostępnych jest tak wiele tytułów? Trudne pytanie, bo w końcu każdy z nas lubi coś innego. Ja osobiście jestem raczej miłośniczką dań tradycyjnych ale zdarza się, że próbuję też nowych smaków i urozmaicam niektóre potrawy. Zainteresowała mnie ostatnio ciekawa publikacja, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnością ?Tradycyjna kuchnia babci. Nowoczesna kuchnia mamy?. Publikacja jak widać podzielona jest na dwie części. Pierwsza z nich to kuchnia babci, tradycyjna, znana i lubiana. Są tu przepisy, do realizacji których użyto ogólnie dostępnych, popularnych przypraw i składników, a które cieszą nasze podniebienia od pokoleń: śledzie w oleju, kaszanka z kiszoną kapustą, sałatka jarzynowa, wiejska grochówka, udka kurczaka z ziemniakami, schab faszerowany suszonymi śliwkami, kotlety mielone z ryżem czy knedle z morelami.
Kuchnia tradycyjna jest naszą wizytówką więc ta część książki jest zdecydowanie warta polecenia. Jeśli natomiast chodzi o drugą część lektury to również przeglądałam ją z dużym zainteresowaniem. Znalazłam przy okazji kilka naprawdę pysznie zapowiadających się smakołyków jak chociażby: smażony bakłażan, tortille z kurczakiem i warzywami, zupa dyniowa, domowe nuggetsy, pizza z pomidorami i oliwkami, łosoś smażony w sosie śmietanowym czy tiramisu. Nie są to jakieś bardzo wymyślne potrawy, myślę, że nie jedną z nich często można znaleźć na polskim stole. Niemniej jednak dopiero pojawiają się w kuchni polskiej i są czymś mniej znanym, choć niewątpliwie i one znajdują swych zwolenników. Mają w dużej mierze źródła w polskiej kuchni tradycyjnej ale wzbogacone zostały o nowe przyprawy czy produkty, które obecnie również nie trudno kupić.
Publikacja jest dwustronna. Z jednej strony przepisy babci, z drugiej przepisy mamy, łącznie doliczyłam się ich ponad 120. Jest więc w czym wybierać i myślę, że nie trudno ze względu na tak dużą różnorodność znaleźć tu czegoś dla siebie. Przepisy podzielone zostały na kilka kategorii: Małe dania, Sałatki i jarzynki, Zupy, Dania obiadowe, Podwieczorki.
Urzekła mnie szata graficzna publikacji. Na jednej stronie znajduje się tylko jeden przepis wraz z dużą i kolorową fotografią gotowego dania. Przy każdym natomiast znajduje się lista składników oraz sposób wykonania. Troszkę szkoda, ze nie zamieszczono takich informacji jak czas przygotowania, liczba porcji czy poziom trudności ale to i tak nie zniechęcam mnie do tej lektury.
Myślę, że lektura zaciekawi zarówno amatorów jak i bardziej doświadczonych kucharzy. Jest praktyczna, przepisy są przydatnie i różnorodne a ich wykonanie zrozumiale wyjaśnione. Fani gotowania, szukający pomysłów ale ceniący też tradycję na pewno będą z niej zadowoleni. Polecam